- Jeg feiret alene på hotellrommet. Det er det offisielle svaret

Alexander hadde rommet fullt av champagne.

LITEN FAN: Nattas store helt stilte villig opp for små og store da han feiret nasjonaldagen på den norske ambassaden i Moskva. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
LITEN FAN: Nattas store helt stilte villig opp for små og store da han feiret nasjonaldagen på den norske ambassaden i Moskva. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

||| MOSKVA (Dagbladet.no): Hundrevis av stivpyntede nordmenn møtte Alexander Rybak til 17. mai.feiring i den norske ambassaden i Moskva i dag.

Mens «Norge i rødt, hvitt og blått» gjallet fra et hornorkester i ambassadens flagg- og blomsterdekorerte bakgård ankom Rybak i 14-tiden.

Hyllet som brobygger
Ambassadøren hyllet ham som en brobygger mellom Russland, Hviterussland og Norge. Så var det avsynging av nasjonalsangen.

- Ja, den gamle nasjonalsangen altså, fleipet Alexander selv.

Moren Natalie og faren Igor var også tilstede. Sistnevnte gikk mer eller mindre konstant rundt med tårer i øynene.

- Det er bare sånn han er, sier Alexander.

- Jeg har sagt de siste ukene at jeg er lei meg for at jeg ikke kunne være i Oslo på 17. mai. Men nå føler jeg likevel at jeg er i Norge, sa han til forsamlingen av nordmenn bosatt i Moskva, etter tre vers av «Ja vi elsker».

På spørsmål fra norske pressefolk fortalte Alexander at det første han tenkte på da han våknet dagen etter det historiske seieren i den europeiske Grand prix-finalen, var at det faktisk er nasjonaldag.

Rommet var fullt av champagne

Til Dagbladet sa Alexander at det ble litt feiring i hotellbaren i går kveld, men at han likevel hadde fått seg en god natts søvn.

- Jeg skulle ønske at jeg hadde hatt med meg mange på hotellrommet mitt, for der var det fullt av champagne.

- Du var altså alene?

- Ja. Det er det offisielle svaret, sa han med glimt i øyet.

Alexander ble deretter eskortert av velvoksne livvakter inn på ambassaden, der den mektige sjefen for Russland-divisjonen av verdens største plateselskap, Universal Music, ventet på ham med en kontrakt klar for signering.

Ifølge Rybaks manager Kathrine Synnes var denne platekontrakten, som også omfatter en rekke andre østeuropeiske og kaukasiske land, forhandlet fram før gårsdagens seier og ikke endret etter at Nesodden-gutten vant Eurovision Song Contest med rekordmargin.

- Det var viktig for oss at det var en avtale som var uavhengig av resultatet i finalen. Den skal legge grunnlag for en karriere han skal leve av resten av livet, sier hun uten å ville gå inn på Rybaks økonomiske betingelser.

Snart kommer debutplata
Om kort tid kommer Rybaks debutplate på markedet i mellom 20 og 30 land. Men i store platemarkeder som USA, Storbritannia, Spania og Frankrike har han ingen platekontrakt.

- Vi har prioritert de landene der vi får til å gjøre promotering, så kan vi heller se mot England og Frankrike etterhvert, sier hun.

Se bildene fra 17. mai-feiringen i Moskva her.

VANT EUROPA: 23 år gamle Alexander Rybak tok Europa med storm i går kveld. Her er han med trofeet. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
VANT EUROPA: 23 år gamle Alexander Rybak tok Europa med storm i går kveld. Her er han med trofeet. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer