Kanika Batra:

- Jeg har ingen empati

Modellen beskriver seg selv som en «sosiopat».

ÅPEN OM DIAGNOSEN: Kanika Batra forteller åpent om diagnosen. Foto: Skjermdump fra Instagram
ÅPEN OM DIAGNOSEN: Kanika Batra forteller åpent om diagnosen. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den australske modellen Kanika Batra (27) deler ærlig om diagnosen til sine nesten 180 000 TikTok-følgere.

Der omtaler hun seg selv som en «sosiopat».

Batra lider nemlig av narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelse, også kalt sosiopatisk personlighetsforstyrrelse.

I et innlegg i Newsweek åpner hun ytterligere opp om hvordan det er å leve som sosiopat.

Produksjonen måtte ta grep etter dette. Reporter: Hanna Taugbøl. Video: Nora Skavhaug, «Sommerhytta»/TV 2. Vis mer

Aldri følt skyld

«Jeg er en diagnostisert sosiopat. Jeg har ingen skyldfølelse, empati eller anger - og jeg skjønner ikke hvorfor det skal være noe negativt», åpner Batra innlegget med.

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse kjennetegnes av stort behov for oppmerksomhet og beundring, overdreven oppfatning av egen betydning, arroganse, utnyttelse av andre og lite empati, ifølge Store norske leksikon (SNL).

Lommelegen skriver at en person med en dyssosial personlighetsforstyrrelse har typisk problemer med å forholde seg til andre menneskers rettigheter, følelser og grenser.

Samantha Skogrand snakker om flytting etter bruddet. Reporter: Jonathan Gaathaug Nielsen. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

Modellen forteller at hun ikke bryr seg om for eksempel hjemløse mennesker, og plasserer seg som en sjuer på en skala fra én til Patrick Bateman (fiktiv seriemorder, red.anm.).

«Nei, jeg kommer ikke til å myrde noen. Men jeg tror at skyldfølelse er en kontrollmekanisme som brukes av folk for å straffe deg for å gjøre ting som gagner deg. Jeg synes det er en veldig giftig og unødvendig følelse».

«Jeg føler faktisk ikke på skyldfølelse. Faktisk har jeg aldri følt skyldfølelse en eneste gang i livet. Det er en fremmed følelse for meg», skriver modellen.

Kasper Kristoffersen, eksen til Sophie Elise, strålte på Elle-festen sammen med sin nye kjæreste Jenny Gehrken. Reporter: Jonathan Gaathaug Nielsen. Video: Nora Skavhaug/ Rød Løper Vis mer

Hun understreker at selv om hun ikke bryr seg om fremmede mennesker, engasjerer hun seg i veldedighetsorganisasjoner som omhandler overgrepsofre og de som står henne nær.

- Var ond mot folk

27-åringen mistenker at hun er et produkt av de hun har omgitt seg med, og mener flere familiemedlemmer kan ha samme diagnose som henne. Hun beskriver også en oppvekst med vold og seksuelle overgrep.

«Jeg ble diagnostisert i en alder av 21, men jeg hadde allerede hatt en farlig oppførsel gjennom barndommen».

Allerede før hun fylte 15 år, hadde hun en lang historie med skulking, voldelig oppførsel, løgner og mobbing. Batra var i tillegg følelsesløs, noe som til slutt endte med at hun fikk diagnosen.

Vendela Kirsebom dukker opp i brudekjolen sin på ELLE-sommerfest. Video: Nora Skavhaug Vis mer

«Etter videregående lærte jeg meg å manipulere på en subtil måte. Selv om jeg fortsatt ikke kjente på følelser som empati, skyldfølelse, anger og dårlig samvittighet, bar jeg en maske for å skjule diagnosen».

Dette førte til at hun fikk to valg: innleggelse på psykiatrisk sykehus eller å begynne å gå til en psykiater. Hun valgte sistnevnte, men til lite nytte.

«Psykiateren min kunne se gjennom de patologiske løgnene og prøvde å endre tankegangen min, men jeg kan åpent si at jeg var ond mot folk som prøvde å gå imot meg eller folk som stod meg nær», skriver Batra.

Hun mener riktignok at diagnosen hennes har vært en fordel for henne gjennom livet.

Nora Haukland snakker om sommerplaner og hvordan det er å være på hennes første ELLE-fest. Vis mer

«Jeg har oppnådd ting som jeg aldri ville ha oppnådd hvis jeg var bekymret for innvirkningen jeg har på andre mennesker. Jeg ville ikke ha tatt risikoer som var så ville, men jeg oppnådde utrolige resultater».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer