Japan:

Japan fikk ny keiser etter historisk avgang

Smilte til folket etter den store begivenheten.

NYE MONARKER: Ved midnatt ble Naruhito utpekt som ny keiser i Japan. Fram til nå har han vært kronprins, men hans fars abdiksjon i går åpnet nye muligheter. Her er han fotografert sammen med kona, keiserinne Masako, onsdag morgen. Foto: NTB scanpix
NYE MONARKER: Ved midnatt ble Naruhito utpekt som ny keiser i Japan. Fram til nå har han vært kronprins, men hans fars abdiksjon i går åpnet nye muligheter. Her er han fotografert sammen med kona, keiserinne Masako, onsdag morgen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På tirsdag abdiserte Japans keiser Akihito (85), etter å ha sittet på tronen siden 1989. Det var første gang på 200 år at en japansk keiser forlot krysantemumtronen frivillig, og abdikasjonen vakte derfor oppsikt over hele verden.

Etter en «audiens» med solgudinnen og en historisk seremoni gikk han i går av. Tronen var derimot bare ledig i et drøyt døgn, før hans sønn, 59 år gamle Naruhito, i dag overtok.

Ti fridager

Japans nye keiser lover å oppfylle sin plikt om å forene folket. Onsdag tok han over etter sin far. I sin første tale som keiser sa Naruhito at han ønsker å ha tett kontakt med det japanske folk. Han sa også at han føler han har fått en ansvarsfull rolle.

Ved midnatt natt til onsdag ble 59-åringen ny keiser - noe som ble markert med seremonier og ritualer i keiserpalasset i Tokyo på morgenen.

Statsminister Shinzo Abe gratulerte den nye statslederen og lovet å vise ham respekt. Tusenvis hadde møtt opp for å feire begivenheten.

At japanerne i tillegg får ti dager med fri, som følge av den nye lederen og noen allerede eksisterende fridager, bidrar også til jubelstemning i Tokyos gater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer