Anders Grønneberg etter Tix-anmeldelsen i MGP:

- Jeg er et vennlig menneske

Dagbladets anmelder Anders Grønnebergs mail og telefon har ikke stått stille siden MGP-finalen lørdag kveld.

SEIER: Andreas «TIX» Haukeland tok til tårene da det norske publikummet utropte han til vinner. Video. NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg skal spise Tix-pannebåndet, på en seng av knuste glasskår fra brillene hans, dersom han vinner MGP-finalen.»

Dagbladets musikkanmelder Anders Grønneberg ga Andreas «TIX» Haukelands MGP-bidrag en knusende dom i midten av januar. Lørdag kveld gikk han helt til topps i finalen, og «TIX» blir dermed Norges bidrag i Rotterdam.

Seieren kom overraskende på Grønneberg.

- Men det var jo ikke uventet, for han har jo en enorm fanskare. Men at han virkelig gikk til topps, er jeg veldig overrasket over - mest fordi det er en dårlig låt, sier han.

Grønneberg har vært musikkanmelder i Dagbladet i flere tiår, og stått i mang en storm. Telefonen hans har ikke stått stille siden lørdag kveld. Mailen måtte han koble ut.

- Det bare buldra inn. Det er mye stygge mailer. Jeg bruker ikke sånt språk i det hele tatt, men det tåler jeg, det har jeg ikke noe problem med, sier Grønneberg.

På Facebook har også ei aksjonsgruppe mot Grønneberg siden lørdag kveld blitt opprettet og fått over 300 medlemmer.

REAKSJONER: Dagbladets anmelder Anders Grønneberg har fått høre det etter slakten av MGP-låta til TIX. Foto: Lars Eivind Bones
REAKSJONER: Dagbladets anmelder Anders Grønneberg har fått høre det etter slakten av MGP-låta til TIX. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Stor mobilisering

Grønneberg har bare svart på én av de utallige henvendelsene. Det var en person som mente at anmelderen hadde «smaken godt planta i ræva». Det har riktignok også kommet støtteerklæringer.

Grønneberg har likevel fått kjenne godt på TIXs store fanskare.

- Han har sørget for en stor mobilisering, det er slike faktorer man ikke alltid tenker på. De fleste andre låtene som var med i går, var bedre. Jeg var overrasket over både Rein Alexander og Jorn. Den beste låta å sende til Eurovision i Rotterdam, hadde vært Keiinoo sin, for den er god, sier han.

TERNINGKAST EN: Med en terning rundt halsen sendte Tix et stikk til anmelderne. Video: NRK Vis mer

- Jeg ber jo om sånne reaksjoner, og det har jeg jo fått nå. Men jeg hadde aldri trodd han skulle vinne, som sagt, legger han til.

Så til det «alle» lurer på: har Grønneberg planer om å holde ord og spise TIXs pannebånd?

- Ja, jeg vet ikke hvordan jeg skal komme meg unna det. Jeg håper at Christopher Sjuve (kokk og matanmelder i Dagbladet, journ.anm.) kan fritere eller sprøsteke det, slik at det blir spiselig, sier han.

Noen ting må riktignok være på plass.

- Da skal jeg jaggu ha noe god vin, også. Og en kraftig whisky single malt, slik at jeg får det ned. Det blir en helaften jeg seint vil glemme, eller aldri huske, fleiper han.

Humoristisk ment

I anmeldelsen skrev Grønneberg opprinnelig at han skulle «spise sin egen hatt» dersom TIX vant - et etablert ordtak som han i siste runde bestemte seg for å endre.

TOK SEIEREN: TIX gikk helt til topps lørdag kveld. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
TOK SEIEREN: TIX gikk helt til topps lørdag kveld. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK Vis mer

- Jeg var litt småfrekk i min MGP-vurdering, som jeg alltid er. Så byttet jeg ut hatten med pannebåndet. Det var bare en omskriving, og humoristisk ment. Jeg tenkte ikke noe mer på det.

Så nådde TIX altså helt opp i sangkonkurransen - og Grønneberg må nå spise sine egne ord.

Veien fram dit har vært turbulent, særlig i spaltene. Polemikken har vært heftig, og etter MGP-seieren lørdag sa TIX at seieren var «en lærepenge til anmelderne».

SEIER: Andreas «TIX» Haukeland tok til tårene da det norske publikummet utropte han til vinner. Video. NRK Vis mer

Etter den knusende anmeldelsen i Dagbladet gikk han selv ut og anklaget Grønneberg for mobbing på TV 2. Han anklaget også Grønneberg for å latterliggjøre psykisk helse etter at han skrev dette i anmeldelsen av MGP-låta til Ane. Fin: «hva med å grine på Lindmo?».

I januar deltok TIX selv i programmet, der han tok til tårene da han snakket om en tung tid med selvmordstanker og ensomhet.

Grønneberg sier at han skrev anmeldelsen før det aktuelle intervjuet på «Lindmo». Han sier også at han forholder seg til musikk - ikke person.

- Det er ikke noe nytt at når folk har noe å selge, går de til «Lindmo» eller «Skavlan» og snakker om den tunge tida. Sånt kan ikke jeg forholde meg til, sier han, og legger til:

- Han snakket om unge menn og selvmord, og mente at jeg ikke viste respekt. Jeg har blitt sett på nærmest som en satan som ikke har barmhjertighet med noe som helst.

Han sier også at han unner Haukeland alt godt, og at han selvsagt heier på Norge i den internasjonale finalen i Rotterdam i mai.

- Vi må jo heie på han. Jeg unner ham alt godt framover, jeg er jo ingen slem fyr. Jeg er jo et vennlig menneske, avslutter anmelderen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer