SVARTE AVISA: Forfatter J. K. Rowling bestemte seg for å komme med et motsvar da New York Times publiserte en forskningsbasert artikkel om den kvinnelige orgasme. Det får hun nå tyn for fra forskeren selv. Foto: NTB scanpix
SVARTE AVISA: Forfatter J. K. Rowling bestemte seg for å komme med et motsvar da New York Times publiserte en forskningsbasert artikkel om den kvinnelige orgasme. Det får hun nå tyn for fra forskeren selv. Foto: NTB scanpixVis mer

J. K. Rowling kastet seg inn i orgasmedebatt - får tyn fra forsker

«Harry Potter»-forfatterens sarkastiske svar ble ikke like godt mottatt hos alle. 

(Dagbladet): Den britiske forfatterstjerna Joanne Rowling, kjent som J. K. Rowling, har med bøkene sine om livet til Harry Potter satt sitt preg på millioner av mennesker verden over.

Hun er for tida aktuell som manusforfatter av stykket «Harry Potter and the Cursed Child», som i disse dager utkommer i bokform.

På tross av å være skaper av milliardfranchisen, har Rowling andre sysler. Hun er blant annet en aktiv bruker på mikrobloggnettstedet Twitter, der hun ofte kommenterer politikk og andre aktuelle hendelser.

Denne gangen har briten kasta seg inn i en debatt om den kvinnelige orgasmen. Det fikk en av forskerne bak prosjektet Rowling kommenterte til å se rødt.

VAKKER: 22 år gamle Emma Watson har siden «Harry Potter»-filmene gjort mye for å bygge seg opp et nytt image. I denne videoen poserer hun naken for en «grønn» organisasjon. Video: Natural Beauty Vis mer

- Bør være mer enn nok

Det var britiske Daily Mail som først omtalte saken.

Avisa New York Times hadde skrevet en artikkel om en studie om det biologiske behovet ved kvinners orgasme. Artikkelen hadde tittelen «Forskere grubler ved et evolusjonsmysterie: Den kvinnelige orgasmen», og ble lagt ut på avisas Twitter-konto.

I artikkelen hevdet forskerne at orgasmen tidligere var nødvendig for å gi kvinnelige pattedyr eggløsning, men at denne funksjonen seinere forsvant. Orgasmen har derimot blitt igjen, uten at den lenger er biologisk betinget.

Rowling, som er mor til tre barn, mente derimot at funksjonen var åpenbar. På Twitter skrev hun følgende:

- Ja, forventningen om å presse et objekt på åtte pund ut av vaginaen din bør være mer enn nok motivasjon til å ha sex, skrev forfatteren sarkastisk på Twitter-kontoen sin.

Forskingsrapporten ble skrevet av Mihaela Pavlicev og Gunter Wagner. Dr. Pavlicev, som jobber med biologi ved medisinuniversitetet i Cincinnati, fikk med seg Rowlings uttalelser. Hun bestemte seg for å svare.

7000 TILFELLER PÅ VERDENSBASIS: I tre år har Cara Ayana (30) lidd av den sjeldne lidelsen vedvarende seksuell opphisselsessyndrom. Ifølge en nederlandsk undersøkelse er det meldt om bare 7000 tilfeller i hele verden. Video: Bulls Press Vis mer

- Foreslå å lese rapporten

Til det britiske nyhetsbyrået Press Association fortalte hun ifølge The Telegraph at Rowling burde ha lest rapporten ordentlig før hun uttalte seg.

- Forskningen vår om oppstandelsen til den kvinnelige orgasmen baserer seg på tidligere tider, lenge før babyer på åtte pund. Forskningen baserer seg på tider før mennesket, sa hun til nyhetsbyrået.

Forskeren forteller at orgasmens funksjon trolig har forandret seg gjennom evolusjonen, og at Rowling «kanskje ikke vet hva evolusjon egentlig handler om».

- Jeg tror ikke hun ga meningen sin mye tanke, og jeg vil foreslå at å lese rapporten kanskje kan hjelpe, sa Pavlicev.

Rowling har ikke svart på forskerens tilbakemeldinger. Journalisten som skrev artikkelen i New York Times gikk også ut mot Rowling, og skrev at hun åpenbart ikke hadde lest artikkelen hans.

Bruker sosiale medier

Den britiske forfatteren har flere ganger tidligere brukt Twitter til å poengtere hva hun mener.

I fjor delte skuespilleren Matthew Lewis, som i filmene om Harry Potter spilte karakteren Nilus Langballe, et bilde av seg selv på Instagram.

Bildet, som er tatt av fotografen Joseph Sinclair for magasinet Allure, viser en veltrent Lewis som poserer i bar overkropp.

Rowling har tidligere twitret om Lewis's forandring:

«Ikke så ille som å se Dan i 'Equus' (Daniel Radcliffes mye omtalte nakenrolle, jour anm) , men nesten. Advar meg neste gang, for Guds skyld» skrev hun på Twitter - adressert til Lewis.