- Jeg sitter og ser på at det vi har bygget opp smuldrer opp

Kaptein Sabeltann misbrukt på internett.

DATINGSIDE PÅ BARNESIDE: Terje Formoes har ikke lenger kontroll på hverken sin Facebook-konto eller Kaptein Sabeltanns offisielle side. Foto: Faksimile av Facebook/NTB Scanpix
DATINGSIDE PÅ BARNESIDE: Terje Formoes har ikke lenger kontroll på hverken sin Facebook-konto eller Kaptein Sabeltanns offisielle side. Foto: Faksimile av Facebook/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): For en uke siden oppdaget Terje Formoe at han ikke lenger hadde kontroll over sin private Facebook-konto.

Da han prøvde å logge seg inn på det sosiale mediet, ble han kasta rett ut igjen med beskjeden om at han ikke hadde riktig passord.

Like etterpå fikk han beskjed om at noen hadde, mest sannsynlig via hans konto, lagt ut en reklame for et datingsted på Kaptein Sabeltanns facebookside, som Formoe administrerer.

Reklamen inneholder en lenke til en internettside, men er blitt rapportert inn til Facebook og dermed stengt for tilgang.

- Frustrerende Kaptein Sabeltann-generalen har fått flere telefoner og beskjeder fra folk som er oppgitte, og ikke forstår hvorfor en side for barn skal legge ut slik reklame.

- Det er veldig fortvilende og frustrerende, sier Formoe til Dagbladet.

PIRAT-KONGEN: Mange norske barn har vokst opp med Terje Formoe som Kaptein Sabeltann. Foto: Dagbladet
PIRAT-KONGEN: Mange norske barn har vokst opp med Terje Formoe som Kaptein Sabeltann. Foto: Dagbladet Vis mer

Han har prøvd å få kontakt med Facebook hele uka - uten hell.

- Jeg har sagt i fra til Facebook gang på gang, men de reagerer ikke. De svarte en gang hvorpå de ba meg å bevise hvem jeg var, som jeg gjorde øyeblikkelig, men jeg har ikke hørt noe etter det, sier han.

- I ferd med å miste troen på dere Han mener at det er beklagelig mest på grunn av barna som bruker siden hele tiden, siden den er et kontaktpunkt mellom Kaptein Sabeltann og dem.

- Dette er en side først og fremst for barn, og det er ganske beklagelig at det dukker opp en link til en voksen datingside. Veldig mange gir beskjed om at de er skuffet over oss, mens vi sitter her og kan ikke gjøre noenting, sier han, og legger til:

- Jeg sitter og ser på at det vi har bygget opp smuldrer opp.

- Vi er maktesløse Dagbladet har fått tilgang på mailutvekslingen mellom Formoe og Facebook-teamet.

«Kaptein Sabeltann representerer noe som er svært kjent i Norge - med fokus på barn. Vi kan ikke leve med at de som har hacket seg inn der - via undertegnedes brukerkonto og ved å endre mitt passord - nå har fri tilgang og misbruker denne siden med artikler som er upassende for barn. Jeg er i ferd med å miste troen på dere», skriver Formoe i en av mailene, uten å få svar.

FAR OG DATTER SABELTANN: Terje og Janne Formoe. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FAR OG DATTER SABELTANN: Terje og Janne Formoe. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Vi beklager det veldig, men vi er maktesløse. De som skulle hjelpe oss gir ikke lyd fra seg, og vi vet ikke hva vi skal gjøre. Jeg håper at det at dere skriver om det hjelper, sier Formoe.

- Man må være tålmodig Pressetalsmann for Facebook i Norden, Jan Fredriksson, forsikrer om at Facebook kommer til å ta tak i problemet.

- Facebook håndterer slike saker fra Dublin, og av og til tar det litt tid. Vi må alltid forsikre oss om at vi håndterer slike saker på riktig måte, og på forsvarlig vis. Av og til går det fort, og av og til tar det litt tid, sier han til Dagbladet.

Han sier at Facebook nå øker mannskapet sitt innen support, slik at hvis man får problemer med nettstedet skal få hjelp fortere.

- Jeg forsikrer om at alle som opplever slike ting får hjelp. Man må bare være tålmodig, og det må Terje Formoe også være desverre, sier han. 

MISBRUKT: En reklame fra en ukjent datingside ligger på Kaptein Sabeltanns Facebookside. Foto: Faksimile
MISBRUKT: En reklame fra en ukjent datingside ligger på Kaptein Sabeltanns Facebookside. Foto: Faksimile Vis mer