- Jeg ble harry over natta

Men Rybak mener det er 98 prosent sikkert at han går videre til Eurovision-finalen.

||| MOSKVA (Dagbladet): Torsdag skal Alexander Rybak overbevise både TV-publikummet og de profesjonelle juryene om at han hører hjemme i finalen lørdag.

Med en dose Drillo-matematikk, og vissheten om at mange hjemme planlegger å følge lørdagens finale på storskjerm i forsamlingslokaler og puber, anslår Rybak nå at det er 98 prosent sikkerhet for at han avanserer videre fra torsdagens semifinale.

- Jeg skal ikke skuffe folk. Det er 98 prosent sjanse for finaleplass. Der! Da har jeg sagt det! sier han til Dagbladet etter at han har gått av scenen for siste gang før generalprøvene.

- Mange fordommer
- Jeg må jo satse stort. Det har jeg alltid gjort. Jeg ble offisielt harry over natta da jeg ble med i Melodi Grand Prix, legger han til.

- Hvert år må man overbevise folk om at denne sangkonkurransen egentlig er kul. Folk blir alltid like overbevist av showet, men glemmer det hvert år og har masse fordommer, men showet overbeviser alltid, mener Rybak.

Siden ankomsten mandag har han blant annet blitt intervjuet av de største TV-kanalene i Russland, Hviterussland, Ukraina og Tyskland.

Det merker han på kroppen. 22-åringen kan ikke lenger rusle fra Olympiastadion i Moskva til den ventende bussen utenfor uten å bli stanset av fans som vil ta et bilde, få autografen - og gjerne et kyss på kinnet.

BLIR KJENT IGJEN: Alexander Rybak med to russiske fans utenfor Olympiastadion i Moskva. Foto: PÅL NORDSETH
BLIR KJENT IGJEN: Alexander Rybak med to russiske fans utenfor Olympiastadion i Moskva. Foto: PÅL NORDSETH Vis mer

Fikk ikke lys scenebakgrunn
Som Minsk-født og russisktalende har Rybak et åpenbart fortrinn overfor publikummet i årets vertsnasjon. Og både fansider på nettet og odds-selskapene rangerer ham skyhøyt på lista over årets favoritter.

- Alt det der sier ingenting om hvordan sluttresultatet blir. Men det gjør at jeg uansett kommer til å være veldig glad når jeg står på scenen torsdag. Fordi jeg vet at det er mange som liker sangen min, sier han.

De siste sceneprøvene ga ham, koristene og Frikar-danserne fire gjennomkjøringer av låta, og for hver gang ble kameravinkler, dansetrinn og effekter inngående studert og justert av NRKs team.

Ingenting overlates til tilfeldighetene - men Rybak og NRK har heller ikke totalt herredømme om hvordan Fairytale blir presentert for en halv milliard TV-seere neste uke.

- Det er masse vi har bedt om, som vi ikke har fått. Vi ønsket blant annet en lys bakgrunn på scenen, med grafikk som en norsk vårdag, sier Alexander.

- Istedet ble det mørk natt!