Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kronprinsesse Mette-Marit:

- Jeg er ikke redd for vanskelige samtaler, og det tror jeg ikke familien min alltid er like fornøyd med

Kronprinsesse Mette-Marit åpner opp om sterke menneskemøter.

GJEST: På søndag går årets TV-aksjon av stabelen til inntekt for Kirkens Bymisjon, og i den forbindelse har Lindmo invitert aksjonens høye beskytter, H.K.H. kronprinsesse Mette-Marit, til studio. Video: NRK Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveldens utgave av «Lindmo» gjør kronprinsesse Mette-Marit (45) sin talkshowdebut.

Søndag går nemlig årets TV-aksjon av stabelen til inntekt for Kirkens Bymisjon. Det er i den forbindelse at aksjonens høye beskytter, kronprinsessen, er kommet til studio. Blant annet åpner hun opp om hvordan Tøyenkirken har vært et slags fristed for henne i årevis.

Mette-Marit forteller blant annet om hvordan de ulike skjebnene og de mange menneskemøtene har vært med på å forme hennes engasjement for frivillig arbeid.

- Når en er i en vanskelig situasjon der man ønsker å prate eller ønsker å være sammen, så er det ofte slik at det man trenger er å bli møtt akkurat der man er, ikke der man skulle ha vært, eller den personen man skulle ønske at man var, sier kronprinsessen til Anne Lindmo.

ENGASJERT: I kveldens sending forteller Kronprinsessen til Anne Lindmo om hvordan Tøyenkirken i årevis har vært et slags fristed for henne, og hvordan de mange menneskemøtene der vekket hennes sterke engasjement for frivillig arbeid. Foto: NRK
ENGASJERT: I kveldens sending forteller Kronprinsessen til Anne Lindmo om hvordan Tøyenkirken i årevis har vært et slags fristed for henne, og hvordan de mange menneskemøtene der vekket hennes sterke engasjement for frivillig arbeid. Foto: NRK Vis mer

- Ikke redd

Kronprinsessen har, som kjent, vært engasjert i frivillig arbeid gjennom mange år, og har blant annet vært beskytter for Røde Kors siden 2005.

Overfor Lindmo understreker kronprinsessen at hennes nysgjerrighet på mennesker rundt seg, ikke alltid gjør det like enkelt for dem som står henne nærmest.

- Jeg er ikke redd for vanskelige samtaler, og det tror jeg ikke familien min alltid er like fornøyde med, sier kronprinsessen lattermildt og fortsetter:

- Men jeg opplever at jeg ikke er redd for å spørre. Hvis en tør å spørre, så får man også svar. Det handler om hvordan man møter mennesker.

Saken fortsetter under:

SPENNENDE: - Det var spennende og interessant å være i en av verdens aller største flyktningleire, sa kronprins Haakon under sitt besøk i Zaatari-leiren. Video: Hans Arne Vedlog/DBTV Vis mer Vis mer

- I hvor stor grad åpner folk seg opp for kronprinsessen?

- Jeg opplever i alle fall at folk åpner seg veldig opp. Det gjør de. Også handler det om å tørre å være nysgjerrig. Jeg er ganske nysgjerrig og glad i mennesker, sier Mette-Marit til Lindmo.

Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, har tidligere beskrevet en kronprinsesse med et oppriktig engasjement og et bankende hjerte for dem som føler seg utenfor i samfunnet.

Overfor Dagbladet fortalte Vagle også om Mette-Marits aktive engasjement i Kirkens Bymisjon og Røde Kors, hvor hun har bredt sine vinger rundt mange av dem hun har møtt der.

- Gjennom kronprinsparets fond har hun også engasjert seg sterkt for at ungdom som faller utenfor skal få en ny sjanse, fortalte Vagle.

Kronprinsessen har et bredt nasjonalt og internasjonalt engasjement. Litteratur, entreprenørskap, miljø og bærekraft, psykisk helse og globale helse- og utviklingsspørsmål er noen av temaene hun engasjerer seg spesielt i.

Mest kjent er kanskje hennes rolle i hiv/aids-tematikken. I 2006 ble hun utnevnt til UNAIDS Special Representative. I denne rollen har hun flere ganger ledet norske delegasjoner til den internasjonale aidskonferansen, i tillegg til å ha foretatt feltreiser til blant annet Nicaragua og Ukraina.

Fikk refs

26. april 2017 inntok kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet.

Noe mange kanskje husker er Mette-Marits reise til New Delhi i India i 2012, som vakte stor oppsikt. Hun dro for å passe på de nyfødte tvillingene til et homofilt vennepar. Paret fikk tvillingene via surrogatmor, men fikk problemer med visumet og kom ikke fram til sykehuset i tide.

Mette-Marit dro derfor til sykehuset og passet på barna i to dager, før hun fraktet dem til et ukjent sted i New Delhi. Hun fikk refs for å ha blandet seg inn i saken, men også støtte for engasjementet.

- Det viser bare at hun er et menneske oppi det hele. Hun reiste og har i etterkant sagt at hun ville gjort det igjen, sa Vagle.

De øvrige gjestene i Lindmo denne uka er generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, skuespillerne Aksel Hennie og Tobias Santelmann, rockebandet Gluecifer og Karen Marie Berg, som har fullført boka som ektemannen Hans Kristian Amundsen skrev på da han døde brått i sommer.

Amundsen var Stoltenberg sin høyre hånd og taleskriver i dagene og ukene etter terroren 22. juli, 2011.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!