- Jeg ble feil barn, på feil sted, til feil tid

Hans Olav Lahlum om sin ulykkelige barndom.

(Dagbladet): Forfatter. SV-politiker. Historiker. Sjakkspiller. TV-personlighet. Guinness-rekordholder. Biograf.

Hans Olav Lahlum er så mangt, men noe «lykkelig barn» vil han ikke ha på seg å ha vært.

- Jeg var ulykkelig som barn Det snakker han om i mini-serien «Moren min», i TV 2-programmet «Ettermiddagen» i dag. Til Dagbladet forteller han at flere grunner til at han ikke var særlig lykkelig som barn.

- Jeg var ulykkelig som barn. Dette i noen grad som følge av et ulykkelig ekteskap som ikke ble oppløst, og i noen grad fordi jeg bodde på et sted og i en tid med begrensede muligheter for det annerledes barnet jeg alltid var. Jeg hadde helt fra tidligere barneår noen sterke interesser som jeg gjerne ville fordype meg på, men fikk liten mulighet til det, sier han til Dagbladet.

• Se Lahlum fortelle om barndommen i klippet øverst.

Han understreker likevel at han ikke ble mobbet som barn.

- Jeg er aldri blitt mobbet og hadde ikke noe ubehagelig sosialt forhold til jevnaldrende, men hadde svært få felles interesser med dem i oppveksten. De få felles interessene jeg hadde med jevnaldrende, var det sterkt begrensede muligheter til å utvikle på et sted som for eksempel ikke hadde noen fotballklubb.

- Han isolerte seg I programmet møter TV 2-reporter Morten Hegseth den talentfulle 40-åringen sammen med moren hans, Ingvil Aandal.

Hun forteller at sønnen gjorde opprør i tenårene ved å slutte på videregående skole:

- Han isolerte seg. Slutta på skolen. Han gikk tre uker på videregående, og så slutta han, sier mamma Ingvil gråtkvalt.

- Jeg var veldig redd for deg på den tida, legger hun til og ser på sønnen.

- Jeg hadde en ikke spesielt lykkelig barndom Til tross for at han er flink til å verne om sitt privatliv, har han tidligere gitt uttrykk for at han ikke hadde det som kan karakteriseres som en «lykkelig barndom».

- Altså, det største løftet i mitt liv, var å begynne på Blindern. Jeg hadde en ikke spesielt lykkelig barndom, så det var en åpenbaring å komme bort fra latterlige fag jeg ikke forsto poenget med på skolen. Dette var et sted du gikk fordi du ønsket å være der, for å lære fag du var interessert i å drive videre med, sa han til studentavisa Universitas i fjor.

Nå er han derimot fornøyd med livet og har det bedre enn han hadde det som barn.

- Jeg er i dag et svært lykkelig menneske, og har fått det bedre enn jeg noen gang som barn og ungdom forestilte meg at jeg kunne få. Jeg får spennende arbeidsoppgaver med temaer og prosjekter som interesserer meg, kan arbeide så mye jeg vil, og har mange gode venner som jeg deler ulike felles interesser med, sier han til Dagbladet og legger til:

- Til dette kommer selvsagt også at jeg i dag tjener godt og er økonomisk privilegert, slik at jeg ikke behøver å bekymre meg økonomien - slik jeg måtte gjøre gjennom barndommen og ungdommen inkludert universitetsutdannelsen.   

«Ettermiddagen» sendes på TV 2 i dag fra klokka 17.30.