Ingen andre land har flere sisteplasser enn Norge

Tooji holder dyster Eurovision-statistikk i hevd.

TOTALFLOPP: Til tross for et vinnerinstinkt sang ikke Tooji seg inn i de Europeiske hjerter i kveld. Han endte på sisteplass med låte «Stay». 
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TOTALFLOPP: Til tross for et vinnerinstinkt sang ikke Tooji seg inn i de Europeiske hjerter i kveld. Han endte på sisteplass med låte «Stay». Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

BAKU (Dagbladet): - I don't know what I'm doing tonight, sang Tooji under framføringa av låta «Stay» i enorme Crystal Hall.

Endelig var kvelden kommet, og ved midnatt lokal tid braket Eurovision-finalen løs i Aserbajdsjan. Samme dag som han fylte 25 år, gikk Tooji ut i den enorme arenaen som nummer tolv.

- Vi er letta, glade og puster ut. Og danser fortsatt! Endelig kan vi skåle i sjampis og bare kose oss, sier Tooji etter han viste seg for over 100 millioner tv-seere.

Sisteplass-rekord til Norge Lenge lå Tooji an til å få null poeng, men karret seg til slutt over 0-en.

Norge har en dyster sisteplassrekord i Eurovison-sammenheng, som Tooji i kveld dessverre holder i hevd. Han endte til slutt med sju poeng - tre av disse kom fra Sverige.

Det betyr at Norge har elleve bunnplasseringer i sangkonkurransen, og Tooji deler rekorden med blant andre Jahn Teigen, Finn Kalvik og Haldor Lægreid.

Anne Karine Strøms «Mata Hari» fikk også 7 poeng i 1976, og endte da på en sisteplass i Eurovision-finalen som ble arrangert i Nederland.

- Jeg synes det er lættis at vi kom på sisteplass. Det synes jeg er kjempekult. Men vi må jo bare føre Norges tradisjon med å komme på sisteplass videre, sier Tooji med et bredt glis etter at floppen var et faktum.

Slaktes Tooji har tidligere vært programleder i MTV og modell, og ikke opptrådt profesjonelt før han ble med i verdens største sangkonkurranse. Det mener den svenske ekspertkommentatoren i avisa Expressen er et problem.

- Han var dårligere enn i semifinalen, han er dårligst når det gjelder. Det føles som en eneste lang gjesp. Han kan fortsatt ikke synge, og det er synd for både Norge og låten, sier Anders Nunstedt.

Dagbladets anmelder Anders Grønneberg ga låta terningkast 3. Nunstedt mener heller ikke låta er spesielt bra.

- Det føles som en klisje som aldri skjer. Tooji er problemet for meg. Dette kan bli en ny superflopp for Norge, sier Nunstedt.

- Hahaha Han har tidligere sagt at Tooji etterlikner fjorårets svenske deltaker, Eric Saade, og at han sliter med sitt Saade-kompleks. I går slengte Saade selv seg inn i diskusjonen.

-Hahahaha, skrev Saade på Twitter mens Tooji ga alt fra scenen.

Saade har over 31 500 fans på Twitter, og meldingen ble raskt plukket opp.

Dagbladet snakket med Tooji om svenskehetsen på fredag, da fortalte han at han ikke lar kritikken gå inn på ham:

- Jeg sier bare «bring it on». Jeg gleder meg. Det er sånt som motiverer meg. Når man får ros hele tida, så blir man litt myk. Nå tenker jeg heller «å ja, gjorde jeg det?! Jeg skal vise deg at jeg kan synge rent», sa Tooji da.

- Finale viktigst I fjor nådde ikke Norge finalen da Stella Mwangi ble sendt rett hjem med sin «Haba haba» etter semifinalen i Düsseldorf. Til tross for dårlig resultat, var Grand Prix-klubben fornøyd med Toojis finaleplass i Baku.

- Slik som Eurovision er nå, så er det å gå videre fra semifinalen det viktigste. Gjør man det, har man klart jobben. Tooji har gjort en god figur, og har vunnet allerede, men dette er skuffende, sier Thomassen.

Før finalen mente Per Sundnes også at finalebilletten er viktigst:

-Vi er så fornøyd med å være i finalen, og har allerede vunnet med det. Denne finalen er den sterkeste på mange år. Uansett hvordan det går, så depper vi ikke, sier Sundnes til Dagbladet.