<strong>STERK SCENE:</strong> Dagbladets kommentator skriver om viktigheten av denne scenen fra «Skam» . Foto: NRK&nbsp;
STERK SCENE: Dagbladets kommentator skriver om viktigheten av denne scenen fra «Skam» . Foto: NRK  Vis mer

«Skam» sesong tre:

Isaks tåre dro meg inn i skapet igjen

Derfor er dette «Skam»-klippet sesongens viktigste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KOMMENTAR: Før den i det hele tatt gikk på lufta, fikk tredje sesong av «Skam» skryt fra flere hold for å fokusere på det man antok var den homofile karakteren Isak, og at han skulle danse ut av skapet og sette fokus på LHBT-problematikk i ellers trygge Norge.

Nå som det faktisk har startet er det tydelig at Isak, suverent spilt av Tarjei Sandvik Moe, definitivt sliter med sin egen seksuelle identitet.

«Skam»-universet fungerer slik at det publiseres klipp i sanntid, og klokka 01:01 i natt rullet NRK ut nok et klipp. Dette vekket følelser jeg ikke har kjent på siden ungdomsskolen.

Isak ligger i senga, og prøver atter en gang å søke opp kjekkasen Even i sosiale medier. Det er tydelig at denne gutten, som går i tredje på Nissen, vekker ting i Isak som han lenge har prøvd å kjempe mot.

I et dystert forsøk på å vri seg unna sannheten nok en gang, finner han fram en av de mest klisjéfylte filmene om heterofil kjærlighet som finnes - «Romeo + Julie». (Bare overgått av «Titanic» på klisjéfronten, selvfølgelig).

Uten at jeg skal prøve å påta meg ansvaret for å snakke for hele LHBT-miljøet, tror jeg de fleste kjenner seg igjen i det som skjer. Isak feller en tåre, lukker dataen og stirrer i taket med et blikk som inneholder flere spørsmål enn svar.

På tross av at filmen har en melodramatisk slutt som sikkert kan få fram tårer, var Isaks av et annet kaliber. Tåren var et symbol på en krystallklar oppvåkning - han vil aldri oppleve kjærlighet på samme måte som verken Romeo eller Julie.

Isaks tåre dro meg inn i skapet igjen. Som usikker 15-åring var det nært sagt umulig å forutse at jeg, sju år seinere, har innsett at man kan oppleve kjærlighet som homofil også. Samfunnet tapetserer deg med heterofile normer fra fødselen av, og uten de store forbildene å se opp til er det enkelt å miste håpet.

Kjenner jeg NRK rett trenger ikke Isak å gå gjennom flere år med usikkerhet, og skyter sikkert gullfuglen i løpet av sesongen.

Alt håp forsvinner likevel når han laster ned appen Grindr, som kan sees på som en slags jaktmark der eldre menn med altfor mye selvtillit sender perverse meldinger til unge gutter som kunne vært barna deres. Meldinger fra «Bamsefar» og «Kosegutt69» popper straks inn innboksen til Isak, som i serien er 16-17 år.

Jeg skal ikke hevde at kjærligheten ikke finnes på Grindr, noen har sikkert møtt sin framtidige ektemann der. Men la oss ta noen eksempler fra min innboks. De siste tre meldingene lyder som følger:

«Skal du være med på treff?» fra mann (34)

«Kåt?» fra mann (57)

Tre penisbilder på rad sendt fra mann (29).

Det er ikke akkurat de mest kjærlighetsoppmuntrende meldingene, jeg tror neppe Disney ønsker å lage film om den slags. En kan også ta diskusjonen om hvorvidt sex regjerer i homofile miljøer framfor monogame forhold, men det er ikke mitt bord.

Problemet er at det kan være vanskelig å få troen på at man selv vil oppleve et forhold som det heterofile mennesker har. Spesielt som usikker gutt på videregående med en vennegjeng der homo fortsatt brukes som skjellsord, som om de levde i en oppvekstroman fra 1990-tallet.

Å komme ut av skapet bør være en enkel sak, og jeg tror det blir enklere når åra går. Men før man i det hele tatt kommer ut, må man gå noen runder med seg selv. Jeg var innom alt fra bifil til transseksuell, før jeg innså at jeg rett og slett bare led av noe så ufarlig som å like mennesker av mitt eget kjønn.

Isak har akkurat begynt å komme til enighet med seg selv om at han liker gutter. Det er flere episoder av sesongen igjen, og det er mange scenarioer som fortsatt kan utspille seg. Dette klippet er likevel sesongens viktigste – så langt – for det viser et vendepunkt noen der ute møter hver dag.

Applaus og henda i været for NRK og P3 som, nok en gang, setter fokus på et uhyre viktig tema. Tallene er usikre, men det hersker liten tvil om at selvmordsraten blant LHBT-ungdom er høyere enn hos normalen. Og normalisering av temaet kan faktisk senke den.

Hadde Isak vært der for meg da jeg var 15, hadde kanskje det å komme ut vært hakket enklere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer