«Farmen»-Bente:

- Jeg fikk skammens diagnose

«Farmen»-deltakeren åpner seg om det private marerittet.

TØFF FORTID: Bente Rabba var gjennom det hun beskriver som «et sju år langt helvete» før «Farmen». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TØFF FORTID: Bente Rabba var gjennom det hun beskriver som «et sju år langt helvete» før «Farmen». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Røldølingen Bente Rabba (54) har gjort seg godt bemerket i årets «Farmen»-sesong, med innblanding i flere tilfeller av obligatoriske tv-intriger.

På TV framstår Rabba ellers frisk, rask og ved godt mot.

Sånn har det riktignok ikke alltid vært.

TÅREVÅTT: Det blir tårevått på «Farmen»-gården da forpakterne mottar denne overraskelsen. Video: TV 2 PLAY / Rød Løper. Vis mer

Hull på tarmen

Det var så langt tilbake som i 2006 at marerittet startet for «Farmen»-deltakeren, da Rabba fikk gallestein og måtte gjennomgå operasjon på Gjøvik sykehus. Etterpå våknet 54-åringen med intense smerter.

- Jeg sa fra at noe var hakkende galt, men fikk beskjed om at jeg måtte tåle at å ha det litt vondt etter en operasjon. Og jeg er ingen pyse, bedyrer Rabba overfor Dagbladet.

Seinere viste det seg at «Farmen»-profilen hadde fått hull på tarmen, etter komplikasjoner under operasjonen. Hun ble igjen operert, to døgn etterpå, og ble liggende i tre uker på intensivavdelingen.

Rabba opplevde at hun var feilbehandlet og påført store helseproblemer som burde vært unngått. Hun tok derfor saken til retten.

- I journalen hadde kirurgen skrevet at operasjonen ble gjennomført etter ordinære prosedyrer. De skjønte liksom ikke hvordan det hadde skjedd at det var hull i tarmen min. Når sånt er bokført - da lukkes saken, og man anser det som at ingenting galt har skjedd, mener Rabba.

Dagbladet har vært i kontakt med den aktuelle kirurgen, som ikke ønsker å bidra med kommentar til denne saken. I rettsdokumentene ble det også konkludert, slik Rabba nevner, at alle rutiner ble fulgt under operasjonen.

TV-PROFIL: Bente Rabba avbildet under «Farmen»-innspillingen tidligere i høst. Her under tvekampen hun vant mot venninna Stine Engen. Foto: Anton Soggiu / Strix / TV 2
TV-PROFIL: Bente Rabba avbildet under «Farmen»-innspillingen tidligere i høst. Her under tvekampen hun vant mot venninna Stine Engen. Foto: Anton Soggiu / Strix / TV 2 Vis mer

Tapte i retten

Selv om sykehuset - via Pasientskadenemnda - erkjente at Rabbas hull i tarmen burde vært oppdaget tidligere, la retten vekt på at 54-åringen ble gjort oppmerksom på risikoen for komplikasjoner.

Som Rabba selv beskriver det: Hun tapte «så det sang». Nederlaget gikk hardt inn på realityprofilen, som ikke engang orket å lese dommen.

- Jeg følte at jeg hadde spilt med åpne kort. Det var så skamfullt. Jeg turte ikke si det til mine nærmeste før det hadde gått flere måneder, forteller hun.

Rabba nektet riktignok å gi seg, og anket dommen til lagmannsretten.

- Forsvareren min advarte meg mot å gå videre, med tanke på økonomiske tap. Det ga jeg blaffen i, sier Rabba, som videre takker broren for å strekke ut en hjelpende hånd.

- Et helvete

I lagmannsretten ble det inngått et utenomrettslig forlik, noe Rabba så på som en stor seier.

SMILER IGJEN: Bente Rabba har vært gjennom noen tøffee år, men har nå bedre enn på lenge. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SMILER IGJEN: Bente Rabba har vært gjennom noen tøffee år, men har nå bedre enn på lenge. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Jeg hadde et helvete i sju år - år som også innebar et samlivsbrudd med min daværende mann. Men jeg ble aldri helt «normal» igjen etter den operasjonen, forklarer hun.

Sykehuset Innlandet henviser til dommen fra tingretten når Dagbladet tar kontakt. De har ingen ytterligere kommentar.

Diagnostisert med ME

For når livet omsider skulle gå i riktig retning, nådde hun bunnen - igjen.

Året var 2014.

- Jeg kollapset, og husker rett og slett ingenting. Jeg fant ikke bilen min og husket ikke navnet mitt - sannsynligvis fordi jeg hadde ignorert noen signaler altfor lenge.

Rabba, som i dag jobber som terapeut og coach, jobbet den gang som leder for en psykiatrisk poliklinikk. Hun var derfor fast bestemt på å finne ut hva tilstanden skyldtes - og hvorvidt det var psykisk relatert.

TÅRER: Det ble en tårefull avskjed etter dagens tvekamp på «Farmen». Video: TV 2/Rød Løper. Vis mer

I flere år ventet hun på fullstendig utredning - en utredning som til slutt fortalte at hun var rammet av ME, også kalt kronisk utmattelsessyndrom.

Norske helseinformatikk beskriver sykdommen som en tilstand med «unormal anstrengelsesutløst utmattelse som ikke bedres på vanlig måte ved hvile. Det er en alvorlig sykdom med et langvarig forløp».

- Det var en «gyselig» beskjed å få. Jeg fikk skammens diagnose, bedyrer hun nå - åtte år seinere.

Endret kostholdet

«Farmen»-deltakeren forteller at hun lå rett ut i fire-fem år.

- I denne perioden hadde jeg fryktelig lite med folk å gjøre, og i løpet av de tre første åra snakket jeg ikke med folk i det hele tatt - bare litt med sønnene mine. Hele systemet mitt var nede. En periode tenkte jeg at dette livet, det orket jeg ikke leve lenger. Jeg følte meg bare til bry for folk.

Heldigvis kom hun seg til slutt på beina, etter «noen år med søvn».

UENIGE: I uke 8 av «Farmen» ser vi at det oppstår en del uenigheter på gården, blant annet mellom turtelduene Hanne Mathea Friis og Henrik Eijsink. Video: TV 2 PLAY/Rød Løper. Vis mer

- Så hvordan kom du deg ut av det?

- Jeg visste at jeg hadde en del betennelse i kroppen, jeg klarte ikke fullføre en setning, engang. Jeg gjorde litt research, og fant ut at jeg kunne spise mat som var betennelsesdempende. Slik mat spiser jeg fortsatt.

Hun fortsetter:

- Det er jo litt som å «banne i kjerka», og jeg sier ikke at dette gjelder for alle andre. Men for meg er maten alfa omega. Det har vært min utfordring på «Farmen» også, for den maten der - den tåler jeg jo ikke.

Satt tilbake

- Hvorfor tok du da sjansen på å reise inn på «Farmen»-gården?

- Jeg har alltid vært spenningssøkende, uredd og glad i nye utfordringer, med unntak av disse åra der jeg lå nede for telling. Endelig kunne jeg være aktiv deltakende i mitt eget liv, og bevise for meg selv og andre at jeg ikke er gått ut på dato.

Men:

- Det var faktisk et stort men: Jeg tålte ikke maten på «Farmen», og måtte derfor spise ville vekster og urter som kunne være til litt hjelp underveis i oppholdet. Jeg planla å stjele ett egg daglig og unngå byggrynsgrøt, men det fikk jeg meg aldri til å gjøre.

- Har Farmen satt deg tilbake helsemessig, vil du si?

- Ja. Så nå er det tilbake til betennelsesdempende mat og mye hvile. Men det ordner seg, så lenge jeg tar tida til hjelp, forteller Rabba.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer