- Jeg er såpass voksen nå at jeg kan gjøre hva jeg vil

Men det er ikke bare derfor Vebjørn Sand (46) sa ja til «Skal vi danse».

KLAR FOR DANNELSESREISE: Vebjørn Sand (46) gleder seg til den lærerike prosessen han håper «Skal vi danse» vil bli. Han ser også fram til å tilbringe høsten i Norge, som den første på 13 år. Foto: Stella Pictures
KLAR FOR DANNELSESREISE: Vebjørn Sand (46) gleder seg til den lærerike prosessen han håper «Skal vi danse» vil bli. Han ser også fram til å tilbringe høsten i Norge, som den første på 13 år. Foto: Stella Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Endelig skal jeg få tette et stort hull i min dannelsesreise som menneske på jorden, sier Vebjørn Sand (46).

Kunstneren, også kjent som Aune Sands tvillingbror, snakker om «Skal vi danse». Til høsten er han nemlig én av elleve kjendiser som skal svinge seg over parketten og fri til publikum gjennom tv-skjermen i håp om å bli stående igjen som vinneren av TV 2-programmet.

- Man kan jo ikke gå gjennom livet uten å danse. Og jeg har ikke tidligere beveget meg i den retningen i det hele tatt, sier Sand og retter litt på dressjakka.

Savner Norge Dagbladet treffer kunstmaleren under offentliggjøringen av årets «Skal vi danse»-deltagere på Stratos i Oslo. Sand har de siste 13 årene vært bosatt i New York, der han sammen med sin 20 minutter eldre tvillingbror og hans forlovede, Marianne Aulie, driver Galleri Sand.

- Jeg har ikke vært i Norge på høstparten av året siden 1999. Det blir herlig å oppleve. Jeg savner å være her. Nå har jeg akkurat signert nye kontrakter og blir i New York en ny periode, et par år til. Men etter hvert har jeg lyst til å bruke mer tid her, sier Sand.

I første omgang blir det med den kommende høsten. Sammen med dansepartner Nadya Khamitskaya (30), skal han terpe på ulike danseteknikker i ukene som kommer. Og det kan det være behov for.

- Jeg har jo ingen erfaring, utover at de fleste modellene jeg jobber sammen med er dansere, sier Sand og trekker på smilebåndet.

SAMARBEIDSPARTNERE OG KONKURRENTER: Til daglig jobber Vebjørn Sand og Marianne Aulie sammen om Galleri Sand i New York. Nå blir de dansekonkurrenter i TV 2-programmet «Skal vi danse». Foto: Stella Pictures
SAMARBEIDSPARTNERE OG KONKURRENTER: Til daglig jobber Vebjørn Sand og Marianne Aulie sammen om Galleri Sand i New York. Nå blir de dansekonkurrenter i TV 2-programmet «Skal vi danse». Foto: Stella Pictures Vis mer

- Det er ikke så farlig. Alle Vebjørns kunstverk begynner med blanke ark, skyter Khamitskaya inn.

- Alltid gått egne veier «Skal vi danse»-veteranen Khamitskaya beskriver sin ferske dansepartner som «et av de mest dedikerte og engasjerte menneskene jeg har møtt».

- Og hun skal ikke måtte svelge sine ord, sier Sand.

Han har nemlig planer om å ta «Skal vi danse» på blodig alvor. Ikke bare har han planer om å danse seg til den store gullpokalen, han sier også at han deltar av «kunstneriske, personlige og eksistensielle årsaker».

Det var også en praktisk årsak til at Sand kunne takke ja til TV 2: tid. På Galleri Sand har han akkurat gjennomført utstillingen «Scenes from the Second World War». Og etter hver intensiv arbeidsperiode, legger han ut på en reise. Denne gang ble det altså som en del av dannelsesreisen, til Norge for å danse på tv-skjermen. Hva kunstnermiljøet vil tenke om hans deltagelse i det kommersielle programmet, bryr han seg ikke særlig om.

- Jeg har alltid gått mine egne veier. Jeg er såpass voksen nå at jeg kan gjøre hva jeg vil. Min styrke for å klare meg som kunstner er å ikke være politisk korrekt. Dessuten er det lærerikt å skifte miljø, jeg kommer til å lære mye som jeg også kan ta med i en jobbsammenheng, sier Sand.

Danser mot «svigerinnen» Blant konkurrentene på parketten, er «svigersøster» Marianne Aulie. Hvor spisse albuer det blir de to imellom, er han ikke helt sikker på.

- Jeg vant over henne i «Fire stjerners middag», så la oss bare si at hun har noe å hevne, sier han med glimt i øyet.

TIL PARKETTEN: Årets «Skal vi danse»-deltagere ble avslørt under en pressekonferanse i Oslo i går. Foto: Stella Pictures
TIL PARKETTEN: Årets «Skal vi danse»-deltagere ble avslørt under en pressekonferanse i Oslo i går. Foto: Stella Pictures Vis mer

I motsetning til Aulie og tvillingbror Aune, som ble foreldre i mars, har 46-åringen bevisst valgt å ikke gjøre sitt for å forøke Sand-familien.

- Jeg har valgt å dedikere meg til kunsten, og bruker all min tid på den. Jeg tenker ikke så mye på familie nå, men kanskje en gang i framtiden. Akkurat nå er det dans som er i fokus.

Årets «Skal vi danse»-par

Eldar Vågan og Elena Bokoreva Wiulsrud

Hanne Sørvaag og Egor Filipenko

Stein Johan Grieg Halvorsen og Marianne Sandaker

Lillian Müller og Glenn Jørgen Sandaker

Ben Adams og Tone Jacobsen

Marit Mikkelsplass og Lars Alexander Wiulsrud

Lasse Ottesen og Olga Divakova

Cathrine Larsåsen og Tom-Erik Nilsen

Vebjørn Sand og Nadya Khamitskaya

Marianne Aulie og Calle Sterner

Lars Erik Blokkhus og Maria Sandvik

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer