Jan Are (20) slanket seg 45 kilo

For å være med på «Norske talenter». Semifinale i kveld.

BLE SUNNERE: Jan Are Sæther (20) opplevde å få begge knærne ut av ledd på grunn av fedmen. Så kuttet han ut karbohydrater - og vekta gikk nedover. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
BLE SUNNERE: Jan Are Sæther (20) opplevde å få begge knærne ut av ledd på grunn av fedmen. Så kuttet han ut karbohydrater - og vekta gikk nedover. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADETVis mer

||| (Dagbladet.no): Drømmen om å melde seg på «Norske talenter» motiverte drillgutten Jan Are Sæther til å slanke seg 45 kilo. Om han gikk videre fra auditionen, skulle han slutte å røyke, og har vært røykfri siden dette ble oppfylt.

—?Men jeg har ikke kommet dit jeg vil. Om jeg går videre til finalen, skal jeg begynne å trene, sier 20-åringen, som skal i ilden med drillstaven i kveldens semifinale.

Tidligere har det vært diskutert om overvekt gir mindre sjanse for å vinne publikums og dommernes gunst, særlig i Idol. Blant annet uttalte deltakeren Tina Indrevær til Se og Hør at juryen, som blant andre besto av «Talenter»-dommer Jan Fredrik Karlsen, nektet henne plass på grunn av vekta.

Jan Are Sæther tror ikke dette er tilfelle med «Norske talenter».

Ikke slankepress
—?Jeg tror ikke at overvekt ville ha satt noen stopper. I «Idol» var det kanskje mye fokus på det, men jeg har ikke opplevd at det er sånn med oss, sier «Talenter»-deltakeren.

—?Så du tror ikke det er en fordel å være slank og attraktiv?

SE FORSKJELLEN: Her er Jan Are (20) med søskenbarnet sitt på armen - avfotografert for ett år siden. Foto: PRIVAT
SE FORSKJELLEN: Her er Jan Are (20) med søskenbarnet sitt på armen - avfotografert for ett år siden. Foto: PRIVAT Vis mer

—?Alt kommer jo an på talentet og hvordan du viser det fram. Men når jeg veide 130 kilo, hadde jeg problemer med knærne, og det gikk jo ut over drillinga, sier Jan Are, som tror at den fysiske prestasjonen må være det eneste fedmerelaterte hinderet.

Sæther sier at han ikke trente noe særlig for å bli kvitt vekta, men at å kutte karbohydrat var løsningen. Før han slanket seg, opplevde Kristiansund-gutten å få begge knærne ut av ledd på grunn av fedmen.

—?Så måtte jeg skyve det på plass sjøl, og ble sjukemeldt i seks uker. Dette skjedde også på et russearrangement. Det var faktisk helt rusfritt, og likevel kom jeg ut med skader, ler Sæther, som var russepresident på Kristiansund videregående.

Innfører drilling i showbiz
For Sæther var det naturlig å stille som russepresident.

—?Jeg har alltid vært frampå, alltid elsket oppmerksomhet, sier Sæther, som nå vil introdusere drilling i underholdningsbransjen.

TALENT: - Alt kommer an på talentet og hvordan du viser det fram, mener Sæther, som skal drille i kveldens semifinale. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
TALENT: - Alt kommer an på talentet og hvordan du viser det fram, mener Sæther, som skal drille i kveldens semifinale. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer

—?Er det egentlig marked for det?

—?Absolutt. Men folk tenker gjerne på korpsdrilling, det er ikke like show. I den sammenhengen er jeg nok en teknisk dårlig driller, men jeg satser mer på underholdninga, sier Sæther, som koreograferer numrene etter musikken han opptrer til.

Sæther og sju andre deltakere skal i ilden i kveld klokken 20.00. To deltagere går videre, og semifinalen er den første i alt fire semifinaler i «Norske talenter».