Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kronprinsesse Mette-Marit:

- Jeg blir mye mer sliten enn før

Kronprinsesse Mette-Marit i nytt intervju om den kroniske sykdommen, lungefibrose.

MER SLITEN : I et nytt intervju med NRK innrømmer kronprinsesse Mette-Marit at hun blir mye mer sliten enn før og at hun er nødt til å passe på mer enn tidligere som følge av den kroniske sykdommen. Foto: NTB Scanpix
MER SLITEN : I et nytt intervju med NRK innrømmer kronprinsesse Mette-Marit at hun blir mye mer sliten enn før og at hun er nødt til å passe på mer enn tidligere som følge av den kroniske sykdommen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det har nesten gått ett år siden kronprinsesse Mette-Marits (46) kroniske sykdom, lungefibrose, ble kjent. Det kom fram i en pressemelding fra kongehuset.

- Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, het det i pressemeldingen.

I disse dager befinner Mette-Marit og kronprins Haakon (46) seg i Tyskland - i anledning at Norge er gjesteland under verdens største bokmesse i Frankfurt. Siden sykdommen til kronprinsessa ble kjent har hun vært betydelig mindre på jobb, men hun tok seg altså likevel tid til å være med på utenlandsbesøket denne uken.

Må passe på mer

Mette-Marit er nemlig ambassadør for norsk litteratur i utlandet, og har lenge engasjert seg for litteratur og leseglede, blant annet i form av sine fem litteraturtog i Norge.

I et nytt intervju med NRK fra Tyskland-besøket, legger hun ikke skjul på at livet med sykdommen er annerledes.

- Jeg blir mye mer sliten enn før. Så jeg må passe mer på enn jeg måtte tidligere, sier Mette-Marit.

Kronprins Haakon er med på Tyskland-turen for å stå klar til å ta over hvis sykdommen gjør at kona må trekke seg tilbake.

KRONPRINSPARET: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Etiopia i 2017. Video: AP. Vis mer

Får bestemme over hverdagene sine

Videre innrømmer kronprinsessa at den kroniske sykdommen har endret hverdagen hennes, og at hun setter stor pris på å kunne styre dagene sine etter hvordan hun føler seg.

GOD STØTTE: Kronprins Haakon er ofte med kronprinsesse Mette-Marit på jobb, i tilfelle hun brått skulle føle seg syk. Foto: NTB Scanpix
GOD STØTTE: Kronprins Haakon er ofte med kronprinsesse Mette-Marit på jobb, i tilfelle hun brått skulle føle seg syk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har fått muligheten for første gang siden jeg giftet meg, til å leve et litt mindre liv. Nå får jeg lov til å bestemme over hverdagene mine på en helt annen måte, og det er veldig godt for meg, forteller 46-åringen og legger til:

- At jeg kan la dagene mine styres av formen, er noe av det jeg synes er godt med å være syk. Jeg kan rusle en tur, bruke masse tid på å lese og leve mye saktere.

SAMARBEID: Forfatter og forlagsredaktør Geir Gulliksen og Kronprinsesse Mette-Marit møttes i forbindelse med Litteraturtoget. Nå har de redigert en antologi med nyskrevne tekster av noen av Norges mest kjente forfattere. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Nytt syn på døden

Intervjuet med NRK er imidlertid ikke første gang Mette-Marit åpner seg om sykdommen.

I høst debuterte hun som redaktør for boka «Hjemlandet» sammen med forfatter Geir Gulliksen (55), og i et nylig intervju med VG fra Tyskland fortalte kronprinsessa at hun og Gulliksen snakket mye om livet da de jobbet sammen.

I intervjuet kom det blant annet fram at sykdommen har påvirket synet hennes på døden. Tidligere synes hun nemlig dette var et vanskelig tema, men nå er ikke dette tilfellet lenger.

IKKE REDD FOR DØDEN: I et nylig intervju med VG fortalte Mette-Marit at den kroniske sykdommen har påvirket synet hennes på døden. Foto: NTB Scanpix
IKKE REDD FOR DØDEN: I et nylig intervju med VG fortalte Mette-Marit at den kroniske sykdommen har påvirket synet hennes på døden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Etter at jeg ble syk, så er jeg blitt helt avslappet på det. Nå har jeg gått så mange fine runder på akkurat det, så jeg ser ikke på døden som noe stort og mørkt lenger, delte Mette-Marit med VG.

Hun fortalte videre at hun ikke lenger er redd for døden, men ser på det som noe nytt, rart, fint og spennende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media