NYE MONARKER: Ved midnatt ble Naruhito utpekt som ny keiser i Japan. Fram til nå har han vært kronprins, men hans fars abdiksjon i går åpnet nye muligheter. Her er han fotografert sammen med kona, keiserinne Masako, onsdag morgen. Foto: NTB scanpix
NYE MONARKER: Ved midnatt ble Naruhito utpekt som ny keiser i Japan. Fram til nå har han vært kronprins, men hans fars abdiksjon i går åpnet nye muligheter. Her er han fotografert sammen med kona, keiserinne Masako, onsdag morgen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Japan:

Japan fikk ny keiser etter historisk avgang

Smilte til folket etter den store begivenheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På tirsdag abdiserte Japans keiser Akihito (85), etter å ha sittet på tronen siden 1989. Det var første gang på 200 år at en japansk keiser forlot krysantemumtronen frivillig, og abdikasjonen vakte derfor oppsikt over hele verden.

Etter en «audiens» med solgudinnen og en historisk seremoni gikk han i går av. Tronen var derimot bare ledig i et drøyt døgn, før hans sønn, 59 år gamle Naruhito, i dag overtok.

STOLT: Det var en smilende keiser som viste seg fram for japanerne onsdag morgen. Foto: NTB scanpix
STOLT: Det var en smilende keiser som viste seg fram for japanerne onsdag morgen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ti fridager

Japans nye keiser lover å oppfylle sin plikt om å forene folket. Onsdag tok han over etter sin far. I sin første tale som keiser sa Naruhito at han ønsker å ha tett kontakt med det japanske folk. Han sa også at han føler han har fått en ansvarsfull rolle.

Ved midnatt natt til onsdag ble 59-åringen ny keiser - noe som ble markert med seremonier og ritualer i keiserpalasset i Tokyo på morgenen.

SE TV: Etter 30 år på tronen er det siste dag på jobb for banebrytende keiser Akihito. I sitt virke har han blant annet forsøkt å bøte på Japans anstrengte forhold til andre land, ikke minst Kina og Sør-Korea, og beklaget på det sterkeste de store lidelser Japan har påført landenes folk. Video: AP Vis mer

Statsminister Shinzo Abe gratulerte den nye statslederen og lovet å vise ham respekt. Tusenvis hadde møtt opp for å feire begivenheten.

At japanerne i tillegg får ti dager med fri, som følge av den nye lederen og noen allerede eksisterende fridager, bidrar også til jubelstemning i Tokyos gater.

HURRA: Tusenvis hadde møtt opp for å feire den nye regenten. Foto: NTB scanpix
HURRA: Tusenvis hadde møtt opp for å feire den nye regenten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Født inn i rollen

Den nye keiseren har studert ved Oxford, mens hans kone, keiserinne Masako, har studert ved Harvard. Det er derfor ventet at det nye keiserparet kommer til å være moderne monarker, som muligens lar seg inspirere mer av vesten enn det forfedrene deres har gjort.

- Jeg vil dele gleder og sorger med folket, har den nye keiseren tidligere uttalt, ifølge Japan Times.

Videre la han til at det trolig vil skje enkelte endringer med ham i spissen.

- Jeg kommer til å gå etter det som er forventet av en keiserfamilie i ei tid der ting endrer seg, har han uttalt.

Han har heldigvis god trening, og vet hvordan han skal te seg for å tilfredsstille forventningene til konservative japanere. Han er født inn i rollen, og etter å ha sett sine foreldre og besteforeldre, tror han at overgangen kommer til å gå fint.

I ei tid da mange mener at monarkier er døende, har den nye keiseren fortalt at han kommer til å forandre seg etter tida han lever i.

Keiseren har dessuten, helt siden det ble kjent at faren skulle gi seg, overtatt enkelte av rollene som han uansett vil få den dagen han blir utropt som keiser.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer