Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Jeg drømmer om å være slave

«Farmen»-Andreas har aller mest lyst til å danne sitt eget samfunn. Lykkes han ikke i det, er han ikke fremmed for å la seg piske, så lenge det ikke er av en kvinne.

LIVET ETTER «FARMEN»: I «Farmen»-episoden i går måtte Andreas Nørstrud takke for seg. 28-åringen er allerede gått i gang med å gjøre sin framtidsvisjon til realitet: Å danne sitt eget samfunn. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LIVET ETTER «FARMEN»: I «Farmen»-episoden i går måtte Andreas Nørstrud takke for seg. 28-åringen er allerede gått i gang med å gjøre sin framtidsvisjon til realitet: Å danne sitt eget samfunn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I flere år har Andreas Nørstrud (28) ønsket å leve sammen med mennesker som har samme holdninger og tankegang som ham i et eget kristent, fundamentalistisk samfunn. Derfor meldte han seg på «Farmen».

I løpet av høsten har småbruksbonden fra Tuddal vakt oppsikt med flere kontroversielle uttalelser, blant annet om sitt syn på kvinner og homofili.

Fornøyd med blesten - Jeg visste i forkant at jeg kom til å bli uglesett. Jeg hadde regna med at det ville bli litt oppstyr rundt meningene mine, men ikke så mye som det har blitt, sier Nørstrud til Dagbladet.

Det er en travel «Farmen»-deltaker Dagbladet møter på Tuddal høyfjellshotell. Telefonen ringer i ett sett, utelukkende henvendelser fra media.

- Jeg er ikke mediekåt, trives ikke i rampelyset. Men jeg føler at jeg må stille opp og forklare meg når jeg har sagt det jeg har sagt. Nå gleder jeg meg egentlig til det hele er over, sier han.

I går kveld ble det kjent at Nørstrud måtte forlate «Farmen». Det synes den mye omtalte deltakeren at var helt greit.

- Jeg var der lenge nok til å markere meg, og det var målet mitt. Jeg er fornøyd med at jeg har klart å skape blest om det jeg ønsket - min framtidsvisjon.

Ønsker eget samfunn Nørstruds framtidsvisjon er slik: Han ønsker seg et eget samfunn, der folk som tenker som ham - folk som vil ta vare på den gamle gårdskulturen og den kristne kulturarven - kan samles.

- Jeg prøver ikke å forandre et land, men vil gi folk et alternativ til det moderne livet.

Nørstrud presierer at det ikke er snakk om et hippie-opplegg. Det skal være et tydelig skille mellom familiene - det er viktig å verne om dem, mener han.

- Jeg er ikke interessert i å sitte på ei tue for meg selv. Jeg må ha en kvinne å bo med, og knytte meg til andre. Enkelte som er med i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», for eksempel. Jeg tenker at slike folk bør samles og backe hverandre opp, sier Nørstrud.

Drømmer om slaveri I årevis har han sett for seg at han vil bosette seg i fjellheimen og drive med en kombinasjon av jakt, fiske, holde egne husdyr og høste egen mat.

- Jeg håper at det vil bli en realitet. Hvis jeg ikke lykkes i dette, får jeg finne på noe annet, sier Nørstrud.

- Som?

- Jeg drømmer om å være slave.

- Slave?

- Ja, jeg trives godt med å jobbe for andre og å bli piska litt, i overført betydning. Jeg kan godt eies av andre, så lenge det er en gjensidig respekt mellom oss. Folk vrir dette med slaveri til noe uspiselig hele tiden, men fordelen er det forholdet som oppstår, et kjærlighetsfylt vennskap, nesten som et ekteskap.

- Ganske forskjellig fra å ville danne sitt eget samfunn?

- Jeg er ikke nødvendigvis høvdingen i det samfunnet, men vil ha en sjefsrolle som far og familiemann. Men jeg kan også trives med å stå under noen, men ikke en kvinne. Vi blir ikke lykkeligere av å bare fokusere på oss selv, det er når du gjør noe for andre at du blir lykkelig. Klassisk slaveri kan gi lykke, sier Nørstrud.

Frierbrev i fleng Nørstrud har allerede fått mange henvendelser fra folk som er interessert i framtidsplanene hans.

- Det har vært mye interesse fra kvinner. Men jeg trenger også menn i dette samfunnet, gjerne eldre menn med erfaring, sier han.

Primært er det altså kvinner som henvender seg, og gjerne i form av frierbrev: gifte kvinner som revurderer eget samliv etter å ha hørt hans tanker, alenemødre, unge jenter med kjærester og eldre kvinner.

- Jeg har merket at jeg appellerer til kvinner. Jeg har kontakt med høyst oppegående kvinner. Jeg tror de ser meg som en mann som er sjefete, men på en god måte.

Var deprimert 20 år gammel flyttet Nørstrud til Oslo der han hadde fått jobb. Livet i hovedstaden ble ikke slik han hadde planlagt.

- Jeg var veldig langt nede og deprimert fra jeg var 20 til 25 år. Etterhvert suicidal. Det var tungt, sier han åpenhjertig.

I dag er han bosatt i Tuddal, der han leier en gård sammen med tvillingbroren Ragnar og hans kjæreste. Han arbeider som avløser ved flere gårder i bygda, og fungerer også som landbruksvikar.

Nørstrud regnet med at hans mange kontroversielle utsagn ville resultere i «noen pigger i siden», men mener bestemt at han ikke lar seg affektere av det.

- Jeg hadde en alminnelig oppvekst i Notodden-området i en kristen familie. Men i dag er jeg ikke aktiv i noen menighet, og kan derfor si det jeg mener. Det er ingen bak meg som ragerer på det.

- Motbydelig med homofili Likevel synes han det er leit å se hva folk lirer av seg i kommentarfeltene på nettet.

- Jeg blir ikke lei meg, men synes synd på de som skriver det. Å dra paralleller mellom Anders Behring Breivik og meg, for eksempel, er unyansert og drøyt.

Flere har reagert på Nørstruds syn på homofili, men realitydeltakeren står på sitt:

- Det er vondt å tenke på at homofile kan få barn på så mange måter. Det er en krenkelse mot disse barna, sier han, og fortsetter:

- At menn ligger med menn er motbydelig. Jeg er ærlig på det, men skal møte dem med samme respekt som alle andre - homofile er mennesker de også.

Kritisk til demokrati Nørstrud forteller at han også er skeptisk til demokratiet, og at det pågår det han kaller «et demokratisk korstog» i verden i dag.

- Jeg stemmer ikke på noe parti, det har jeg ingen interesse av. Jeg er kritisk til det å stemme og demokratiet i seg selv. Det er så mye korrupsjon og lobbyvirksomhet. Datalagringsdirektivet, ekteskap mellom samme kjønn og genmodifisert mat, for eksempel. Jeg kan ikke forstå at et flertall har stemt fram dette.

- Jeg har troen på rendyrking av én kultur. Passer ikke den for deg, klarer du ikke å respektere den, så flytt til et annet land, sier Nørstrud.

Til tross for at 28-åringen har fått en god dose kritikk, har tilbakemeldingene på ingen måte vært utelukkende negative.

- Jeg har fått kritikk for meningene mine fra alle hold, men samtidig mye støtte, selv fra folk som er høyst uenige i det jeg sier, men som setter pris på at jeg er så ærlig. Det er veldig hyggelig, sier Nørstrud.

 

RØK UT: Det var etter en øksekastkonkurranse mot blogger og stylist Jon Lundemoen (28) at Andreas Nørstrud røk ut av det populære TV 2-programmet. Foto: Alex Iversen / TV 2
RØK UT: Det var etter en øksekastkonkurranse mot blogger og stylist Jon Lundemoen (28) at Andreas Nørstrud røk ut av det populære TV 2-programmet. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media