Britiske kongefamilien:

Innrømmer juks

Står bak et av de mest ikoniske bildene av kongefamilien.

HISTORISK: Dette bildet går inn i historiebøkene. Likevel er det ikke hundre prosent «ekte». Foto: Jason Bell/Camera Press
HISTORISK: Dette bildet går inn i historiebøkene. Likevel er det ikke hundre prosent «ekte». Foto: Jason Bell/Camera Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da prins George (9) ble døpt i 2013, ble også et av de mest ikoniske bildene i nyere tid tatt av kongefamilien.

På bildet fra dåpsdagen er nemlig dronning Elizabeth avbildet med sine tre arvinger: daværende prins Charles (74), prins William (39) og prins George. Et slikt bilde hadde på det tidspunktet ikke blitt tatt på over et århundre.

Sist gang var i 1894, da dronning Victoria poserte med sønnen Edward VII, barnebarnet George V og oldebarnet Edward VIII. Alle disse tre endte opp med å bli konge.

SIST: Et liknende bilde som det fra dåpen til George ble tatt i 1894. Her er dronning Victoria med sine etterkommere. Foto: Universal History Archive/UIG/REX/NTB
SIST: Et liknende bilde som det fra dåpen til George ble tatt i 1894. Her er dronning Victoria med sine etterkommere. Foto: Universal History Archive/UIG/REX/NTB Vis mer

Fotografen som fikk æren av å ta det historiske bildet i 2013, Jason Bell, var likevel ikke helt fornøyd med været på dåpsdagen. Han måtte derfor ty til noen juksegrep, forteller han i dokumentaren «Portrait of the Queen».

Saken er også omtalt av News.com.au.

HARRY-HÅP: Svaret til kong Charles har ført til ytterligere spekulasjoner om forholdet mellom far og sønn. Video: Twitter. Vis mer

Dette gjorde han

Bell innrømmer at han jukset med lyssettingen, slik at bildet skulle passe overens med stemningen for dagen.

- Et dåpsbilde er et lykkelig bilde, og når jeg tenker på glad så tenker jeg på sommer, sol og lys. Så jeg ville at det skulle føles som en varm, solfylt ettermiddag. Problemet var jo at bildet ble tatt i oktober i London, og som en som har bodd i London selv, så vet jeg at man ikke kan stole på været, forteller Bell.

Han forteller at løsningen ble at han plasserte store lys utenfor vinduene til det såkalte Morning Room i Clarence House, palasset i London hvor nå kong Charles og dronning Camilla (75) bor.

Lyskasterne ga illusjonen om at bildet slettes ikke ble tatt på en grå oktoberdag - og ga sommerfølelsen som fotografen ønsket.

Ble overrasket over dette

Bell sier videre at det var en rekke forberedelser som måtte bli gjort før fotograferingen.

- Det er alltid viktig å undersøke prosjektet, og se til tidligere bilder. Hvor går dronningen? Hvor går prins George? Man tenker jo på arverekken og vil at bildet skal gjenspeile den.

DANSER: Kong Charles overrasket alle på JW3 sin årlige fest. Video: Twitter. Foto: NTB Vis mer

Fotografen kunne også avsløre at han ble overrasket over hvor tilsynelatende normale den kongelige familien virket.

- Det personlige elementet er det samme som det er i alle andre familier, så det var interessant å se dem være en familie. Jeg ble ganske dratt mot akkurat det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer