- Jeg har snakket med Silvia

Svenskekongen sier at han og familien velger å se framover etter «skandaleboka».

ORDKNAPP:  Kong Carl Gustaf kommenterte i dag den såkalte skandaleboka på en pressekonferanse utenfor Tröllhattan, men har selv ikke fått lest boka ennå.
Foto: Expressen
ORDKNAPP: Kong Carl Gustaf kommenterte i dag den såkalte skandaleboka på en pressekonferanse utenfor Tröllhattan, men har selv ikke fått lest boka ennå. Foto: ExpressenVis mer

HUNNEBERG (Dagbladet): - Boka kom til oss ganske seint i går,  og jeg har ennå ikke rukket å lese den, men jeg har lest utdrag av artikler som ikke var så hyggelige, sa svenske kong Carl Gustaf på den mye omtalte pressekonferansen i dag.

Pressekonferansen ble holdt i forbindelse med kongens årlige elgjakt, men mediene hadde kommet på grunn av den mye omtalte «skandaleboka».

- Jeg har diskutert saken med min familie og dronningen, sa kongen videre.

Ser framover - Det jeg forstår at boka handler om, skjedde for lang tid siden, og jeg og min familie velger derfor å se fremover, sa kongen, som ikke ville kommentere veldig mye mer angående innholdet i den kontroversielle boka «Carl XVI — Den motvillige monarken».

Han ville heller ikke kommentere bokas troverdighet.

- Det er vanskelig for meg å kommentere en bok jeg ennå ikke har fått lest, sa han.

De svenske avisene Dagens Nyheter, Aftonbladet og Expressen har de siste dagene brettet ut detaljer fra boka, som er skrevet av Thomas Sjöberg, Deanne Raucher og Tove Meyer.

- Ville nakenfester Ifølge den svenske avisa Dagens Nyheter skildrer boka flere påståtte hendelser som kan vise seg å være kontroversielle for det svenske kongehuset - med ville nakenfester og elskerinner som de største bokbombene.

Forfatterne hevder blant annet at Carl Gustaf ved to spesifike anledninger har besøkt stippeklubber. Det ene tilfellet skal være under OL i Atlanta i 1996, det andre skal ha skjedd under et kongebesøk i Slovakia i 2008.

Episodene er imidlertid svært dårlig kildebelagt. Blant annet skal en av kildene ikke en gang ha jobbet på utestedet ved det angivelige strippeklubbesøket i Bratislava.

Ville snakke om jakt Det var et uvanlig stort presseoppbud som hadde samlet seg på Hembygdsföreningens gård utenfor Tröllhattan i Sverige klokka halv fire i dag.

Oppmøtet var så stort at journalistene ble busset til et nytt sted, hvor pressekonferansen fant sted.

- Det er veldig hyggelig å se så mange nye ansikter, innledet kongen.

Han ville nok heller ville snakke om elgjakt enn boka. Men jakten har heller ikke gått så bra, fortalte kongen, som for øvrig måtte avbryte jakten for å snakke med journalistene.

- Men jeg tror jeg så rumpa på to av dem (elgene), sa kong Carl Gustaf om jakten.

60 journalister I tillegg til skandinaviske journalister, har også presse fra engelsk- og tysktalende medier tatt turen til Sverige i dag i forbindelse med «kungens» pressekonferanse.

Over 60 journalister hadde meldt sin ankomst. Til sammenligning er det rundt 25 journalister som pleier å være interessert i å rapportere fra kongens årlige elgjakt.

Boka har så vidt kommet ut i butikkene, men selger allerede som varmt hvetebrød. 15 000 av totalt 20 000 bøker er allerede solgt, skriver Aftonbladet.

SKANDALEBOKA: Forfatterne hevder blant annet at svenskekongen deltok på nakenfester og var utro mot Silvia. Foto: STELLA PICTURES
SKANDALEBOKA: Forfatterne hevder blant annet at svenskekongen deltok på nakenfester og var utro mot Silvia. Foto: STELLA PICTURES Vis mer