Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jane Fonda

Jane Fonda (79) hylles etter svar om plastisk kirurgi

Hollywood-legenden lot seg ikke rikke.

SNAKKER UT: Jane Fonda har vært åpen om at hun flere gangar har lagt seg under kniven. Hun har imidlertid ikke noe spesielt behov for å snakke om det, i hvert fall ikke når hun skal promotere sin egen film. Foto: NTB scanpix
SNAKKER UT: Jane Fonda har vært åpen om at hun flere gangar har lagt seg under kniven. Hun har imidlertid ikke noe spesielt behov for å snakke om det, i hvert fall ikke når hun skal promotere sin egen film. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen tvil om at skuespiller Jane Fonda (79) er en av USAs største stjerner gjennom tidene. Hun har medvirket i over 50 filmer, har to Oscar-statuetter og har også en egen stjerne på ærverdige Walk of Fame i Hollywood.

KLASSISKE KJOLER: Jane Fonda, Sofia Vergara og Jessica Biel var blant stjernene som dukket opp på den røde Emmy-løperen, og flere amerikanske medier mener de var blant kvinnene som vant kjolekrigen i år. Foto/Video: NTB Scanpix Vis mer

Hun nærmer seg 80 år, men ble nylig kåret til «vinner av den røde løperen» da hun stjal showet før Emmy-utdelinga med pannelugg og fuchsia-rosa kjole.

Skuespilleren har aldri lagt skjul på at hun bevilger mye tid og penger på utseendet sitt, og får stadig kommentarer på utseendet hennes like gjerne kunne tilhørt en som var 30 år yngre enn henne. Selv om hun velvillig har lagt seg under kniven mer enn én gang, er det ikke noe hun ønsker å snakke særlig utdypende om.

U-sving

Det fikk NBC-journalist Megyn Kelly erfare, da hun i forbindelse med et helt vanlig lanseringsintervju spurte Fonda om utseendet hennes. Svaret 79-åringen ga fikk Twitter til å koke.

Det er CNN som omtaler saken. Da Fonda besøkte programmet «Megyn Kelly Today» for å diskutere sin nye film med Robert Redford, som for øvrig har fått tittelen «Our Souls At Night», dristet den rutinerte journalisten seg til å stille helt andre spørsmål.

Hun begynte med å komplimentere skuespilleren for utseendet sitt, før hun stilte et spørsmål som fikk Fonda til å reagere.

- Du har innrømmet at du har fått ting gjort, som jeg tror har gagnet deg. Men du ser fantastisk ut ... Jeg leste at du sa at du ikke er stolt over å ha lagt deg under kniven. Hvorfor? spurte hun.

STJERNE: Jane Fonda kan være hard i sin kritikk, og viste ingen nåde da hun ble intervjuet tidligere denne uka. Foto: NTB scanpix
STJERNE: Jane Fonda kan være hard i sin kritikk, og viste ingen nåde da hun ble intervjuet tidligere denne uka. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fonda satte tydeligvis ikke pris på spørsmålet, og tok seg god betenkningstid før hun sa:

- Skal vi virkelig prate om det nå?

Hun snudde seg deretter mot salen, sperret opp øynene og fortsatte svaret sitt, etter at Kelly hadde forsvart seg selv ved å si at folk ofte kaller henne vakker.

- Vel, takk. En god oppførsel og en god holdning. Jeg tar vare på meg selv, sa hun og fortsatte:

- Men la meg fortelle deg hvorfor jeg elsker denne filmen vi lagde, i stedet for plastisk kirurgi, utropte 79-åringen til latter fra salen.

Som tenåring kalte Fondas far henne «feit» - selv om det var langt fra sannheten. Den vonde kommentaren var med på å føre Fonda inn i en 20 år lang kamp med spiseforstyrrelser, og seinere følte hun seg tvunget til å legge seg under kniven.

Nettet reagerer

CNN omtaler intervjuet som «kleint», noe flere andre også har sagt seg enig i. På Twitter har flere vitset godt med Fondas harde ordskifte.

«Jane Fonda knuste Megyn Kelly og tok over intervjuet, mens Robert Redford støttet henne hele veien», skriver en.

«Hvis jeg noen gang må framkalle en skytsverge (lysvesen fra Harry Potter-serien, journ anm.), skal jeg lukke øynene mine og huske det overlegne ansiktet Jane Fonda lagde mot Megyn Kelly i morges», skriver en annen.

Sistnevnte melding er likt av over 1000 brukere, og delt videre nesten 300 ganger.

Andre brukere kommenterer ubalansen mellom kjønnene, og stiller spørsmål ved hvorfor ikke Redfod ble stilt samme spørsmål som Fonda. Tidligere «Buffy»-skuespiller Sarah Michelle Gellar er blant disse.

Dette er ikke første gang Megyn Kelly skaper overskrifter på grunn av intervjuene sine. Tidligere denne uka hadde hun med seg en mannlig fan, som skulle få møte sine store idoler fra tv-serien «Will & Grace». Kelly stilte ham følgende spørsmål:

- Er det sant at du ble en advokat, og at du ble homofil, på grunn av Will?

Spørsmålet skapte overskrifter i USA, og skuespiller Debra Messing var blant dem som reagerte. Hun omtalte programmet som «en feil», og at hun angrer på at hun stilte opp.

Avslørte overgrep

Fonda er ikke så mye i pressen som hun pleide. Hun har med åra trukket seg litt tilbake, men stiller i ny og ne opp i intervjuer og på arrangementer. Tidligere i år valgte hun å åpne seg om en mørk hemmelighet, som hun har båret på siden bardommen.

- For å vise i hvilken grad et patriarki tar sin toll på kvinner; Jeg har blitt voldtatt, jeg har blitt seksuelt misbrukt som barn og jeg har fått sparken fordi jeg nektet å ha sex med sjefen min. Og jeg trodde alltid at dette var min feil. At jeg ikke gjorde eller sa den riktige tingen, sa hun til magasinet The EDIT.

- Jeg kjenner unge jenter som har blitt voldtatt og som ikke engang visste at det var voldtekt. De tenker: «Det må ha skjedd fordi jeg sa nei på feil måte», fortsatte hun.

Fonda har i årevis vært en aktiv feminist og jobbet målrettet for kvinners rettigheter. I intervjuet fortalte den tidligere trimdronninga at det tok henne 60 år å lære å si nei.

- Jeg visste ikke hvordan jeg skulle stå opp for meg selv. I dag hadde jeg sagt: «Nei. Dette er fullstendig dritt. Jeg liker ikke måten du behandler meg på» og så hadde jeg dratt. Hvis jeg bare den gang hadde visst det jeg vet i dag, sier sa til nettstedet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!