- Jeg følte meg redd og alene

Robin Williams har snakket åpent om rusproblemer og angst.

(Dagbladet): Natt til tirsdag ble det kjent at skuespiller og komiker Robin Williams har gått bort.

Politiet fikk meldinger om at han var funnet livløs i sitt hjem i Tiburon.

Den foreløpige etterforskningen tyder på at Williams tok sitt eget liv, men politiet understreker at den endelige dødsårsaken ikke er fastslått.

Snakket ut Williams la aldri skjul på at han hadde levd et tøft liv. Han har flere ganger snakket ut om sine rusproblemer, og senest i juli ble det kjent at han frivillig hadde lagt seg inn på et behandlingssenter i Minnesota i USA.

- Etter å ha jobbet non-stop på ulike prosjekter bruker Williams nå muligheten til å fokusere på å fortsatt holde seg edru, noe han er veldig stolt over å ha klart, sa talspersonen hans i begynnelsen av juli.

Da var det åtte år siden Williams sist fikk hjelp for rusavhengighet. I sine yngre år sleit han med både alkohol og kokain, men sluttet før hans eldste sønn ble født i 1983.

Sprakk i Alaska Da skal han ha vært edru i 20 år, før han begynte å drikke igjen under en filminnspilling i Alaska i 2003. I et lengre intervju med avisa The Guardian fra 2010 snakket han åpenhjertig ut om problemene.

- Jeg følte meg redd og alene i den perioden i Alaska, og det er tingen med å jobbe så mye. Plutselig tenker man «kanskje det vil hjelpe å drikke, litt?». Men så er det det verste du kan gjøre i hele verden, sa han i intervjuet.

Han klarte å holde seg unna kokain i løpet av denne perioden - det «ville drept ham», som han sier i intervjuet -, men etter en uke med mye alkohol skjønte han fort at han var i trøbbel igjen.

- Den første uka kan du lyve til deg selv og innbille deg at du klarer å stoppe, men så vil kroppen bare fortsette. Så tar det plutselig tre år før du klarer stoppe, sa han.

Pinlig problem Williams' synes rusproblemet var pinlig. Han husket særlig en veldedighetsauksjon i Cannes, da han så utover havet av paparazzifotografer, og innså at han hadde slørete syn og var svært beruset.

Til slutt var det familien som fikk ham til å gå til behandling, og han gikk i AA-møter helt fram til sin død.

I intervjuet med The Guardian la han ikke skjul på at han hadde slitt mye med frykt og angst i løpet av livet, og på spørsmål om hva han var redd for svarte han «alt».