VILLMARK: Tonje Helene Blomseth flyttet fra Trondheim til Finnmark for å leve i villmarka. Her fra toppen av Rástegáisá 1066 meter over havet. Foto: Privat
VILLMARK: Tonje Helene Blomseth flyttet fra Trondheim til Finnmark for å leve i villmarka. Her fra toppen av Rástegáisá 1066 meter over havet. Foto: PrivatVis mer

- Jeg fatter ikke at et bilde kan få hele Norge til å klikke sånn. Nå skal jeg gå uten klær hele tida

Tonje Helene (21) flytta til Finnmark for å bo i villmarka.

(Dagbladet): Lars Monsen ble en folkehelt av de sjeldne da han tok med seg den gjennomsnittlige sofanordmann på sine villmarkseventyr verden rundt.

Tonje Helene Blomseth (21) blir av mange lansert som hans «etterkommer», men hun sier til Dagbladet at hun helst vil være Tonje Helene og ikke Lars når hun til høsten er aktuell med en ny villmarksserie på NRK. Det var avisa iFinnmark som først omtalte saken.

- Jeg synes for både min og hans del at vi kan beholde våre egne navn, flirer trønderjenta.

- Det er klart det er artig å bli sammenliknet med Lars Monsen, men som jeg sier er han ekstrem i forhold. Det er klart jeg har planer, men de kommer med tiden. Jeg er bare 21 år så jeg har god tid på meg til å bygge opp erfaring.

Angrepet av elg

Men at eventyrlysten er der, er det ingen tvil om. I sommer var planen å tilbringe tre måneder i villmarka i Alaska sammen med sine to hunder Nanni og Nanook. Det gikk ikke helt som planlagt.

- Allerede etter tre uker ble vi angrepet av en elg, eller «moose». Det gikk heldigvis bra, men bikkja fikk seg en smell. Vi måtte til veterinær og kort fortalt så ble det hjemreise, sier hun.

- Jeg var litt deperimert i starten, men det nå går det egentlig overraskende bra.

«Midt i blinken» I stedet blir det turer i Finnmark der hun nå har bosatt seg. Nærmeste nabo bor en mil unna og det er to mil til sivilisasjonen. «Midt i blinken» er karakteristikken hun selv gir. Midt i så mye annet er det ikke.

En av disse turene tok henne og ei venninne opp på fjellet Rástegáisá der de benyttet anledningen til å forevige det for en sjelden gangs skyld gode været. Bildet, som ble lagt ut på Instagram, har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier, og telefonen har ringt i ett kjør.

- Jeg fatter ikke at et bilde kan få hele Norge til å klikke sånn. Nå skal jeg gå uten klær hele tida, sier hun.

Forkjærlighet for Finnmark

For det er Finnmark 21-åringen fra Trondheim har trykket til sitt hjerte der hun bor med samboeren.

- De må komme med politibil og hente meg om de skal få meg vekk herfra. Det bygges så mye i Trondheim at jeg tror dessverre ikke jeg kommer til å flytte tilbake dit.

GOD TID: - Det er klart det er artig å bli sammenliknet med Lars Monsen, men som jeg sier er han ekstrem i forhold. Det er klart jeg har planer, men de kommer med tiden. Jeg er bare 21 år så jeg har god tid på meg til å bygge opp erfaring, sier Blomseth. Foto: Privat
GOD TID: - Det er klart det er artig å bli sammenliknet med Lars Monsen, men som jeg sier er han ekstrem i forhold. Det er klart jeg har planer, men de kommer med tiden. Jeg er bare 21 år så jeg har god tid på meg til å bygge opp erfaring, sier Blomseth. Foto: Privat Vis mer

- Men hva er det så som appellerer til deg ved å være så mye i villmarka som du er?

- Det er det å være ute over tid. Man får en helt annen ro i kroppen. Det er klart jeg føler at jeg har en fri hverdag, men det blir likevel noe annet når man er ukesvis på tur. Man får en egen rytme, men jeg tror man må oppleve det for å forstå det. Man lever i en liten boble, og det er bare helt fantastisk, sier hun.

Bok og TV Eventyrene hennes kan følges på både Facebook og hennes egen hjemmeside.

Planen var også å lage en dokumentar om turen til Alaska, men i stedet kommer NRK til å sende hennes Nordkalotten-ekspedisjon.

Hun skal også gi ut en egen bok, og reiser landet rundt for å holde foredrag.

TUR: Blomseth og hundene Nanni og Nanook på flyplassen i Alaska. Turen i den amerikanske villmarka ble forkortet, men 21-åringen bruker i stedet sommeren ute i den norske naturen i Finnmark. Foto: Privat
TUR: Blomseth og hundene Nanni og Nanook på flyplassen i Alaska. Turen i den amerikanske villmarka ble forkortet, men 21-åringen bruker i stedet sommeren ute i den norske naturen i Finnmark. Foto: Privat Vis mer