TÅLER TILBAKEMELDINGER: I mammabloggen CasaKaos pynter ikke Marte Frimand-Anda (38) på noe. Hennes ærlige framtoning i bloggen har likevel fått flere til å reagere. Foto: Sjur Frimand-Anda
TÅLER TILBAKEMELDINGER: I mammabloggen CasaKaos pynter ikke Marte Frimand-Anda (38) på noe. Hennes ærlige framtoning i bloggen har likevel fått flere til å reagere. Foto: Sjur Frimand-AndaVis mer

- Jeg fikk en veldig stygg mail fra en norsk kjent forfatter som sa rett ut at hun spydde av meg

Mammablogger blir sterkt kritisert.

(Dagbladet): Marte Frimand-Anda (38) står bak den antirosa mammabloggen CasaKaos

Hennes ærlige tilnærming til mammarollen blir både refset og applaudert. Den voksende leserskaren har også i skrivende stund resultert til en sjuendeplass på den offisielle blogglisten, og hun ligger dermed over kjente navn som Emilie Voe og Ida Wulff.

- Da jeg startet bloggen handlet det om strandliv, sol og sommer året rundt. Men jeg begynte ganske snart å føle meg falsk. Virkeligheten var en helt annen. Den idylliske strandturen endte med at den ene fikk solkrem i øyet mens den andre fikk sand i munnen. Det var først da jeg begynte jeg å blogge om hverdagen at leserne strømmet til, sier Marte Frimand-Anda til Dagbladet.

- Får mye kritikk 38-åringen vil gjerne være mamma på sin egen måte, og «pynter» ikke på noen av innleggene som blir publisert. I fjor skapte hun også store overskrifter i media da hun skrev på bloggen sin at hun syntes det var kjedelig å sitte på gulvet og leke med barna.

- Jeg får mye kritikk! Spesielt i begynnelsen, da jeg begynte å blogge for drøye to år siden. Da var det mange som mente at jeg var en dårlig mor, og at jeg ikke burde hatt barn. I begynnelsen synes jeg det var veldig vondt å høre. Men nå har jeg blitt litt immun. Dette har også endret seg veldig de siste årene. Det er mer stuereint nå å innrømme at det ikke bare er idyll å ha barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva er den verste tilbakemeldingen du har fått?

- Jeg fikk for eksempel en veldig stygg, privat mail fra en norsk kjent kvinnelig forfatter som fortalte meg rett ut at hun spydde av meg. Den mailen måtte jeg lese både to og tre ganger før jeg fikk fordøyd den, sier hun. 

Kondom-hånd Tidligere denne måneden la bloggeren ut et innlegg hvor hennes sønn hadde funnet en pakke kondomer på foreldrenes soverom. Etter å ha tredd den over armen, tok 38-åringen et bilde av den, og la ut på bloggen.

Hun mener slike innlegg er helt innenfor, men tar alltid vurderinger i forkant angående hva som er rett å publisere og ikke.

- Jeg har fått mange tilbakemeldinger på dette innlegget, og de aller fleste har vært positive. Leserne synes visst det var festlig at fireåringen min fant en kondom. Jeg tror de aller fleste foreldre har opplevd noe liknende. At man blir tatt litt på senga og blir svar skyldig. Det er ikke alle som har blomster-og-bier-historien klar.

- Klare seg selv 38-åringen mener at man ikke trenger å stresse rundt for å tilfredsstille barna hele tiden. Målet med bloggen er også å prøve å få foreldre, og kanskje spesielt mødre, til å senke skuldrene litt, sier hun.  

- Jeg mener det er greit å la rotet flyte av og til. Et par hybelkaniner har vel heller aldri, så vidt jeg vet, angrepet noen før. En sjokolade-langpanne fra Toro pyntet med nonstopp og seigmenn duger like bra til barnebursdagen som Barbie-kaker og trelags sjørøverkaker. Og så synes jeg det er helt greit å la barna klare seg litt selv av og til. 

På tross av at barna ofte nevnes i bloggen, har Frimand-Anda konsekvent valgt å ikke legge ut bilder hvor ansiktet til barna vises. Hun bruker heller aldri navnene deres. 

- Jeg synes vi foreldre skal være varsomme når vi skriver om og deler bilder av barna våre, men jeg tror ikke barna automatisk tar skade av at mamma eller pappa blogger om dem. Selv har jeg valgt å ta noen forholdsregler, men jeg synes det er helt problemfritt at andre velger andre løsninger. 

FAMILIETID: Sjur Frimand-Anda sammen med kona Marte Frimand-Anda og deres barn. Foto: Privat
FAMILIETID: Sjur Frimand-Anda sammen med kona Marte Frimand-Anda og deres barn. Foto: Privat Vis mer