Stine Næss-Hartmann:

- Jeg har spontanabortert

Den tidligere «Farmen»-deltakeren deler trist beskjed.

STERKT INNLEGG: Stine Næss-Hartmann deler et svært sterkt innlegg med følgerne sine i sosiale medier. Foto: Skjermdump fra Instagram
STERKT INNLEGG: Stine Næss-Hartmann deler et svært sterkt innlegg med følgerne sine i sosiale medier. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Treningsinfluenser og tidligere «Farmen»-deltaker Stine Næss-Hartmann (35) deler et lengre innlegg med sine følgere i sosiale medier.

Der åpner hun seg om spontanabort, og hvordan hun har opplevd dette i etterkant.

I Instagram-innlegget beskriver hun hvordan hun på 17. mai lå i fosterstilling på sofaen og blødde «mens hurrarop kunne høres over hele Norge og korps og russebusser kjempet om musikalsk oppmerksomhet i det fjerne».

Videre forteller hun at hun på den store festdagen aller mest ønsket å være alene i stillhet.

- Svært lite

I innlegget kommer det også fram at 35-åringen mener det snakkes for lite om spontanaborter.

DØDFØDT: Christina Perri gledet seg stort til å bli mor for andre gang. Slik ble det ikke. Video: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

Hun skriver at hun selv måtte google seg fram til hva det er normalt å oppleve når man spontanaborterer.

«Var det normalt med massive klumper i trusa? Og skulle man blø seg gjennom 7 svære bleier tilpasset en 15 kg baby i løpet av en natt? Hvor lenge skulle dette pågå? Hva med den psykiske smerten?», skriver hun på Instagram.

Ble lagt inn

Spontanabort var ikke det eneste influenseren gikk gjennom. På omtrent samme tid ble hun matforgiftet, og hun skriver at det tappet henne for både fysiske og psykiske krefter.

«Den 19. mai ble jeg lagt inn på sykehus og fikk væske intravenøst da kroppen min har vært helt nede for telling», røper hun på Instagram.

Videre retter Næss-Hartmann oppmerksomhet mot at i en verden hvor vi alle deler så mye, så deles det for lite om det å oppleve spontanabort.

OVERRASKET: Hertuginne Meghan i en videosnutt for CNN. Dette var hertuginnens første opptreden etter avsløringen om at hun hadde opplevd spontanabort. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

«Gud forby at folk må få vite at du har mistet. Den sorgen skal du få bære sjøl», skriver hun blant annet.

- Inkomplett spontanabort

Mens 35-åringen deler denne triste beskjeden med følgerne sine står hun fremdeles oppi en inkomplett spontanabort, som vil si at hun trenger behandling for å få ut det som er igjen.

«Jeg har allerede vært gjennom en pillekur for å få ut restene, denne funket likevel ikke. I 10 dager har jeg nå vært gjennom et fysisk og psykisk helvete, og venter nå på en utskraping som ikke finner sted før om 2,5 uker. Det var første ledige time … To og en halv uke med fysiske og psykiske smerter som har pågått siden den 14. mai, og en kropp som har vært nedbrutt siden 11. mai pga. matforgiftning», forteller den tidligere «Farmen»-deltakeren ærlig.

DYP SORG: Chrissy Teigen og John Legend ventet sitt tredje barn sammen, men i ett innlegg på instagram fortalte Teigen selv at de hadde mistet barnet. Vis mer

Videre skriver hun at Ahus ikke en eneste gang har nevnt eller tilbudt henne psykisk oppfølging i løpet av denne perioden. Hun skriver at hun selv har googlet etter det - og bedt om det.

«Hvorfor utelates et viktig hjelpeapparat som Amathea (en landsdekkende, gratis helsetjeneste som har kvinnehelse som ett hovedområde, journ.anm.) fra skrivet man mottar om en hjemmeabort?», spør hun seg i innlegget.

Næss-Hartmann viser også til et skriv fra Ahus, som er pasientinformasjon om hjemmeabort. Dette skrivet mener hun at man må vite om, og be om selv.

35-åringen mener det er unikt for Ahus at man må be om dette selv.

«På andre sykehus er derimot den psykiske oppfølgingen også en del av informasjonen man mottar når man gjennomgår en spontanabort».

«Kvinnehelse satt i perspektiv dere», skriver hun avslutningsvis i innlegget.

Svar fra Ahus

Dagbladet har forelagt Ahus Næss-Hartmanns kritikk, som i en e-post gir følgende kommentar:

- Kvinneklinikken har som mål å gi god og forsvarlig behandling til alle våre pasienter. Tilbakemeldinger fra pasienter gir oss mulighet til å bli bedre. Vi ønsker ikke å kommentere enkeltpasienten i media og viser til muligheter for klagebehandling hos Statsforvalter/helsetilsyn, pasient- og brukerombudet eller ved en direkte henvendelse til Kvinneklinikken, sier avdelingsleder ved Gynekologisk avdeling, Ida Årving.

Elisabeth Andreassen snakker om ektemannens bortgang hos «Lindmo» på NRK1. Vis mer

Enorm respons

Til Dagbladet forteller Næss-Hartmann at hun har fått enorm respons etter at hun delte innlegget i sosiale medier.

- Jeg får jo veldig mange historier fra kvinner som har opplevd akkurat det samme, sier hun, og legger til:

- Og som i likhet med meg setter spørsmålstegn ved den manglende oppfølgingen.

Næss-Hartmann synes det er grusomt at flere kvinner har hatt de samme opplevelsene som henne og at det ikke foreligger noe konkret psykisk oppfølging.

- Man får beskjed om at man bare skal gå hjem og blø det ut, og man kan ikke blø ut en psykisk påkjenning som en spontanabort medfører, sier Næss-Hartmann til Dagbladet.

Tabubelagt

Hun mener også at det er et tabubelagt tema, og at det kan gjøre situasjonen verre for mange.

- Da har du ingen rundt deg til å dele sorgen med. Og det synes jeg er så fælt. Det er så mange som opplever det, men ingen snakker høyt om det.

Den tidligere «Farmen»-deltakeren tror at nettopp dette kan føre med seg store problemer for mange.

- Mange ender opp med å gå på jobb altfor tidlig etter en spontanabort og får smellen mye seinere. Kanskje du heller ikke deler det med så mange, og går med dette inni deg veldig, veldig lenge.

Næss-Hartmann valgte å dele sin historie i håp om at det skal skje noen endringer.

- Jeg håper Ahus hører på det jeg har å si, uttaler hun til Dagbladet.

Samtidig understreker hun at hun vet at det er ulik oppfølging på ulike sykehus, og at hun ikke ønsker å skjære alle over én kam.

- Jeg har ikke hatt ork til å sitte og google og finne fram til noen som kan hjelpe meg med dette psykisk. Og jeg tror det er ganske mange som har vært i samme situasjon som meg. Du orker ingenting. Det du tar imot er det du får fra sykehuset. Da stoler du på at det er tilstrekkelig, både fysisk og psykisk.

Treningsinfluenseren uttaler at hun fremdeles har det veldig tøft, og at hun synes det er vanskelig å måtte vente i over to uker på utskrapningen.

Dagbladet har fått tillatelse til å gjengi Næss-Hartmanns innlegg.

Stine Næss-Hartmann er profil hos Aller Social Club som eies av Aller Media, som også eier Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer