Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Vendela Kirsebom:

- Jeg løy ofte om faren min og fant på historier

Vendela Kirsebom var 45 år gammel første gang hun møtte sin biologiske far.

ÅPNER OPP: «Farmen kjendis»-profil, forfatter og supermodell Vendela Kirsebom var godt voksen første gang hun møtte sin tyrkiske far. Det ble et svært rørende møte, som hun gjenforteller hos «Skavlan» på NRK. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På starten av 1990-tallet nøt Vendela Kirsebom (50) stor suksess som modell, etter å ha fått sitt internasjonale gjennombrudd på forsida av badetøy-utgaven til magasinet Sports Illustrated.

Gjennom hele den vellykkede karrieren sin var det imidlertid noe som manglet, noe som hadde vært fraværende helt siden hun var barn.

Kirsebom vokste opp i Stockholm sammen med mora Ingi, men uten en far. Den norsk-svenske toppmodellen ble resultatet etter at mora møtte Vendelas tyrkiske far da hun var på ferie i landet på 1960-tallet.

- Jeg har alltid visst at jeg har en tyrkisk pappa. Hun fortalte mye om ham, egentlig. Men vi hadde aldri noen kontakt. Opp gjennom årene hadde jeg veldig, veldig lyst til å treffe ham, for jeg ville jo finne pappaen min, sier hun på «Skavlan» denne uka.

I STUDIO: Vendela Kirsebom er blant ukas «Skavlan»-gjester, sammen med Anna Kinberg Batra, David Batra, Aksel Rykkvin og Mats Wilander. Foto: NRK
I STUDIO: Vendela Kirsebom er blant ukas «Skavlan»-gjester, sammen med Anna Kinberg Batra, David Batra, Aksel Rykkvin og Mats Wilander. Foto: NRK Vis mer

- Løy og fant på historier

Gjennom hele barndommen og ungdomstida savnet Vendela Kirsebom å ha den biologiske faren i livet sitt. I leiligheten hun og moren delte i Stockholm, hang det bare et svart-hvitt-bilde av ham.

I studio hos Fredrik Skavlan forteller «Farmen kjendis»-profilen om hvordan hun håndterte savnet i oppveksten:

- Jeg lengtet etter en pappa, og jeg løy ofte og fant på historier ... Om at jeg hadde en pappa, men at han var på forretningsreiser og sånt, erkjenner Kirsebom.

  • Se mer i videoen øverst i saken!

Selv etter at hun ble voksen, giftet seg og fikk sine egne barn, var hennes tyrkiske far en manglende brikke i livet hennes. Det endret seg først i 2012, da Kirsebom hadde rukket å bli 45 år gammel.

- Så fikk jeg en mulighet gjennom norske NRK og en fantastisk mann som heter Noman Mubashir. Og ... nå begynner jeg nesten å gråte, legger hun rørt til hos «Skavlan».

- Jeg sto og gråt bak kamera

Fra 2012 til 2014 ledet Noman Mubashir programmet «Hva har du i bagasjen?», der kjente fjes fikk ta et dypdykk i sine egne røtter. Og det var den tv-produksjonen som til slutt klarte å spore opp Kirseboms far.

SAVNET FAREN: Vendela Kirsebom var godt voksen da hun fikk møte sin biologiske far. Hos «Skavlan» denne uka åpner hun opp om deres første møte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SAVNET FAREN: Vendela Kirsebom var godt voksen da hun fikk møte sin biologiske far. Hos «Skavlan» denne uka åpner hun opp om deres første møte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Når Dagbladet snakker med Mubashir i dag, mimrer han tilbake til den gang han og Kirsebom jobbet med tv-programmet sammen:

- Jeg husker vårt første møte i 2011, Hun hadde så mange spørsmål, men så få svar: Hvem var faren hennes, og hvor var han? Hun ville gjerne finne ham, men likevel var hun redd for å bli skuffet eller avvist. Det gjorde inntrykk på meg, sier han, og fortsetter:

STERK OPPLEVELSE: Noman Mubashir hjalp Vendela Kirsebom med å spore opp faren sin etter 45 år. Foto: Fredrik Buer/ NRK
STERK OPPLEVELSE: Noman Mubashir hjalp Vendela Kirsebom med å spore opp faren sin etter 45 år. Foto: Fredrik Buer/ NRK Vis mer

- Jeg husker det store møtet mellom Vendela og faren hennes i Amsterdam. Jeg sto og gråt bak kamera. Pappaen gråt. Alle gråt. Det var rørende. Biologi og blodsbånd er sterkt. «Detet er det viktigste jeg har gjort for noen», tenkte jeg.

- Hva synes du om at Vendela Kirsebom blir så rørt hos «Skavlan» og snakker så varmt om deg?

- Det er utrolig hyggelig. Jeg blir rørt jeg også, legger Mubashir til.

Døde året etter det første møtet

I et intervju med Dagbladet Magasinet i 2007, fem år før hun fikk møte faren Ahmet Özkal, snakket Kirsebom om at hun spesielt ønsket å finne ham før hun møtte sin daværende ektemann, Olaf Thommessen (51).

- I fasen før jeg traff Olaf, var behovet veldig sterkt. Da var jeg veldig keen på å finne ham og jeg snakket med noen som ville hjelpe, sa Kirsebom, og utdypet:

- Jeg tror jeg ble litt redd. Kanskje han ikke ville godtatt at jeg var hans datter? Han har dessuten et vanlig tyrkisk navn og ville vært vanskelig å finne. Akkurat nå trenger jeg å ha det stabilt. Jeg har ikke plass til det nå. Men de to bildene jeg har av min far henger oppe på veggen vår nå, sa hun den gang.

I et intervju med Dagbladet høsten 2012, lettet Kirsebom litt på sløret om det første møtet med faren.

- Jeg er ennå litt i sjokktilstand. Det er noe jeg har drømt om hele livet (...) Jeg har aldri kjent pappaen min, men jeg har alltid visst om ham. At han var tyrkisk og at mamma og han var forelsket, og så kom hun hjem til Sverige og var gravid.

I august 2013, året etter at far og datter møtets første gang, gikk Ahmet Özkal bort. Han ble 71 år gammel.

- Det er ikke så mye mer å si enn at ja, han har gått bort. Begravelsen fant sted i går. Det er kjempe, kjempe, kjempetrist at jeg har mistet pappaen min, fortalte Kirsebom til Dagbladet den gang.

EKKELT: I realityprogrammet «Petter + Vendela» får seerne et innblikk i parets private og profesjonelle liv sammen. I en av episodene får man se hvordan Vendela Kirsebom anmelder en person for såkalt stalking. Video: TV 2 Vis mer

Etter at Vendela Kirsebom deltok i den første sesongen av TV 2-programmet «Farmen kjendis», fant hun tonen med meddeltaker Petter Pilgaard (37).

De to er i dag et par, og duoen har hatt sin egen TV 2-serie i høst, «Vendela + Petter». Kirsebom er for øvrig bokaktuell i disse dager, med «Vendela: Alt jeg ikke har fortalt», der historien om faren er blant temaene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!