YTTERPUNKTER: Moteekspert Marianne Jemtegård gir Anniken Huitfeldt terningkast én for antrekket, og terningkast seks for humoren. Foto: Anette Karlsen/Scanpix
YTTERPUNKTER: Moteekspert Marianne Jemtegård gir Anniken Huitfeldt terningkast én for antrekket, og terningkast seks for humoren. Foto: Anette Karlsen/ScanpixVis mer

- Jeg får flashbacks fra afterski i Hemsedal

Terningkastene varierer fra én til seks på Anniken Huitfeldts terningkastprotest.

(Dagbladet): Mange hevet nok øyenbrynene over kulturminister Anniken Huitfeldts skovalg da sentralbanksjef Øystein Olsen inviterte landets maktelite til årstale og fest i går.

Som protest mot motejournalistenes terningkast på offentlige personers antrekk stilte Huitfeldt i sølvfargede skisko til «den lille sorte».

- Jeg synes dere skal slutte å vurdere oss, sa ministeren til Dagbladet.

Sammenlikner med kyllingdrakt Redaktør i motemagasinet Vixen, Marianne Jemtegård, triller flittig terning på offentlige personers antrekk - både for Dagbladet og andre.

Hun mener Huitfeldt smører seg helt bort hvis hun tror skiskoene skal gjøre at folk ikke kaster terning på henne.

- Det blir som å gå i en gul kyllingdrakt for at folk ikke skal se på deg. Dette antrekket skriker etter et terningkast. Samtidig lykkes hun med å slenge inn en relevant kommentar om hvem det er greit å kaste terning på, humrer Jemtegård.

Hun avsier følgende dom over Huitfeldts sporty festbekledning:

- Fullstendig skivebom, hun må ut i strafferunde på grunn av antrekket. Terningkast én. Men hun får selvsagt terningkast seks for humoren og pr-stuntet, sier Jemtegård.

- Klær viktig for politikere Dagbladets moteansvarlige, Hege Varsi, har sansen for kulturministerens stunt, men deler ikke hennes syn på vurdering av kvinnelige politikeres antrekk.

MOTEEKSPERT: Hege Varsi er moteansvarlig i Dagbladet, og ikke enig med Huitfeldt om at terningkastene må bort. Foto: Siv Johanne Seglem
MOTEEKSPERT: Hege Varsi er moteansvarlig i Dagbladet, og ikke enig med Huitfeldt om at terningkastene må bort. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

- Jeg synes det var et morsomt stunt fra Huitfeldts side, men det er litt absurd å tro at klær ikke skal ha noe å si for en kvinnelig politiker. Det er jo dette de lever for, oppmerksomhet og godvilje blant folket, og de bruker selv mye tid og krefter på styling for å framstå på en viss måte. Klærne er for mange en viktig del av dette. Hvorfor skal vi ikke da få si noe om resultatet? sier hun.

Høyre-leder Erna Solberg er blant dem som har fått mye oppmerksomhet for bevisst å ha endret sitt image ved hjelp av frisyre og klesstil.

Også finansminister Sigbjørn Johnsen har fått mye oppmerksomhet for sin stil, og er blitt sammenliknet med den stilfulle «Mad Men»-karakteren Don Draper.

Ifølge Varsi er det ikke aktuelt å slutte med terningkastene som Huitfeldt skyr.

- Terningkastene er vårt tabloide vurderingsverktøy, og jeg ser ikke hvorfor vi skal slutte med dem. Men at idrettsstjerner og politikere ikke trenger å få like hard medfart som kjendisene, det er jeg helt enig i.

- Spør Jan Thomas Moteekspert og redaktør i Cosmopolitan, Ingeborg Heldal, mener klær er viktig, fordi de sier mye om hvem du ønsker å være. En som kler seg godt kan oppleve å bli bedre likt og respektert, sier hun, og viser til Margaret Thatchers konservative, blå garderobe.

Hun mener likevel at Huitfeldt ikke trenger å gå på fest med klump i magen av frykt for motepolitiet.

- Som politiker bør du være korrekt og pent antrukket. Det er ingen som forventer at det skal se ut som om du kommer rett fra catwalken i Paris, sier Heldal.

REPRESENTERER MOTEINDUSTRIEN: Marianne Jemtegård i Vixen mener det ikke er uvesentlig hva Huitfeldt har på seg, blant annet fordi hun er representant for Mote-Norge. Foto: Roger Fosaas/Stella Pictures
REPRESENTERER MOTEINDUSTRIEN: Marianne Jemtegård i Vixen mener det ikke er uvesentlig hva Huitfeldt har på seg, blant annet fordi hun er representant for Mote-Norge. Foto: Roger Fosaas/Stella Pictures Vis mer

Om Huitfeldts antrekk sier hun følgende:

- Jeg får flashbacks til afterski i Hemsedal hvor man skifter fra skidress til kjole på do, før man går på dansegulvet og kliner til Bon Jovi.

Heldal har følgende råd dersom terningkastene skaper for mye hodebry for kulturministeren:

- Det er lov å be om hjelp. Spør Jan Thomas. Hvis han har fikset antrekket ditt, kan han ikke gi deg dårlig terningkast.

- Representerer moteindustrien Huitfeldt sa til Dagbladet i går at hun mener det er for mye fokus på hvordan profilerte kvinner tar seg ut og kler seg. Hun ønsker å bidra til mindre utseendepress.

Jemtegård understreker at hennes vurderinger av antrekk aldri har noe å gjøre med politisk faglige meritter. Samtidig mener hun det er av betydning hvordan statsoverhoder kler seg til offentlige tilstelninger.

- Som offentlige personer representerer de landet sitt. Som kulturminister representerer Huitfeldt også den norske moteindustrien, og da er det vesentlig hva hun går i. Den symbolske effekten av at for eksempel kronprinsessen går i norsk design er enorm, sier Jemtegård.

Hun trekker blant annet fram filmen «Jernkvinnen» om Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher som eksempel på hvor viktig god styling er for en politiker.

- BE OM HJELP: Moteekspert Ingeborg Heldal mener Huitfeldt og politikere ikke blir bedømt like strengt som kjendiser og moteeksperter, men at hun kan be om hjelp hvis terningkastene plager henne. Foto: Anders Grønneberg
- BE OM HJELP: Moteekspert Ingeborg Heldal mener Huitfeldt og politikere ikke blir bedømt like strengt som kjendiser og moteeksperter, men at hun kan be om hjelp hvis terningkastene plager henne. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Det henger ikke på greip å snakke om aggressive, revolusjonerende ideer med en trett bestemorhatt på hodet, og snakker en politiker om framgang og suksess må hun kle seg med verdighet og stil. En politiker må ha grep om signalene klærne sender ut. Det er noe alle framgangsrike ledere tenker på, sier Jemtegård.

- Glimt i øyet Redaktør i Mag, Celine Aagard, triller også terningkast seks for Huitfeldts humorstunt.

- Dette er definitivt gjort med glimt i øyet. Men jeg tror dessverre hun må tåle terningkast for antrekk igjen, så mer energi på motepoliti ville jeg ikke brukt, sier hun.

For ordens skyld: Anniken Huitfeldt skiftet til et par røde og mer passende festsko (se under) før hun skulle inn på selve festen.

BYTTET ANTREKK: Da Huitfeldt hadde fått formidlet poenget sitt byttet hun til et par mer passende sko. 
Foto: Anette Karlsen / Anette Karlsen
BYTTET ANTREKK: Da Huitfeldt hadde fått formidlet poenget sitt byttet hun til et par mer passende sko. Foto: Anette Karlsen / Anette Karlsen Vis mer