- Jeg gikk med munnlås i tre måneder

Karita Bekkemellem (44) låste kjeven for å gå ned i vekt.

||| (Dagbladet.no): - Jeg følte meg så tykk da jeg var 17 år at jeg gikk med munnlås i tre måneder for å gå ned i vekt, forteller stortingsrepresentant (Ap) og programleder Karita Bekkemellem (44) på «Studio5» i kveld, ifølge VG.

Munnlås brukes vanligvis for å holde kjeven på plass hos pasienter med brudd i kjeven eller justert underbitt.

- Gikk med tang i lommen
Bekkemellem har tidligere stått fram i Dagbladet og fortalt om hvordan hun vant over spiseforstyrrelsene.

Den gangen var det for vanskelig for eks-statsråden å fortelle nærmere om hva slags spiseforstyrrelser hun slet med, men da professor Jorunn Sundgot-Borgen gjestet «Studio5» på kanal FEM, fortalte Bekkemellem om den drastiske metoden hun tydde til for å gå ned i vekt.

- Jeg kunne bare ta til meg flytende føde, og gikk hele tiden med en tang i lommen slik at jeg kunne klippe av låsen i tilfelle jeg måtte kaste opp.

- Fikk høre at det ikke var noen fare
Bekkemellem innså at hun trengte hjelp, men da hun oppsøkte lege var det lite hjelp å få.

- Legen sa til meg at det ikke var noe problem med spiseforstyrrelsene mine fordi jeg ikke var under 40 kilo. Jeg klarte tross alt å stå oppreist og be om hjelp. Dermed fikk jeg høre at det ikke var noen fare før jeg nærmest knakk i to, sa Bekkemellem til Dagbladet i høst.

- Det var helt fryktelig. Helt katastrofe. Jeg var kraftig da og han tenkte vel at det ikke var så farlig. Det er derfor dette er så viktig å fokusere på. Det går ikke an å se på en person om de har spiseforstyrrelser.

- Sakte bedring
I begynnelsen av 20-årene, fikk Bekkemellem imidlertid et sunnere forhold til sin egen kropp.

- Sakte, men sikkert greide jeg å ta tak i det og tok et generaloppgjør med meg selv, fortalte Bekkemellem til Dagbladet.

Hun fikk et sunnere forhold til mat, samtidig som hun begynte å trene mer. Og at stortingsrepresentanten er i god form i dag er det ingen tvil om - i høst konkurrererte hun og Inger Lise Hansen (KrF) mot TV 2-programlederne Thomas Numme og Harald Rønneberg i helmaraton.