STERK HISTORIE: I selvbiografien «Steen i glasshus» åpner Ingebrigt Steen Jensen opp om vonde episoder fra barndommen. Her fra innspillingen av «Lindmo» fredag kveld, der han forteller om boka. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STERK HISTORIE: I selvbiografien «Steen i glasshus» åpner Ingebrigt Steen Jensen opp om vonde episoder fra barndommen. Her fra innspillingen av «Lindmo» fredag kveld, der han forteller om boka. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Ingebrigt var livredd sin egen far: - Han var voldelig

Skriver om oppveksten i ny bok.

(Dagbladet): - Han var veldig snill og kjærlig, men kunne også bli rasende og voldelig - slik at man ble livredd, sier Ingebrigt Steen Jensen (61) til programleder Anne Lindmo.

61-åringen snakker om sin egen far, den avdøde forlagsmannen og NRK-profilen Brikt Jensen. Han døde i 2011, 83 år gammel.

I sin nye bok, selvbiografien «Steen i glasshus», skriver Steen Jensen om en oppvekst som til dels var preget av frykt og redsel.

- En helt annen mann hjemme
Den folkelige reklamemannen, foredragsholderen og fotballentusiasten var, i forbindelse med bokslippet, invitert til innspillingen av NRKs «Lindmo» fredag kveld.

Der forteller 61-åringen om en far som var en helt annen mann hjemme, enn det han var i offentligheten.

- Jeg kunne høre det på måten han kjørte opp grusveien til oppkjørselen, da han kom hjem. Enten var helvetet løs, eller så ble det en koselig kveld. Han var veldig uforutsigbar, sier Steen Jensen til Anne Lindmo.

Brikt Jensen, som ved siden av forlagskarrieren var særlig kjent for tv-programmet «Bokstavelig talt» (sendt på NRK på 80-tallet), mistet sin egen far, som døde i fangeleir, like før frigjøringsdagen i 1945.

Krigen ødela
Ingebrigt Steen Jensen, som er oppkalt etter bestefar, forteller om en familie som var hardt preget. Brikt Jensen var bare 16 år da faren gikk bort.

- Jeg tror han hadde mareritt hele livet på grunn av krigen, og ble etter hvert en helhjertet alkoholiker, sier Steen Jensen til Lindmo.

Han sier også dette:

- Han ga meg juling, men det var mange barn som fikk juling på denne tida.

- Han overdriver
Vonde barndomsminner til tross, Steen Jensen understreker at faren også var en god mann, som stilte opp og var omsorgsfull.

Med «Steen i glasshus» ønsker 61-åringen å tegne et rettferdig bilde av Brikt Jensen.

Ingebrigt Steen Jensens lillebror, Øyvind, sier til Dagbladet at han synes Ingebrigt «tar hardt i».

- Jeg synes han overdriver, for jeg opplevde ikke oppveksten vår slik. Men han får stå for det som står i boka. Det er alt jeg har å si, sier han.

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med Steen Jensen-brødrenes mor, Ingebjørg. Hun deler imidlertid samme oppfatning som Øyvind, og sier til Aftenposten at hun «aldri så at Brikt slo».

Dagbladet har vært i kontakt med Ingebrigt Steen Jensen, som er kjent med familiemedlemmenes synspunkter. Han har ikke anledning til å kommentere saken.

«Lindmo» vises på NRK1 klokka 21.55 i kveld.