Thomas Markle:

- Jeg er stolt

Hertuginne Meghans far gleder seg over å ha blitt bestefar.

BESTEFAR: Hertuginne Meghan fødte en sønn mandag ettermiddag. Nå uttaler hennes far seg om familieforøkelsen. Foto: NTB Scanpix
BESTEFAR: Hertuginne Meghan fødte en sønn mandag ettermiddag. Nå uttaler hennes far seg om familieforøkelsen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mandag ettermiddag kom den gledelige nyheten om at britenes prins Harry (34) og hertuginne Meghan (37) er blitt foreldre for første gang, til en liten gutt.

Fødselen ble avslørt i et innlegg på hertugparets Instagram-konto, der det ble kjent at sønnen hadde kommet til verden tidlig mandag morgen, og at alt sto bra til med både mor og barn etter fødselen.

- Vi er glade over å annonsere at hertugparet av Sussex ønsket sitt første barn velkommen i morgentimene 6. mai 2019. (...) Både hertuginnen og babyen er sunne og friske, og paret takker for all gleden og støtten i denne spesielle tiden i livene deres. Flere detaljer vil bli delt i de kommende dagene, skrev de blant annet til bildet.

Etter at nyheten ble kjent møtte Prins Harry pressen, og fortalte ifølge Sky News at «denne lille karen er til å dø for».

NAVNEDISKUSJON: Hertuginne Meghan (37) og prins Harry (34) er blitt foreldre for første gang. Det får britene til å spekulere i hva navnet blir. Video: Ingvild Tveraag. Klipp: Kristoffer Løkås Vis mer

I en offisiell uttalelse kom det også fram at hertuginnens mor, Doria Ragland (62), er overlykkelig etter å ha blitt bestemor. Flere familiemedlemmer ble også nevnt i uttalelsen, men én uteble - nemlig hertuginnens far, Thomas Markle (74).

- Jeg er stolt

Til tross for at han ikke ble inkludert i uttalelsen fra kongehuset, uttalte Markle seg om den kongelige fødselen mandag.

- Jeg er lykkelig over å høre at mor og barn har det bra. Jeg er stolt over at barnebarnet mitt er født inn i den britiske kongefamilien, og jeg er sikker på at han vil vokse opp til å tjene kronen og det britiske folk med nåde, verdighet og ære, sier han i en pressemelding til The Sun.

FØDSEL: Mandag 6. mai kom endelig babyen til Prins Harry og Hertuginne Meghan av Sussex til verden. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Gud velsigne barnet, jeg ønsker ham god helse og lykke. Og gratulerer til min kjære datter, hertuginne Meghan, og prins Harry. Gud bevare dronningen.

Den lille babyen er Markles sjette barnebarn. Fra før av har Meghans halvsøsken, Samantha (54) og Thomas Jr. (53) fem barn seg i mellom.

DEN GANG DA: Her er Thomas Markle med baby Meghan. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Her er Thomas Markle med baby Meghan. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Helt siden før bryllupet til Harry og Meghan i mai i fjor, har forholdet mellom sistnevnte og hennes familie blitt skrevet opp og ned om i internasjonal presse.

Både halvsøsteren Samantha og faren Thomas har siden skapt en rekke overskrifter, blant annet på bakgrunn av at de hevder de har mistet kontakten med hertuginnen siden bryllupet.

Familiekonflikter til tross, ser det nå ut til at Markle er en svært stolt bestefar.

Får ikke prinsetittel

Barnet, som er prins Charles (70) sitt fjerde barnebarn, og dronning Elizabeths (93) åttende oldebarn, er nummer sju i rekken til å arve den britiske tronen - bak prins Charles, prins William (36), prins George (5), prinsesse Charlotte (4), prins Louis (1) og pappa prins Harry.

Hva den lille gutten vil hete er foreløpig ikke kjent, men Se og Hørs kongehusekspert tror navnene Arthur, James og Philip er gode kandidater.

FØDT: Meghan Markle har født en gutt, og Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle forteller det alle lurer på: Hva skjer nå? Vis mer

Ifølge CNN vil verden få se hertugparets barn førstkommende onsdag.

Det som imidlertid er sikkert, er at den lille gutten ikke vil få en prinsetittel. Ifølge Herald Live vil barnet få tittelen som Lord Mountbatten-Windsor. I og med at parets førstefødte er en gutt, kan det også hende at han vil arve prins Harrys tittel, Earl av Dumbarton.

Årsaken til at den nyfødte gutten ikke får prinsetittel, kommer av at kong George V i 1917 begrenset tittelbruk i den britiske kongefamilien. Dermed er hertugparets sønn for langt ned på arverekken til å bli omtalt som «Deres Kongelige Høyhet».