Eurovision

Israel vant Eurovision-finalen

- Jeg er så lykkelig. Tusen takk for at dere aksepterer forskjeller mellom oss, og feirer mangfold, sa Netta (25) etter seieren.

VANT: Israelske Netta overbeviste Europa med «Toy». Foto: NTB Scanpix
VANT: Israelske Netta overbeviste Europa med «Toy». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LISBOA (Dagbladet): Lørdag kveld ble vinneren av årets Eurovision Song Contest i Lisboa kåret.

EUROVISION: Israel stakk av med seieren i årets Eurovision. Netta stiller med en låt som kan virke inspirert av metoo-bevegelsen. Ingeborg Heldal og Marie Simonsen gjestet Dagbladets Eurovision-studio i forkant av tirsdagens semifinale, der Netta opptrådte. Video: Ørjan Ryland/Emilie Rydning/Marie Røssland Se hele sendingen her: Vis m... Vis mer Vis mer

Israel og Netta Barzilai stakk av med seieren.

Hennes høneklukkende og metoo-inspirerte låt «Toy» overbeviste både folket og fagjuryene.

- Jeg elsker landet mitt. Neste gang i Jerusalem! sa Netta da førsteplassen var et faktum.

Alexander Rybak endte på 15.-plass.

Netta var blant de store forhåndsfavorittene i forkant av konkurransen. Sammen med Sverige, Kypros og Østerrike lå hun i toppsjiktet av resultatlista, før det ble klart at hun trakk det lengste strået.

Forrige gang Israel vant låtskriverkonkurransen, var i 1998.

Tolv poeng fra Italia

Alexander Rybak og hans «That's How You Write a Song» endte på 15.-plass, etter både Sverige og Danmark, som kom på henholdsvis 7.- og 9.-plass.

Danmark ga ingen poeng til Norge. Sverige ga Rybak to poeng. Italia ga Rybak hans eneste tolvpoenger i årets konkurranse.

Det står i skarp kontrast til 2009, da Rybak vant Eurovision med «Fairytale». Den gang fikk han hele 16 tolvpoengere, og slo poengrekord i låtskriverkonkurransen.

Fagjuryenes stemmer ga Rybak 84 poeng, og løftet ham dermed betraktelig på resultatlista.

VINNERE: Fjorårets vinner Salvador Sobral overrekker Eurovision-trofeet til Netta. Foto: NTB Scanpix
VINNERE: Fjorårets vinner Salvador Sobral overrekker Eurovision-trofeet til Netta. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Norges tolvpoenger ble presentert av fjorårets MGP-vinnere, Jowst, og gikk til Tyskland. Norge ga ti poeng til Sverige, og ingen til Danmark.

Overrasket over seier

Dagbladets anmelder Torgrim Øyre ga Netta en firer for hennes finaleopptreden.

«Det kakles og danses som om det ikke var noen morgendag. Sangen gjør, uansett hvordan man vrir og vender på det, inntrykk.» skrev Øyre.

- Jeg er veldig takknemlig over at folk valgte annerledes og forfriskende. Jeg er glad over at dette skjedde. Takk, sa Netta til pressen etter å ha mottatt vinnertrofeet.

Hun fortalte videre at hun ikke følte seg sikker på seier, til tross for at hun var blant forhåndsfavorittene.

- Jeg visste at vi gjorde noe spesielt. Jeg er superoverrasket over at folk anerkjente og innså at annerledes er fantastisk, sa den nybakte Eurovision-vinneren.

Vil inspirere andre

Det var en overlykkelig artist som møtte internasjonale medier på pressekonferansen natt til søndag.

Netta fortalte at hun opprinnelig meldte seg på Eurovision Song Contest for å få flere spillejobber, og at hun sleit med å få fart på artistkarrieren. Da hun vant, fikk hun et annet perspektiv på deltakelsen.

- Jeg innså at jeg kunne gjøre noe spesielt for mange. Unge Netta var langt fra lykkelig. Tenk hvis unge Netta hadde sett meg i beste sendetid. Det er derfor jeg gjør det jeg gjør, på denne plattformen. Jeg er veldig glad for at jeg meldte meg på, sa Eurovision-vinneren, til rungende applaus.

Netta fortalte videre at hun vil fortsette å feire seg selv, «uansett størrelse, humør, hårfrisyre eller stemme».

- Jeg må bare være meg selv og lytte til meg selv.

- Deilig, god energi

Hele 26 låter har runget mellom veggene i Altice Arena, foran tusenvis av publikummere og over 200 millioner tv-seere.

Rybak og den norske gjengen var nummer sju ut i kveldens finale, og høstet skryt fra både artistkolleger, tidligere MGP-general Per Sundnes og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

- Erru gæern, det var en kjempefin opptreden. Han sang bedre enn i går og hadde en god energi. Ikke overspill, men en deilig, god energi. Jeg kjente at dette er bra, sa Elisabeth «Bettan» Andreassen like etter at Rybak hadde gått av scenen.

«Storm» ble stormet

Under kveldens finale skapte en ukjent mann skandale da han stormet britiske SuRies opptreden.

Mannen rappet mikrofonen fra artisten midt i framføringa av «Storm». Han er nå i politiets varetekt.

SuRie fikk tilbud om å synge på nytt, men valgte å takke nei.

- Det er helt krise, og jeg fatter ikke at de ikke har bedre sikkerhet rundt scenen, sa KK-redaktør Ingeborg Heldal etter at Eurovision-skandalen var et faktum.

STORMER SCENEN: Under Storbritannias bidrag stormet en ukjent mann scenen. SuRie fikk tilbud om å synge igjen, men takket nei. Video: NRK. Foto: AP Photo/Armando Franca Vis mer Vis mer

Tror Rybak var stresset

Ikke alle var overbeviste etter Alexander Rybaks innsats i finalen. Aftonbladets anmelder Markus Larsson mener nordmannen leverte varene, men er ikke stor fan av «That's How You Write a Song»:

- Alexander Rybak er en stjerne på scenen. Showet og låta kan fortsatt dumpes i en fjord. Lykke til!

Expressens anmelder Anders Nunstedt synes han så noe stresset i Rybaks blikk i starten av framføringa.

- Føler han på presset hjemmefra? Har han hørt snakk om at han har sunket som en stein på bettinglistene? Jeg vet ikke, men det var forsert, sier Nunstedt, som spår topp ti-plassering på Rybak.

Falt på favorittlistene

Den norske artisten vant Eurovision Song Contest i Moskva i 2009 med «Fairytale», og har vært blant forhåndsfavorittene til å vinne konkurransen også i år.

EUROVISION-STUDIO: Dette er detaljen som kunne felle Rybak. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Marie Røssland Se hele Dagbladets Eurovision-studio her: Vis mer Vis mer Vis mer

I forkant av torsdagens semifinale lå Rybak på andreplass på bettinglistene hos Eurovisionworld, som samler oddsen fra en rekke bookmakere. Etter semifinalen har Rybak rast på lista, og lå like før finalen på tiendeplass.

MGP-general Stig Karlsen erkjente overfor Dagbladet at konkurransen var hard i år, med mange sterke bidrag.

- Det er «heavy» konkurranse i år. Man må være ydmyk i forhold til det. Marginene er små her. Vi sikter på toppen, men er klar på at det er krevende, sa Karlsen fredag kveld.

PORTUGAL: Dagbladets team i Lisboa tok temperaturen på stemninga dagen før den store Eurovision-finalen. Reporter: Henriette Eilertsen / Video: Henning Lillegård / Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer