Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Interkjønn-modellen Hanne brakk begge beina: - Det var da det tok av

Hanne Gaby Odiele fikk en dramatisk start på modellkarrieren.

TØFF START: Den belgiske toppmodellen Hanne Gaby Odiele kom seg gjennom krevende operasjoner og en dramatisk bilulykke på vei mot stjernehimmelen. Her er hun på en Marc Jacobs-visning i februar. Foto: Benjamin Lozovsky/BFA/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
TØFF START: Den belgiske toppmodellen Hanne Gaby Odiele kom seg gjennom krevende operasjoner og en dramatisk bilulykke på vei mot stjernehimmelen. Her er hun på en Marc Jacobs-visning i februar. Foto: Benjamin Lozovsky/BFA/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I vinter skapte den belgiske toppmodellen Hanne Gaby Odiele (28) overskrifter både her i Norge og internasjonalt, etter at hun stod fram som interkjønn.

Kort fortalt betyr interkjønn at man er født med uklare kjønnskarakteristika, og at man ved fødsel ikke kan beskrives som gutt eller jente.

I intervjuer med medier som USA Today og Vogue har Odiele fortalt at hun opplevde de medisinske inngrepene hun gjennomgikk som ung som traumatiserende, og at hun selv fant ut at hun var interkjønn etter å ha lest en artikkel i et ungdomsblad.

I et nytt intervju med The Guardian forteller 28-åringen at hun valgte å satse på modellyrket som en måte å takle den forvirrende kjønnsidentiteten sin på.

- Den mest kvinnelige jobben i verden er det å være modell. Jeg følte at jeg lurte systemet litt, sier Odiele.

PROFILERT: Hanne Gaby Odiele på catwalken på Fenty Puma by Rihanna-showet i Paris i mars. Foto: WWD/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
PROFILERT: Hanne Gaby Odiele på catwalken på Fenty Puma by Rihanna-showet i Paris i mars. Foto: WWD/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Alvorlig kvestet i bilulykke

Ikke lenge etter at hun ble «oppdaget» på en musikkfestival i Belgia av moteredaktøren Tom Van Dorpe, reiste hun til Paris for å være med på en fotoshoot for motebibelen Vogue.

Deretter gikk turen over Atlanterhavet og til USA, da Odiele var 18 år gammel. Der fikk modellspiren imidlertid en svært dramatisk start på karrieren. En dag hun var i ferd med å krysse gata i New York i desember 2006, ble hun nemlig påkjørt av en bil som kjørte på rødt.

- Jeg brakk armene mine, beina mine, alt. Jeg fikk en blødning i hjernen også, minnes toppmodellen i The Guardian-intervjuet.

Før den alvorlige ulykken hadde Odiele slitt med å få til catwalk-gangen sin. Hun hadde «to venstreføtter» og «gikk som en gutt, rett og slett», ifølge seg selv. Mens hun fortsatt var innlagt på sykehus, begynte hun å øve på gangen sin igjen. Og, av en eller annen grunn, mestret hun det å gå som en supermodell etter den skremmende ulykken.

- Det var da det tok av. Det begynte virkelig å skje ting, så kanskje alle er nødt til å gjennomgå litt uflaks og smerte, sier hun i dag.

Ifølge Hazine.com måtte beina hennes opereres flere ganger etter ulykken, og flere måneder med krevende fysioterapi fulgte. I 2007, ett år etter at hun ble påkjørt, ble hun Vera Wangs ansikt utad. Og i 2008 gikk hun over 60 forskjellige motevisninger.

POPULÆR MODELL: Hanne Gaby Odiele fotografert under moteuka i Paris i september 2016. Foto: Hunter Abrams/BFA/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
POPULÆR MODELL: Hanne Gaby Odiele fotografert under moteuka i Paris i september 2016. Foto: Hunter Abrams/BFA/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Favoritt hos motehusene

Og de siste åra er Hanne Gaby Odiele virkelig blitt en suksessrik modell. Hun er ansikt utad for motehuset Balenciaga, og har gått på catwalken for blant annet Sonia Rykiel, Versace, Moschino, Marc Jacobs, Calvin Klein og Alexander Wang. 28-åringen er blant favorittmodellene til sistnevnte, ifølge New York Times.

I tillegg har hun prydet forsida til motemagasiner som Elle (den brasilianske utgaven), Vogue (den nederlandske/ belgiske utgaven) og Marie Claire (den italienske utgaven), ifølge Models.com.

Modellen har nylig inngått et samarbeid med InterACT, en organisasjon som jobber for unge født som interkjønn. Hun vil gi en stemme til en gruppe som sjelden snakkes om, og hjelpe andre unge som opplever det samme som hun gjorde.

Ifølge New York Times har Odiele opplevd en overveldende respons etter at hun fortalte at hun er interkjønn, deriblant fra foreldre, barn som er interkjønn - og helsepersonell.

Kimberly Zieselman, direktør for InterACT, mener at den belgiske modellens åpenhjertige avsløring er av historisk betydning.

- Når vi ser tilbake på historien, kommer vi til å anse dette som et avgjørende øyeblikk for bevegelsen. Vi brukte god tid på dette. Vi ville være sikre på at Hanne følte seg klar for dette emosjonelt sett, har Zieselman sagt til New York Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media