Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Emma Ellingsen:

- Jeg så ikke på meg selv som et forbilde

Emma Ellingsen er nominert til «Årets navn» av Dagbladet.

MER BEVISST: Emma Ellingsen så ikke på seg selv som et forbilde. Selv erkjenner hun å ha blitt mer bevisst på rollen hun spiller i samfunnet. Foto: Emilie Rydning/ Dagbladet
MER BEVISST: Emma Ellingsen så ikke på seg selv som et forbilde. Selv erkjenner hun å ha blitt mer bevisst på rollen hun spiller i samfunnet. Foto: Emilie Rydning/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 17. året på rad kårer Dagbladet «Årets navn» i Norge. Kåringen er en hederspris til en som har vekket engasjement og oppmerksomhet i løpet av året som har gått.

Avgi din stemme nederst i saken!

Blant de ti nominerte, sammen med navn som Gunhild Stordalen (39) og Knut Arild Hareide (46), finner vi 17 år gamle Emma Ellingsen.

Mange kjenner henne kanskje best fra TV 2-serien «Født i feil kropp», der hun åpenhjertig delte sin historie om å være transkjønnet. Det siste året har hun gjort stor suksess på egen hånd.

Med sine drøyt 600 000 følgere på YouTube og Instagram samlet sett, har Ellingsen fortsatt å dele sin historie. Ved å prate engelsk i sine videoer har hun også nådd ut til publikum i utlandet.

- Det er veldig morsomt å bli nominert til en så stor pris. Det er et bevis på at jeg har gjort noe bra, forteller Ellingsen til Dagbladet.

SATSER ALT: Emma Ellingsen (17) ble kjent da hun var med i dokumentarserien «Født i feil kropp» på Tv2. I ettertid har hun fått hundretusenvis av følgere i sosiale medier. Nå satser hun for fullt på nettopp sosiale medier - og ønsker å bli en talsperson for transkjønnede. Video: Emilie Rydning Ler mer om Emma og hennes historie her: https://goo.gl/... Vis mer

For mange er Ellingsen blitt et stort og viktig forbilde.17-åringen innrømmer at hun ikke har pleid å anse seg selv som nettopp dette tidligere.

Mer bevisst

- Jeg gjør det jeg føler for å gjøre, og det jeg synes er viktig. Jeg gjør ikke det jeg gjør for å bli et forbilde. Jeg så aldri på meg selv som et forbilde før, men nå gjør jeg det ettersom det er flere som mener at jeg er det. Det er veldig hyggelig at folk ser på meg som det, sier hun.

Med tida har 17-åringen blitt mer bevisst på rollen hun spiller i samfunnet.

- Jeg kjenner litt på det at jeg har fått en seriøs rolle, og den må jeg bruke riktig. Det er klart jeg har blitt litt mer bevisst på hva jeg gjør og ikke gjør. Når jeg er ute med venner og sånt, for eksempel, så har jeg alltid i bakhodet hvordan jeg oppfører meg. Jeg vil ikke at noen skal sitte igjen med et dårlig førsteinntrykk eller en dårlig opplevelse av meg, forteller hun.

Men hun kjenner ikke på press.

- Jeg fortsetter å dele det jeg ønsker å dele, og har ikke noe filter sånn sett, sier hun.

ÅPNER OPP: Influencer Emma Ellingsen (17) vil være en talsperson for mennesker som er født i feil kropp. Nå deler hun sine tanker om ungdomstida, kjærlighet og forelskelse. Reporter: Julie Solberg / Video: Emilie Rydning Vis mer

Utsetter skolen

I høst tok 17-åringen et friår fra videregående skole for å satse på sosiale medier, og drømmen om å bli modell.

Tidligere i år dukket hun blant annet opp i det internasjonale magasinet W magazine der hun stilte som modell, og delte sin historie om å være født i feil kropp. Magasinet sammenliknet henne dessuten med supermodell Kendall Jenner (23).

Her til lands har Ellingsen blant annet dukket opp i magasinet Elle, og i hele høst har hun vært en av flere profiler i TV-serien «Generasjon Z» på TV 2. Hun har også stilt som modell hos det franske motemagasinet L'Officiel, med et større intervju om sin historie.

OPPMERKSOMHET I UTLANDET: Det siste året har Emma Ellingsen fått stor oppmerksomhet i utlandet, og prydet store internasjonale magasiner der hun har delt sin historie. Foto: Faksimiler fra nettutgavene til W magazine og L'Officiel
OPPMERKSOMHET I UTLANDET: Det siste året har Emma Ellingsen fått stor oppmerksomhet i utlandet, og prydet store internasjonale magasiner der hun har delt sin historie. Foto: Faksimiler fra nettutgavene til W magazine og L'Officiel Vis mer

I et tidligere intervju med Dagbladet har Ellingsen uttrykt begeistring over å ha blitt lagt merke til av slike store magasiner. Likevel er det historien om å være transkjønnet hun ønsker å dele, og som hun mener er det viktigste med disse jobbene.

- Jeg synes det er viktig å fortelle min historie, slik at jeg kan være med på å normalisere det å være transkjønnet. Det er viktig å vise at dette er helt normalt, også er det fint å kunne hjelpe andre i samme situasjon, sa hun den gang.

At valget med å ta et friår fra skolen var riktig, er det ingen tvil om, ifølge 17-åringen. Når Dagbladet snakker med henne i dag, har hun foreløpig ingen plan om å sette seg tilbake på skolebenken med det første.

- Jeg ønsker å fullføre videregående skole, men jeg vet ikke når det blir ennå, og om det blir på skolebenken eller over nettstudier. Jeg har ingen plan om det riktig ennå, skolen må foreløpig vente, forteller hun.

Store planer

Emma Ellingsen har nemlig store planer for året som kommer, og har allerede flere prosjekter på gang, som hun foreløpig ikke kan røpe noe om.

- Planen er vel å fortsette slik jeg har gjort til nå, med noen kule prosjekter jeg holder på med. Jeg er veldig stolt av det jeg har fått til, og vil fortsette å fortelle min historie og være meg, sier hun.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

NETTHETS: Emma Ellingsen er nominert til "Årets influencer" og har vært åpen om det å være født i feil kropp. Reporter: Ruben Pedersen Video: Frida Andersen Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Tilbakemeldingene jeg har fått i løpet av året som har gått har gjort meg veldig rørt. Det å snakke med folk som følger meg, som sier at det jeg gjør betyr mye for dem, er veldig stort, fortsetter hun.

Og med dét kommer også nyttårsforsettet Ellingsen har satt seg for det nye året:

- Nyttårsforsettet blir vel å dele enda flere videoer på YouTube, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!