Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Jeg er den eneste som er igjen

TV 2-profil Solveig Kloppen måtte gjennom nok en runde med sorg denne våren, da faren hennes gikk bort.

INVITERER PÅ NY: Solveig Kloppen har nok en gang bestemt seg for å invitere gjester hjem til seg på Tåsen. Denne gangen er bordene flyttet ut i hagen. Foto: TV 2
INVITERER PÅ NY: Solveig Kloppen har nok en gang bestemt seg for å invitere gjester hjem til seg på Tåsen. Denne gangen er bordene flyttet ut i hagen. Foto: TV 2 Vis mer

Denne sommeren flytter Solveig Kloppen (49) møblene sine ut i hagen når hun skal ha gjester på besøk i den femte og premiereklare sesongen av «En kveld hos Kloppen». Med en meters avstand, nyinstallert vask i hagen og spennende gjester, gjentar TV 2 og Kloppen nok en gang suksessen.

- Jeg kan love fine gjester, kor og hest, humrer hun overfor Dagbladet.

Dette blir altså femte gang den Gullruten-vinnende programlederen inviterer tre vidt forskjellige gjester hjem til seg på Tåsen i Oslo. Hva det snakkes om, er delvis opp til gjestene selv. Både latter og tårer har i de foregående sesongene vært gjennomgående faktorer, noe hun også lover at det blir denne gangen.

TAR TIL TÅRENE: Solveig Kloppen sliter med å holde tilbake tårene hos «Lindmo» når hun snakker om den tøffe tiden etter både morens og søsterens død. Video: NRK Mistet både mor og søster på seks uker: https://www.dagbladet.no/kjendis/mistet-bade-mor-og-soster-pa-seks-uker/70641523 Vis mer

Klemme-nekt

- Det som er vanskelig denne gangen, er at man ikke kan gi gjestene som har det vondt en klem. Man kan ikke ta på dem engang, og det er jo det eneste man vil. Niklas Baarli begynner å gråte i første episode, og det naturlige instinktet er å være trøstende. Heldigvis har vi også ledd mye, sier hun.

Sesongen er ferdig innspilt, og takket være godt vær og spennende gjester kan Kloppen lite beskjedent love at det blir en innholdsrik sesong. Som første episode insinuerer, med ovennevnte Baarli, tv-profil Ingrid Gjessing Linhave og KrF-nestleder Olaug Bollestad på besøk, blir sesongen mangefasettert.

Kloppen kan ikke avsløre for mye av hva som skjer, og tar derfor heller et tilbakeblikk på tidligere sesonger. Der er det mange minner å hente fram. Noen har satt seg ekstra godt.

FAVORITTGJESTENE: Mange gjester har imponert Kloppen opp gjennom åra, men hun trekker fram hans-Wilhelm Steinfeld som en av store overraskelsene. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FAVORITTGJESTENE: Mange gjester har imponert Kloppen opp gjennom åra, men hun trekker fram hans-Wilhelm Steinfeld som en av store overraskelsene. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Det første programmet vi hadde var jo interessant. Jeg var veldig spent på hvordan det skulle være å få Hans-Wilhelm Steinfeld på besøk. Han var heldigvis i et ekstremt godt humør, og kvelden endte med at han satt i et mønstret forkle på gulvet mitt med rosa hårbøyle på. Der sang han gamle slagere, flirer Kloppen.

Møtet med Liv Signe Navarsete var også minnerikt, fordi det var såpass sterkt.

- Hun pratet om at hun mistet mannen sin, og måtte overta gården. Hun sa at hun gikk inn i fjøset og lente seg inn mot en ku, for å få varme og trøst fra dyret. Det var veldig sterkt.

ÅRETS KVINNE: Det var en rørt Solveig Kloppen som i går mottok prisen for årets kvinne på Se og Hørs kjendisgalla. Video: Bjørn Lindgren/Rød Løper Vis mer

Mistet faren

Mange historier har blitt fortalt rundt middagsbordet hennes, men det er ikke til å stikke under stol at Solveig Kloppen også har hatt sine smerter i livet. Den folkekjære programlederen fikk livet snudd på hodet i 2017, da hun mistet både mora og søstera med svært kort mellomrom.

Dette har hun valgt å være åpen om, og sorgen resulterte i tv-serien «Det jeg ikke fikk sagt». Det var trolig mange som måtte tørke tårer etter å ha sett den hjerterå serien, som ble hyllet for å være brutalt ærlig.

- Med tida blir jo ting bedre. Det tror man ikke når man står midt i det. Savnet og sorgen forsvinner jo aldri, men det blir bedre. Jeg kjenner på sorgen innimellom, og finner trøst i min egen familie. Jeg er glad jeg har dem, forteller hun.

I våres måtte Kloppen gjennom nok en runde med sorg, da faren hennes gikk bort.

- Han bodde i Nord-Norge i mange år. Vi har hatt kontakt, men det har vært en annen type kontakt. Det er veldig merkelig å tenke på at den lille kjernefamilien vi en gang hadde nå er borte. Jeg er den eneste som er igjen, sier hun.

Men helt alene er hun ikke. Med åra har hun og ektemannen Kjartan Brügger Bjånesøy, som hun giftet seg med i 2005, fått de to barna Klara og Albert. I sommer setter de seg på toget og ferja i retning Austevoll, der han er fra. Drømmesommeren er, og forblir der, for familien.

NORGESFERIE: Solveig Kloppen er gift med Kjartan Brügger Bjånesøy. Her er de fotografert på bryllupsdagen i 2005. I sommer skal de feriere i hjemlandet. Foto: Jan-Petter Dahl / Se og Hør
NORGESFERIE: Solveig Kloppen er gift med Kjartan Brügger Bjånesøy. Her er de fotografert på bryllupsdagen i 2005. I sommer skal de feriere i hjemlandet. Foto: Jan-Petter Dahl / Se og Hør Vis mer

- Vi hadde nok ikke reist utenlands uansett, for vi har så fantastiske somre der borte. Vi skal bare fiske, kjøre båt, se på himmelen og tenke store tanker. Det er et paradis uten like, selv om nordavinden aldri forsvinner, forteller hun.

- Jeg får litt panikk av Spania og sånne andre steder. Det blir for varmt og klamt. Jeg velger 20 grader i Norge over 40 i utlandet «anyday», forklarer hun.

- Prellet av

Solveig Kloppen har vært i den norske offentligheten i over 20 år. Mange fikk trolig sitt første møte med 49-åringen som programleder for «Mandagsklubben» i 2000, en jobb hun ikke nødvendigvis ser tilbake på med stolthet.

- Det var helt tilfeldig at jeg fikk den jobben. Jeg bodde med kjærestene til Espen Eckbo og Thomas Giertsen, og i hemmelighet hadde de lagt inn et ord for meg. Da dro jeg på intervju med Rubicon, og trodde jeg skulle bli produksjonsassistent. Men de tilbød meg programlederjobben, noe som var nokså dristig av dem, forklarer hun.

Hun ble bitt av programlederbasillen, selv om tilbakemeldingene den gang kanskje ikke var helt som hun ønsket seg.

INN I RAMPELYSET: Manges første møte med Solveig Kloppen var i 2000, da hun ledet «Mandagsklubben». Samme år fikk hun også i oppdrag å lede ungdomsprogrammet «Trigger» på NRK, sammen med Thomas Numme. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
INN I RAMPELYSET: Manges første møte med Solveig Kloppen var i 2000, da hun ledet «Mandagsklubben». Samme år fikk hun også i oppdrag å lede ungdomsprogrammet «Trigger» på NRK, sammen med Thomas Numme. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Pressen kalte det «Blåmandagsklubben», ler hun.

- Det var en fiasko, men det prellet faktisk av meg. Det var ikke viktig for meg å være på tv, selv om det jo ble livet mitt. Etter det begynte jeg i barne- og ungdomsavdelingen til NRK, og siden den gang har jeg fått gjort så mye gøy at det er vanskelig å oppsummere.

«Idol», «Spellemannsprisen» og «Hjelpekorpset» er bare noen av konseptene og sendingene hun har ledet gjennom åra. Til neste høst kommer det nok en ny serie - der hun skal forsøke å gjenforene familiemedlemmer som har mistet kontakten.

- Det er både fint og skummelt, men vi håper på å synliggjøre noe som er et vanlig problem. De fleste har noen i sin familie de ikke prater med. Målet er altså at man skal kunne få noen verktøy for å sveise sammen brutte relasjoner, sier Kloppen, som også understreker at de har med profesjonelle fagfolk under innspillingene.

JERN I ILDEN: Kloppen har mye å bedrive tida med framover, og lurer selv på hvordan hun skal klare å holde hodet over vann. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
JERN I ILDEN: Kloppen har mye å bedrive tida med framover, og lurer selv på hvordan hun skal klare å holde hodet over vann. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Bokklubb skal hun også starte, for Stordalen-selskapet Strawberry Publishing. Hvordan hun skal få tid til alt, vet hun ikke selv.

- Det er mulig jeg tar meg vann over hodet her, men jeg skal nok klare det.

Akkurat nå er det imidlertid «En kveld hos Kloppen» som gjelder. Hun er glad de har fått spilt inn alt, men mener coronaen har ødelagt for én ting.

- Vi får ikke ha hatt nachspielene våre, som vi ofte har når kameraene blir skrudd av. Det er jo det morsomste med hele innspillingen. Jeg har utrolig rause naboer, for å si det sånn, for det har blitt noen seine kvelder, humrer hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!