Ja, vi elsker kongen

Kong Harald er Norges favoritt. Hele 40 prosent av befolkningen synes han gjør den beste jobben i det norske kongehuset.

- DEN SINDIGE KONGEN: Kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø mener kongen har bygget seg opp et solid omdømme som en skandalefri og sindig konge. - Derfor liker det norske folk ham så godt, mener Aabø.

Foto: Agnete Brun / Dagbladet
- DEN SINDIGE KONGEN: Kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø mener kongen har bygget seg opp et solid omdømme som en skandalefri og sindig konge. - Derfor liker det norske folk ham så godt, mener Aabø. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

(Dagbladet): At Kong Harald er Norges favoritt, kommer fram i en undersøkelse Ipsos MMI har utført på vegne av Dagbladet.

- Resultatet er både forventet og overraskende, sier Johan T. Lindwall, kongehusreporter i Dagbladets svenske samarbeidsavis, Expressen.

40 prosent av dem som fikk spørsmålet «hvem i kongehuset gjør best jobb?» svarte «kong Harald». Til sammenlikning mener 21 prosent av de spurte at kronprins Haakon gjør best jobb, og bare fem prosent oppgir «kronprinsesse Mette-Marit» som svar på samme spørsmål.

• Se flere tall i faktaboksen.

- Alarmerende dårlig - Det er som ventet at Harald får god støtte. Det norske folk ser på ham som en landsfader, han gjør en god jobb og har alltid vært en trygg gestalt. I motsetning til svenskekongen finnes det ingen skandaler rundt ham. Det gjør at folk har et fortrolig forhold til ham, sier Lindwall.

Den store overraskelsen i undersøkelsen mener Lindwall er oppslutningen rundt kronprinsparet, som han kaller «alarmerende dårlig».

Han synes det er overraskende at kronprinsen bare får halvparten av den oppslutningen kongen får.

- I Sverige får kronprinsesse Victoria alltid bedre resultat enn kongen. Det behøver ikke være sånn i Norge av den grunn, men det er rart at Haakon bare får halvparten av farens prosentandel, og alarmerende at Mette-Marit har så lav andel, sier Lindwall.

- Bør lære av Sverige Han har ingen teori om hvorfor det er slik, men mener at kronprinsparet bør bedre seg med tanke på at de en dag skal ta over tronen.

- Det er derfor det er bra med slike undersøkelser. De kan ta lærdom av dem, og kanskje gjøre en større innsats for å få økt tillit hos det norske folk. Haakon må spørre seg selv om hvorfor han bare har halve oppslutningen av det faren har, når han burde hatt lik eller bedre, mener Lindwall.

Undersøkelsen viser at kong Harald har god oppslutning i hele landet, men at de fleste av hans tilhengere er bosatt i Nord-Norge. Her svarer hele 55 prosent av de spurte at han gjør best jobb.

POPULÆR GJENG: 30 prosent svarer at de synes kongefamilien gjør en meget god jobb, og 37 prosent mener jobben de gjør er ganske god. - Knalltall, mener kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
POPULÆR GJENG: 30 prosent svarer at de synes kongefamilien gjør en meget god jobb, og 37 prosent mener jobben de gjør er ganske god. - Knalltall, mener kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

47 prosent av mennene svarte «kong Harald», og bare 34 prosent av kvinnene svarte det samme. Kongen har størst oppslutning blant de fra 60 år og oppover.

Sosiolog og Markedshøyskolen-rektor Trond Blindheim ser på det som en selvfølge at kongen kommer best ut av undersøkelsen.

- Det er ikke noe å tvile på. Det er Kongen som spiller førstefiolin i kongehuset. Først og fremst fordi han er konge, men også fordi han er folkelig. Det gjør ham populær. Hver gang svenskekongen eksponeres i media, tenker det norske folk: «Gud, så heldige vi er som har et så folkelig og hyggelig kongehus».

- Bunnsolid Samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen synes det blir søkt å sette kongehusets medlemmer opp mot hverandre, og mener at tallene mer enn noe annet viser at kongen klarer å være kongen, og at de vitner om en monarkiaksept fra det norske folk.

- Hadde det vært Mette-Marit som fikk størst oppslutning, ville det vært mer bekymringsfullt for kongehuset. Det er jo kongen som skal gå i bresjen. Ved å være stø uten å gjøre mye ut av seg, og ved å gjøre lite ugagn, har han klart å ta over arven etter faren sin, som var en svært populær konge, sier Tangen.

Den profilerte kommunikasjonsrådgiveren Jarle Aabø mener årsaken til kongens popularitet hos det norske folk i stor grad skyldes at han «ikke gjør så mye», og at det derfor ikke blir så mange skandaler rundt ham.

- Kong Harald er den sindige kongen, som gjør lite ut av seg og som stort sett er svært korrekt når han først gjør noe ut av sin posisjon. Slik har han bygget seg et bunnsolid omdømme som Norges beste konge. At han er på topp, er i så måte ikke overraskende.

- Kan det være en bevisst strategi, at kongen ligger noe lavt i terrenget?

- Jeg vet ikke hvilken omdømmestrategi kongen følger, men sett utenifra er det en strategi som fungerer svært godt, fordi han unngår å havne i den type skandaler som svenskekongen har gjort, og vil gjøre om og om igjen, sier Aabø.

I undersøkelsen har utvalget også fått spørsmål om hvor god jobb dagens kongefamilie gjør. 30 prosent mener at dagens kongefamilie gjør en meget god jobb, og 37 prosent mener at jobben de norske kongelige gjør er ganske god.

- SE TIL SVERIGE: Den profilerte svenske kongehuseksperten Johan T. Lindwall mener at det norske kronprinsparet bør lære av Sveriges kronprinsesse Victoria og kronprins Daniel hva tillit hos folket gjelder. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
- SE TIL SVERIGE: Den profilerte svenske kongehuseksperten Johan T. Lindwall mener at det norske kronprinsparet bør lære av Sveriges kronprinsesse Victoria og kronprins Daniel hva tillit hos folket gjelder. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Det er knallsterke tall for et produkt som kongehuset, helt fantastisk. Men heller ikke dette er overraskende, for stort sett elsker vi nordmenn kongehuset vårt, sier Aabø.

- Folk vil lytte Aabø ytrer også et ønske om at kongen bør gjøre mer ut av seg.

- Jeg tror Norge hadde tålt at kongen hadde ment litt mer om ulike ting, og tror absolutt at han hadde vært tjent med det selv. Undersøkelsen viser at han besitter en egenskap få forunt, nemlig at folk vil lytte til ham, sier Aabø.

Markedshøyskolens Trond Blindheim synes imidlertid at kongen «gjør akkurat passe mye ut av seg».

- Det må ikke være for mye. Og skal han ytre seg om noe, må han passe på at det er velmenende, populært og folkelig. Kongehuset bør ikke bidra til å holde liv i konstitusjonsdebatten, for det er en debatt som bare republikanerne er tjent med.

Dagbladet har vært i kontakt med Slottet, som ikke ønsker å kommentere saken.