Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Skam»-Ina Svenningdal:

- Jeg er på Tinder, men jeg takler det ikke

Skuespilleren takler jobb døgnet rundt, men én ting setter henne ut.

TRAVEL: «Skam»-stjerna Ina Svenningdal har nok å gjøre også etter at NRKs seriesuksess ble avsluttet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TRAVEL: «Skam»-stjerna Ina Svenningdal har nok å gjøre også etter at NRKs seriesuksess ble avsluttet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Excuse me, are you an actress? Can I take a photo with you?, lyder det fra den russiske jenta som har observert oss i tre kvarter fra en benk i Frognerparken.

Skuespiller Ina Svenningdal (22), kjent fra blant annet «Linus i svingen» og NRK-suksessen «Skam», stiller selvsagt opp. De smiler til den oppstrakte smarttelefonen, utveksler komplimenter og går hver til sitt.

- Det skjer ganske ofte, men jeg synes bare det er hyggelig. Det har roet seg litt ned det siste året, og jeg kan for eksempel gå gjennom denne parken uten at noen stopper meg. Men jeg synes bare det er gøy å stille opp for fansen, «Skam» har jo betydd så mye for så mange, konkluderer Svenningdal.

PÅ JOBB: Ina Svenningdal er aktuell i «Min venn, romvesenet» som spilles i Sommerteatret i Frognerparken i disse dager. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PÅ JOBB: Ina Svenningdal er aktuell i «Min venn, romvesenet» som spilles i Sommerteatret i Frognerparken i disse dager. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Sover i parken

22-åringen viser oss rundt i det store sirkusteltet, som for turister kan virke noe malplassert midt blant Gustav Vigelands kjente statuer. Teltet setter dramastudentene ved Kunsthøgskolen i Oslo, KHiO, opp hvert år - med et tilhørende stykke.

I år er det «Min venn, romvesenet» som settes opp i «manesjen», og Svenningdal spiller karakteren Ellie. Med en målgruppe som hovedsakelig er barn, er det ikke «Skam» publikum kjenner henne igjen fra.

SOMMERJOBB UTENDØRS: Ina Svenningdal ble først kjent for sin rolle i «Jul i Svingen» på NRK. De siste åra har karrieren tatt henne i flere retninger, og denne sommeren er hun blant annet skuespiller i «Min venn, romvesenet» i Frognerparken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SOMMERJOBB UTENDØRS: Ina Svenningdal ble først kjent for sin rolle i «Jul i Svingen» på NRK. De siste åra har karrieren tatt henne i flere retninger, og denne sommeren er hun blant annet skuespiller i «Min venn, romvesenet» i Frognerparken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- «Jul i Svingen» var fjorårets julekalender på NRK, så mange av dem blir litt forvirret når de ser at Åsa (karakteren hun spilte, journ.anm.) har blitt så stor. Ei jente kunne ikke skjønne hvordan jeg hadde blitt så voksen på ett år, flirer hun.

Fram til 19. juli skal hun hver dag, med unntak av mandager, spille Ellie. Sirkusteltet rommer om lag 150 tilskuere, som gjør dette til en av de største scenejobbene Svenningdal har hatt i sitt liv. Vekselvis må skuespillerne, som alle går andreåret på KHIO - tidligere Statens teaterhøgskole - sove utenfor teltet.

- Vi er nødt til å passe på lyd- og lysutstyret, så her koser vi oss i soveposene våre og har kjøpt noen senger på Finn. Det går helt fint, men jeg kjenner det blir deilig å ikke måtte være i Frognerparken hver dag etter den 19. juli, forklarer 22-åringen.

Foruten å være aktuell på scenen, dubber hun også karakteren Brus i animasjonsserien «Powerpuffjentene» på Cartoon Network. 22-åringen prydet også forsida av juniutgaven til Det Nye.

Kollektiv med mor

Å oppsøke en av Oslos største turistattraksjoner for jobb hver dag kan være krevende i seg selv, men kanskje spesielt om man har en lang vei å pendle.

- Jeg bor i det jeg liker å kalle et kollektiv med mamma på Ammerud i Oslo. Jeg trives der, og så lenge jeg er student går det jo fint. Reiseveien kan være litt stress, men det går jo helt greit.

MANGE JERN I ILDEN: Ina Svenningdal er blant annet aktuell som dubber av «Powerpuffjentene» på Cartoon Network. Foto: Cartoon Network
MANGE JERN I ILDEN: Ina Svenningdal er blant annet aktuell som dubber av «Powerpuffjentene» på Cartoon Network. Foto: Cartoon Network Vis mer

Fram til hun var ti år, bodde hun på Grorud, og så valgte hun og mora å flytte et T-banestopp lenger unna. Barndommen var fin, forteller hun. Allerede på ungdomsskolen fikk Svenningdal dyrke sin store lidenskap - drama. På Apalløkka ungdomsskole hadde de nemlig en egen dramalinje, som på mange måter sendte henne videre til Hartvig Nissen videregående skole.

Dramalinja der er godt kjent over det ganske land, men også av andre grunner.

- Jeg kom meg liksom ikke unna Nissen. Mens jeg gikk på skole der, begynte vi jo innspillingen av «Skam» i skolegården. På fire sesonger brukte vi to år, som er ganske kort tid. Ingen hadde trodd det skulle bli så stort, forklarer hun.

Karakteren Svenningdal fikk besette, hadde navnet Chris Berg, og var en del av jentegjengen serien sentrerte seg rundt. Hun hadde aldri noen egen sesong, men skinte gjennom ved å være konfliktsky, morsom og tidvis klein.

- Dette har jeg ikke fortalt før, men alle skuespillerne fikk et ark med en kort beskrivelse av karakteren på. Der sto det korte, men spesifikke ting. På min sto det at Chris har søsken, at hun bor i et hjem med mange mennesker og at hun er sykt konfliktsky. Sistnevnte passer meg veldig fint, for det er jeg sjæl, forklarer hun.

RØPER INFORMASJON: Ina Svenningdal forklarer at alle skuespillerne i «Skam» fikk et ark med en kort beskrivelse av hvordan karakterene deres skulle være. Selv kjente 22-åringen seg godt igjen i én av beskrivelsene for sin karakter - nemlig det å være konfliktsky. Foto: NRK
RØPER INFORMASJON: Ina Svenningdal forklarer at alle skuespillerne i «Skam» fikk et ark med en kort beskrivelse av hvordan karakterene deres skulle være. Selv kjente 22-åringen seg godt igjen i én av beskrivelsene for sin karakter - nemlig det å være konfliktsky. Foto: NRK Vis mer

Sletter hat

Hun har fortsatt god kontakt med de andre som spilte i den nå ikoniske ungdomsserien på NRK. Carl Martin Eggesbø, som spilte Eskild, går hun sammen med på KHIO. De andre møter hun med jevne mellomrom, men skole og to forestillinger hver dag, tar opp mye tid. Det går utover både sosial- og kjærlighetslivet.

- Jeg er jo singel, og føler ikke at jeg har tid til kjæreste nå uansett. Jo da, jeg er på Tinder, men jeg takler det ikke. Det er skikkelig kleint. Spesielt når gutter gang på gang spør om det var gøy å være med i «Skam». Jeg vet liksom ikke hva jeg skal svare, sier hun og fortsetter:

- LYST PÅ KJÆRESTE: Ina Svenningdal legger ikke skjul på at det hadde vært fint å ha en kjæreste, men at hun for tida har nok av prosjekter som opptar hverdagen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- LYST PÅ KJÆRESTE: Ina Svenningdal legger ikke skjul på at det hadde vært fint å ha en kjæreste, men at hun for tida har nok av prosjekter som opptar hverdagen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Men det er klart at jeg har lyst på kjæreste. Jeg har ikke hatt det før, men jeg stresser ikke med det, altså, understreker hun.

Tinder er ikke den eneste appen på telefonen til Svenningdal som får kjørt seg. Om hun skulle svart på alle tilbakemeldingene hun får på Instagram og Facebook, anslår hun at hun hadde trengt 50 mobiler som ble operert av 50 mennesker samtidig.

- Det er fint å se hvor mye kjærlighet som eksisterer, sier hun og smiler, før hun tenker seg om.

- Men så er det ting som ikke er så hyggelig. Jeg har fått mine ting, Ulrikke har fått sitt og Josefine har fått sitt. Vi får alle meldinger som ikke er så gøyale. Selv har jeg fått ting som går på meg som person. Jeg har bestemt meg for å ikke ta det til meg. Folk må skjønne at man må holde enkelte ting for seg selv. For min egen del sletter jeg bare sånt tull, jeg vil ikke se det.

Svenningdal har med tida planer om å forlate Oslo. Hun vet ikke hva hun vil jobbe med, annet enn at det selvsagt er noe dramarelatert, men hun kunne godt tenke seg å gjøre det i en annen norsk by enn hovedstaden.

- Kanskje jeg skal kjøpe meg et småbruk, få fire unger og kjøpe noen kuer. Leve livet som bonde, flirer hun, og fortsetter:

- Jeg er i hvert fall klar for det aller meste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!