Ivar Dyrhaug:

- Jeg lider ikke

- Folk går og venter på at jeg skal bli ordentlig syk.

EKTEFELLER: Ivar Dyrhaug sammen med kona Marianne Sand Dyrhaug. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
EKTEFELLER: Ivar Dyrhaug sammen med kona Marianne Sand Dyrhaug. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO NYE TEATER (Dagbladet): Torsdag kveld var det duket for premiere på det kjente teaterstykket «Lang dags ferd mot natt» med Oftebro-familien i hovedrollene.

Til stede var blant andre den folkekjære programlederen Ivar Dyrhaug (74) og kona Marianne Sand Dyrhaug. Overfor Dagbladet kunne han fortelle at han så fram til forestillingen med den kjente skuespillerfamilien.

- Jeg gleder meg til å se familien Oftebro, spesielt disse sønnene. Det er jeg spent på, for jeg har ikke sett dem på scenen ennå, sier han.

Programlederen fikk diagnosen Parkinson i 2017, men det var ikke før fem år seinere at han bestemte seg for å fortelle om sykdommen offentlig.

TÅREVÅTT: Det blir en tårevåt historie da multiinstrumentalist Odin Aarvik Staveland åpner seg om morens død i «Hver gang vi møtes». Video: TV 2 / Jessica Maria Szymanska Vis mer

Ifølge Helsenorge oppstår Parkinsons sykdom når visse nerveceller i hjernen slutter å lage nok dopamin. Et tidlig tegn på sykdom er skjelvinger i ei hånd. Over tid begynner man å gjøre ting langsommere, og musklene kan bli stivere.

Nå kommer Dyrhaug med en helseoppdatering.

PREMIERE: Ivar Dyrhaug er ikke fremmed for å dukke opp på premierer. Her er han sammen med barnebarnet Jenny på «Annie»-premieren. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
PREMIERE: Ivar Dyrhaug er ikke fremmed for å dukke opp på premierer. Her er han sammen med barnebarnet Jenny på «Annie»-premieren. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

- Det går fint, og jeg har det bra, understreker han.

- Jeg lider ikke. Man går kanskje bare og venter på at jeg skal bli ordentlig syk, men det er jeg ikke. Formen er fin, legger han til.

74-åringen snakket åpent om diagnosen i et intervju med Budstikka i september, og fortalte at han ønsket å fjerne skammen som kommer med sykdommer som Parkinson.

- For mange eldre er diagnoser som nettopp Parkinson og Alzheimer skambelagt. Mange skjuler diagnosen, selv for familien. Folk lever dårligere liv enn de kunne ha på grunn av skammen.

GÅR GALT: «Farmen Kjendis» har så vidt startet, og årets første skade er et faktum. En skade som har gitt varige mén, også etter gårdslivet. «Årets høydepunkt» mener en av deltakerne. Reporter: Thea Hope. Video: Jonas Hammer/ Rød Løper/ TV 2 Vis mer

- Nå synes jeg det er viktig å snakke om Parkinson. Folk nyter ikke livet og får ikke det beste ut av tilværelsen sin fordi de skammer seg over diagnosen, sa Dyrhaug.