Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jaime King om endometriose:

- Jeg kunne våkne opp i en blodpøl og føle på skam

Skuespilleren forteller om sine mange spontanaborter og fronter åpenhet rundt reproduktiv helse.

ETTERLYSER ÅPENHET: Skuespilleren etterlyser åpenhet rundt reproduktiv helse. Foto: NTB Scanpix.
ETTERLYSER ÅPENHET: Skuespilleren etterlyser åpenhet rundt reproduktiv helse. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om de fleste av oss ønsker seg barn i løpet av livet, er det ikke alle som har like lett for å bli biologiske foreldre, og noen av oss har dessverre ikke mulighet.

Blant kjente medisinske årsaker for kvinners vanskeligheter med å bli gravide, og som i verste fall kan føre til infertilitet, finner man tilstandene endometriose og polycystisk ovariesyndrom.

Blant kvinner med en slik diagnose er skuespiller Jaime King (38), blant annet kjent fra filmer som «Pearl Harbor» og «Sin City», og tv-serien «Hart of Dixie». I denne månedens Galore Magazine forteller hun om hvordan vanskeligheten med å få barn har påvirket henne:

TOBARNSMOR: Etter flere spontanaborter er skuespillerinnen i dag mor til to små gutter. Foto: NTB Scanpix.
TOBARNSMOR: Etter flere spontanaborter er skuespillerinnen i dag mor til to små gutter. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg tenkte at siden livmoren ikke fungerte slik jeg har lært at den skal fungere, så var jeg ødelagt, forteller hun til magasinet.

Skuespilleren har de siste årene gjennomgått flere spontanaborter og kompliserte svangerskap, og forteller at det ikke bare var sorgen som tynget henne:

- Det knuste meg på en måte som var langt dypere enn jeg kunne forklare. Jeg kunne våkne opp i en blodpøl og føle skam. Og til slutt sa jeg f*** ta dette, jeg skal ikke skamme meg.

Skambelagt tema

Begge tilstandene kan være svært smertefulle, men mange er ikke klar over at at smertene har en årsak. Tv-stjerna etterlyser derfor mer åpenhet rundt reproduktiv helse.

- Når du lever med det, kan det innebære en konstant smerte. Vi er nødt til å snakke om slike ting, mener King.

Til tross for utfordringene med å få barn, er skuespilleren i dag tobarnsmor. I 2013 fikk King sin første sønn, James (3), og i 2015 fikk hun sin andre sønn, Leo (2).

ENGASJERT: Forfatter og tv-profil Padma Lakshmi. Foto: NTB scanpix
ENGASJERT: Forfatter og tv-profil Padma Lakshmi. Foto: NTB scanpix Vis mer

Også «Girls»-stjerna Lena Dunham (31) har vært åpen om at hun er diagnostisert med endometriose. Forfatter, modell og «Top Chef»-profil Padma Lakshmi (46) har samme diagnose, og hun er blant grunnleggerne av The Endometriosis Foundation of America.

I et intervju med Lenny Letter har Lakshmi fortalt om sine egne erfaringer med tilstanden, og hvordan det gikk svært mange år før hun fikk diagnosen. Og da hun fikk menstruasjon som tenåring, opplevde hun store smerter:

- Det føltes som om det var eksplosjoner i magen min (...) Jeg var heldig hvis jeg klarte å gå nedover gata på egne bein. Så, fra starten av, ødela det forholdet til kroppen min, sier Lakshmi.

Saken fortsetter nedenfor.

Hett politisk tema

Også etter at hun ble mor, har Jaime King fortsatt med å fronte åpenhet rundt reproduktiv helse. Og er det noe de tøffe erfaringene har lært henne, er det viktigheten av organisasjoner som «Planned Parenthood», som driver sentre for helsetjenester for kvinner.

- Den gratis prevensjonen som tilbys av organisasjonen, minsker smertene, og beskytter i tillegg fertiliteten. Det betyr at jenter som ikke er klar over at de har endometriose, i hvert fall behandler det, og tar den eneste medisinen som faktisk undertrykker denne tilstanden, sier hun.

Da det også gis informasjon om abort, er organisasjonen omstridt blant abortmotstandere, støttespillere av den såkalte «pro-life»-bevegelsen i USA, og er blant organisasjonene president Donald Trump (71) tidlig tok opp kampen mot.

Saken fortsetter nedenfor.

A post shared by Jaime King (@jaime_king) on

Dette raser skuespilleren over, og hun brukte dette som en av grunnene sine til å støtte Hillary Clinton (69) i presidentvalget i 2016. King har siden deltatt i kampanjer for at organisasjonen skal fortsette å motta statsstøtte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!