Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tinashe Williamson:

- Jeg blir lei meg, redd og sint

På dagen hvor folket står samlet mot rasisme opplever Tinashe Wiliamson det motsatte.

FIKK UBEHAGELIG MELDING: I dag florerer det av innlegg i sosiale medier hvor folket står samlet mot rasisme. Samtidig mottar Tinashe Williamson en rastisk melding på Instagram. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
FIKK UBEHAGELIG MELDING: I dag florerer det av innlegg i sosiale medier hvor folket står samlet mot rasisme. Samtidig mottar Tinashe Williamson en rastisk melding på Instagram. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

En hel verden har fått med seg dødsfallet til 46 år gamle afroamerikaneren George Floyds forrige uke. Han døde etter at han ble pågrepet av tre politimenn - der én av dem presset kneet sitt mot nakken hans, slik at han til slutt ikke lenger fikk puste.

Dødsfallet sendte sjokkbølger gjennom hele USA, har fått en hel verden til å engasjere seg. I skrivende stund florerer det av helsvarte bilder på Instagram i anledning kampanjen «Blackout Tuesday».

Kampanjen som markerer avsky mot rasisme ble iverksatt av musikkbransjen og har spredd seg som ild i tørt gress det siste døgnet.

Til tross for at den sosiale bildedelingstjenesten i dag er sterkt preget av samhold mot rasisme, er det imidlertid ikke alle som ønsker å delta. Det fikk kona til komiker og skuespiller Odd-Magnus Williamson (39), Tinashe Williamson (35), erfare i dag.

På Instagram ble hun nemlig tilsendt en stygg rasistisk melding.

Det var VG som først omtalte saken.

35-åringen valgte selv å dele denne meldingen videre med følgerne sine på sin Instagram-story, og ektemannen støttet oppunder ved å dele den samme meldingen på Instagram.

«Og slik startet dagen for kjæresten min. Støtt opp, vis solidaritet», var noe av det Odd-Magnus skrev til innlegget sitt, sammen med emneknaggen «Blackout Tuesday».

DØDSÅRSAKEN: I obduksjonsrapporten til George Floyd kommer det frem at han døde av asfyksi. Video: TMZ Vis mer

- Må stå sammen

Overfor Dagbladet forteller tobarnsmora at hun valgte å dele meldingen for å vise dem som sier at rasisme ikke er et reelt problem i 2020, hvor eksplisitt og ille det faktisk er.

- Men også for å vise hvorfor denne «Black Lives Matter»-kampanjen er så viktig. At vi alle sammen uansett hudfarge og bakgrunn må stå sammen for å bekjempe dette, forteller Willamson til Dagbladet, og påpeker at mørkhudede ikke kan gjøre dette alene.

- Har du opplevd å motta slike meldinger tidligere?

- Ja, absolutt. Jeg har fått meldinger på Instagram der det står N-ordet, og at jeg skal pelle meg tilbake dit jeg kommer fra. At det er en skam at jeg har barn av foreldre med ulik hudfarge. Jeg pleier bare å blokkere disse brukerne, men akkurat nå med den temperaturen som er nå, føltes det utrolig viktig å dele så folk ser at dette fortsatt skjer og fortsatt er et problem, svarer hun.

Meldinger på Instagram er ikke den eneste formen for rasisme som Williamson har opplevd. Overfor Dagbladet forteller 35-åringen at hun ble mobbet på barneskolen på grunn av hudfargen sin. Å bli trakassert på byen og få rasistiske kommentarer slengt etter seg er også noe hun har måttet gjennomgå.

KRANGEL: Runar Søgaard ble beskyldt for å ha kalt Abubakar Hussain for en «negerbolle» i «Camp Kulinaris». Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

- Slik skal det ikke være

På spørsmål om hvordan hun takler det å bli utsatt for rasisme, svarer Williamson at hun skulle ønske at hun hevet seg over det, men at hun er tross alt bare et menneske.

- Jeg blir både lei meg, redd og sint. Spesielt etter at jeg ble mor. Jeg ønsker så inderlig å leve i en verden der de slipper å oppleve rasisme slik jeg har gjort og dessverre fortsatt gjør i dag, fortsetter hun.

Engasjementet rundt George Floyds bortgang beskriver Williamson som helt fantastisk.

- Det var ikke før underskriftskampanjer og demonstrasjoner at politimannen faktisk ble arrestert. Slik skal det ikke være, påpeker hun.

NY VIDEO: En ny overvåkingsvideo viser sekundene før George Floyd skal ha blitt lagt i bakken. Reporter: Madeleine Liereng. Video. Overvåkingsvideo / AP Vis mer

- Hva tenker du om at rasismen fortsatt er til stede i 2020?

- Jeg skulle selvfølgelig ønske at vi som mennesker hadde kommet lenger. Det er trist at vi fortsatt må demonstrere og kjempe denne kampen, svarer hun.

Tobarnsmora forteller videre at det er viktig å lære barna sine rett og galt, og at man må slå ned på hverdagsrasismen.

- Vi må ikke godta når folk sier: «men herregud ikke vær så krenka, jeg mente det ikke sånn». Det skal vi ikke godta, og vi må si ifra når folk kommer med sleivete kommentarer. Selv om det er midt i et familieselskap eller i lunsjen på jobb. Det kan oppleves ubehagelig men vi må ta den samtalen alle sammen, oppfordrer Williamson avslutningsvis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!