- Jeg ble oppfattet som mentalt forstyrret

Homopioneer Kim Friele er opptatt av at vi ikke glemmer fortida. 

HOMOPIONEREEN: Karen-Christine Friele (81), bedre kjent som Kim Friele, sto fram som Norges første åpne homofile på 60-tallet. Foto: NTB Scanpix
HOMOPIONEREEN: Karen-Christine Friele (81), bedre kjent som Kim Friele, sto fram som Norges første åpne homofile på 60-tallet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Karen-Christine Friele, bedre kjent som Kim Friele, var den første i Norge som sto fram offentlig som homofil. Året var 1963. Friele meldte seg inn den svært lukkede homoorganisasjonen Det norske forbundet av 1948.

- Jeg har mange ganger tenkt på hvorfor jeg som hadde så bra, med en fin jobb og gode venner, fikk meg til å si ja til en stilling i en organisasjon hvor jeg ikke engang alltid fikk lønn. Det er fordi man selv er berørt, og blir rasende over å bli trampet på, sier Kim Friele til Dagbladet.

Hun begynte raskt å arbeide for å avskaffe straffelovsparagrafen som kriminaliserte homofile:

«Finder utugtig Omgjængelse Sted mellem Personer af Mandkjøn, straffes de, der heri gjør sig skyldige, eller som medvirker dertil, med Fængsel indtil 1 Aar. Med samme straf ansees den, som har utugtig Omgjængelse med Dyr, eller som medvirker dertil. Paatale finder alene Sted, naar det paakræves av almene Hensyn», lød paragraf 213 i straffeloven.

- Den gangen ble homofili likestilt med seksuell omgang med dyr. Psykiatrien sykeliggjorde all seksualitet det ikke ble barn av. Det handlet ikke om mennesker, det handlet ikke om følelser. Det handlet om det som den gang ble kalt perversjoner, sier Friele.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer