Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kong Harald:

Innlagt på sykehus

Kong Harald er sykmeldt i to uker.

SYKMELDT: Kong Harald er sykmeldt i to uker som følge av svimmelhet. Foto: NTB Scanpix
SYKMELDT: Kong Harald er sykmeldt i to uker som følge av svimmelhet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kong Harald (82) er syk og avlyser flere oppdrag, melder kongehuset.

«Hans Majestet Kong Harald ble i dag innlagt på Rikshospitalet på grunn av svimmelhet. Det er ikke funnet alvorlig sykdom», heter det i uttalelsen fra kongehuset onsdag.

Det er forventa at kong Harald vil bli utskrevet før helga, men han blir sykmeldt i to uker. I denne perioden er kronprins Haakon (46) regent.

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, sier til Dagbladet at de ikke har noen ytterligere kommentarer rundt innleggelsen.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

Avlyser oppdrag

Etter planen skulle kongen ha reist til Trondheim fredag for å være til stede under EM i håndball for menn. Dette utgår nå, i tillegg til alt annet på programmet de neste to ukene.

Ovennevnte oppdrag ser det ikke ut til at kronprinsen vil overta - etter kongehusets offisielle program å dømme. Han tar derimot over kongens faste audienser framover.

Mandag avlyste kongen også et annet oppdrag, da på bakgrunn av «påkjenningene den siste tida».

EN REISE I TID: Se de historiske bildene fra kong Harald og dronning Sonjas femti år lange ekteskap. Video: Ingrid Cogorno, Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tung tid

Det er ingen tvil om at den siste tida har vært tøff for kongen og resten av kongefamilien, etter at det første juledag ble kjent at prinsesse Märtha Louises (48) eksmann, Ari Behn, hadde tatt sitt eget liv. Det har kong Harald snakket åpent om i tida etter.

- Vi er sterkt preget av Ari Behns død denne jula. Det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen. Det er trøst i alle de gode minnene og vakre ordene som har blitt formidlet om pappaen til tre av våre kjære barnebarn, sa en beveget kong Harald i nyttårstalen.

ÅPENHJERTIG: Kong Harald snakket om Ari Behns selvmord i sin årlige nyttårstale. Foto: NTB Scanpix
ÅPENHJERTIG: Kong Harald snakket om Ari Behns selvmord i sin årlige nyttårstale. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen må leve videre. Fattigere - uten den de var glad i, fortsatte kongen i talen.

Under Ari Behns bisettelse fredag 3. januar, var han tydelig beveget.

TUNG TID: Det er ingen tvil om at kongen har hatt det tungt den siste tiden. Her er han og dronningen i Ari Behns bisettelse 3. januar. Foto: NTB Scanpix
TUNG TID: Det er ingen tvil om at kongen har hatt det tungt den siste tiden. Her er han og dronningen i Ari Behns bisettelse 3. januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, legger ikke skjul på at det har vært en tøff tid for familien.

- Det er godt å høre at legene ikke har funnet noe alvorlig. Hele kongefamilien har jo vært gjennom en svært tøff periode den siste tida, og jeg finner det ikke rart om kongen rett og slett er sliten, sier Vagle til Dagbladet, og legger til:

- Belastningen ved å miste et familiemedlem, er tøft i seg selv. I tillegg skal han være monark og gi alt for Norge i en alder av snart 83. La oss håpe han føler seg bedre etter å ha fått ro et par uker. Enn så lenge er hans plikter i trygge hender hos kronprinsregenten.

Nylig sykmeldt

Kong Harald ble også sykmeldt for tre uker siden, den gang på grunn av en virusinfeksjon. Lille julaften ble han friskmeldt, og feiret jul sammen med kongefamilien som planlagt.

Første juledag dukket kong Harald opp i Holmenkollen kapell, og viste seg for første gang siden sykmeldingen. 3. januar var også kongen som nevnt til stede under bisettelsen av sin eks-svigersønn.

Nå er han altså sykmeldt igjen, og kronprinsen stepper inn som regent. Det gjorde han også i april 2018, da kongen ble sykmeldt som følge av overbelastning og smerter i foten.

Da måtte han ta over jobber som blant annet overrekkelse av Kongens fortjenstmedalje. Kronprinsen måtte også ta over kongens faste audiens og statsråd på Slottet, slik han også skal gjøre i de kommende ukene.

TAR OVER PLIKTENE: Kronprins Haakon stepper inn som regent mens kong Harald er sykmeldt. Foto: NTB Scanpix
TAR OVER PLIKTENE: Kronprins Haakon stepper inn som regent mens kong Harald er sykmeldt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kongen har hatt flere helseutfordringer de siste åra, og selv om kronprinsen ved flere anledninger har steppet inn for faren, har han ikke planer om å gi rollen sin videre til sønnen.

I et større intervju med Dagens Næringsliv i fjor, avslørte kongen at han ikke har planer om å abdisere.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen til avisa da.