Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Jeg føler meg veldig heldig»

SVs Inga Marte Thorkildsen er gravid i femte måned.

GRAVID: SVs Inga Marte Thorkildsen venter barn med sin mann og SV-rådgiver, Lars Kolltveit. - Jeg gleder meg til vi får barn, sier hun til Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GRAVID: SVs Inga Marte Thorkildsen venter barn med sin mann og SV-rådgiver, Lars Kolltveit. - Jeg gleder meg til vi får barn, sier hun til Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember skal hun føde på den jordmorstyrte ABC-klinikken ved Ullevål universitetssykehus. Nå vil Thorkildsen at alle gravide skal få samme mulighet til oppfølging og fødselshjelp av jordmor.

- Jeg har tatt et aktivt valg om hvor jeg vil føde. Tilbudet på ABC-klinikken er stadig under press fordi de bruker mer tid på hver enkelt. Dette tilbudet må styrkes. Jeg vil ha valgfrihet, slik at alle gravide kan velge mellom tett oppfølging av jordmor eller fastlege, sier Thorkildsen.

Mister kontrollen
Sammen med sin mann og SV-rådgiver, Lars Kolltveit, venter Inga Marte Thorkildsen barn for første gang i desember. Første kontroll hos jordmor og ultralyd er gjennomført.

- Jeg føler meg veldig heldig. Jeg vet det er mange som gjerne skulle vært gravide. For meg har det vært knyttet mye ambivalens til fødselen, mange doble følelser. Man mister jo helt kontrollen. Plutselig er det noe annet som styrer deg og hverdagen, sier Thorkildsen.

På Stortinget er hun SVs miljøpolitiske talskvinne og en av de mer erfarne SV-erne. Nå snakker hun for første gang om graviditeten.

- Alle forventer jo at du skal være strålende lykkelig, men jeg synes det er «både og» å være gravid. Det er mye kvalme og tretthet. Også er det klær som ikke passer lenger. Men jeg gleder meg til vi får barn, sier hun og legger til:

- Jeg må si jeg har fått merke hvor utrolig mye alkohol det er i alle mulig slags sammenhenger. Det er jammen vanskelig å holde en graviditet skjult, sier hun og ler.

Jobber på fødestua
I dag er Thorkildsen 33 år og har rukket over en lang rekke verv i SV. Den tidligere kvinnepolitiske lederen i SV har lenge vært opptatt av forholdene rundt fødende. Denne uka hospiterer hun ved fødeavdelingen på Tønsberg sykehus.

- Det er mange, særlig førstegangsfødende som trenger å få svar på all slags spørsmål. Jeg hadde lyst til å gå til en jordmor som har spisskompetanse og mer utdanning på området, enn hva en fastlege har, sier Thorkildsen og viser til at flere rapporter dokumenterer at jordmorstyrte fødsler fører til bruk av mindre hjelpemidler og smertestillende under fødselen.

-  Der mye lettere for en jordmor med god tid til den enkelte å få viktig informasjon om ømfintlige tema som tidligere seksuelle overgrep og vold. Dessuten er det veldig mange andre som bare er ferske i gamet og som trenger masse informasjon. Det er et sterkt behov for faglig informasjon som en motvekt til nettdiskusjonen. Det er lett å få feilinformasjon på nett, sier Thorkildsen, som savner en god nettportal.

Bedre tilbud
- Det burde være et godt nok tilbud til førstegangsfødende. Det første mange av oss tenker på er typiske spørsmål som om en har levd uforsiktig, spist feil eller drukket for mye alkohol.

Thorkildsen mener dagens fødselomsorg bedre må følge opp gravide som har blitt utsatt for vold eller seksuelle overgrep.

- I dag er det helt naturlig å spørre kvinner om de røyker, bruker rus eller om de har psykiske problemer. Men en spør ikke om vold og overgrep. Det mener jeg er feil, hvis målet er å ta hensyn til den gravide kvinnen og fosteret. Mange kvier seg for å stille disse spørsmålene, særlig leger av den gamle gard. Det er farlig fordi vold mot kvinner har en tendens til å øke under graviditeten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!