Anne B. Ragde:

- Jeg brakk ryggen

Den folkekjære forfatteren åpner opp. - Jeg kunne blitt lam, forteller hun.

SKRIVEDRAMA: Anne B. Ragde opplevde å pådra seg brudd i ryggen da hun skrev på boka «Datteren» i 2019. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet
SKRIVEDRAMA: Anne B. Ragde opplevde å pådra seg brudd i ryggen da hun skrev på boka «Datteren» i 2019. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det er ikke dagligdags for norske TV-seere å se forfatter Anne B. Ragde (64) delta i reality. Unntaket har vært denne høsten, der hun har deltatt i TV 2-programmet «Forræder». Fredag sa det imidlertid bom stopp da hun ble sendt hodestups ut av programmet av forræderne selv.

- Jeg ble lettet, siden jeg var så sliten. Men jeg tenkte veldig mye på Emil (Iversen, 31, journ.anm.) og at han kom til å bli lei seg. Det var vondest. Jeg tenkte mer på han enn på sølvet, sa Ragde til Dagbladet da.

UTSTEMT: «Forræder» har krevd sitt andre offer, etter at Kristin Gjelsvik ble eliminert - 19 ble til 18 da gruppa gikk sammen om å stemme ut en av deltakerne. Reporter: Bjørn Ekker. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Måtte skrive stående

Den folkekjære 64-åringen har tidligere vært åpen om hjerneslaget hun pådro seg i 2019. Til Dagbladet avslører hun at hun opplevde mer drama på omtrent samme tid - under arbeidet med boka «Datteren», som kom samme år - i 2019.

Det er nemlig ikke bare-bare å være forfatter på heltid, i hvert fall ikke når man har opp mot 60 utgivelser bak seg.

- Jeg har opplevd blødende magesår, og jeg brakk til og med ryggen mens jeg jobbet med en av bøkene mine. Jeg måtte skrive stående i ti dager, røper hun.

MISTENKSOM: Anne B. Ragde fattet mistanke til nesten samtlige i TV 2-programmet «Forræder», bortsett fra kompisen Emil Iversen. Fredag ble hun selv sendt ut av programmet. Foto: TV 2
MISTENKSOM: Anne B. Ragde fattet mistanke til nesten samtlige i TV 2-programmet «Forræder», bortsett fra kompisen Emil Iversen. Fredag ble hun selv sendt ut av programmet. Foto: TV 2 Vis mer

- Du brakk ryggen?

- Ja, jeg våknet av at jeg kom på en setning som var feil i manus. Det var midt på natta, vinter - og jeg sprang inn på kontoret til min svarte kontorstol. Jeg skulle sette meg ned, men så ikke at stolen sto feil vei.

Hun fortsetter:

- Så jeg falt rett i gulvet. Det var så store smerter at jeg lå der i 20 minutter. Jeg klarte nesten ikke puste.

- Kunne blitt lam

Ifølge Ragde var hun så nær ved å fullføre boka at det ikke kom på tale å varsle noen om det som hadde skjedd. I stedet flyttet hun laptopen oppå en vaskebalje på kjøkkenbenken og fortsatte stående - med brudd i ryggen.

- Der sto jeg og skrev videre. Jeg fikk ikke time hos nevrolog før ett år etterpå, og bildene viste rene «sausen» midt på der. Legen sa at jeg burde ringt ambulanse og kommet meg på operasjonsstua med en gang. Men jeg kunne jo ikke det når jeg nærmet meg å bli ferdig med boka, sier hun med et smil.

Det var altså under arbeidet med boka «Datteren» at uhellet inntraff, ikke så lenge før hun pådro seg det mye omtalte hjerneslaget.

- Det var litt artig faktisk, for da jeg fikk korrekturen - da så jeg hvor i boka jeg brakk ryggen. I hvilken setning det hadde skjedd. Samtidig husket jeg ingenting av det som står skrevet etterpå, de 20 siste sidene. Jeg må ha hatt rene tunnelsynet.

PÅ SKRIVEROMMET: Denne svarte kontorstolen ble skjebnesvanger for Anne B. Ragde en natt for drøye tre år siden. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet
PÅ SKRIVEROMMET: Denne svarte kontorstolen ble skjebnesvanger for Anne B. Ragde en natt for drøye tre år siden. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet Vis mer

Fortsatt har ikke forfatteren latt seg operere.

- Nei, jeg fikk jo først vite ett år etterpå at jeg burde gjort det og nå tør jeg rett og slett ikke. Det er jo ikke snakk om noen kikkhullsoperasjon heller, operasjonen tar åtte og en halv time har jeg fått beskjed om.

ULYKKE: I 2006 var «Forræder»-aktuelle Karina Hollekim i en alvorlig fallskjermulykke. Legene fortalte henne at hun aldri kom til å gå igjen, men det stoppet ikke Karina. Reporter: Bjørn Ekker. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

- Merker du noe til ryggskaden nå da?

- Ja, jeg blir veldig fort sliten i ryggen. Men jeg tenker mest på at om jeg hadde beveget meg på feil måte når skaden oppsto, så kunne jeg jo blitt lam, bedyrer hun overfor Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer