Oslo-skytingen:

- Jeg skammer meg

Flere kjente fjes reagerer kraftig på hendelsen utenfor London pub i Oslo. Fredrik Solvang forteller han skammer seg over at han ikke skulle gå i Pride-paraden.

UTTALER SEG: Fredrik Solvang deler et åpenhjertig innlegg på Facebook om tankene sine. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UTTALER SEG: Fredrik Solvang deler et åpenhjertig innlegg på Facebook om tankene sine. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til lørdag ble to personer drept og en rekke andre skadd, da en person skjøt mot tilsynelatende tilfeldige mennesker i området rundt London pub i Oslo sentrum.

Det er totalt 19 personer som har blitt fraktet til sykehus eller legevakt etter hendelsen. London pub er et kjent utested for homofile og i helga feires Pride flere steder i Oslo. Under politiets pressekonferanse lørdag opplyses det at gjerningspersonen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

Det er ikke kjent hvordan siktede stiller seg til siktelsen.

- I natt var jeg ett kvarter unna å havne midt oppi skytingen. Vennene mine og jeg ringte desperat rundt til hverandre livredde for for at noen skulle mangle. Noen har nok allerede fått en blytung og hjerteskjærende beskjed.

Det skriver NRK-profil Fredrik Solvang (45) på sin Facebook-side etter skyteepisoden i Oslo natt til lørdag.

SISTE: Innsatsleder Tore Barstad informerer om skytingen i Oslo. Video: NRK Vis mer

Solvang har tidligere uttalt at han vil ligge lavt og følge paraden utenfra.

- Jeg skammer meg over at jeg ikke ville gå i paraden, jeg angrer på at jeg har vært feig og redd for at noen få vil kunne misforstå og oppfatte støtte til Pride som noe mer politisk enn støtte til en universell menneskerettighet, skriver programlederen.

- Jeg angrer

Han fortsetter videre:

- I dag angrer jeg på at jeg lot de som vil vrenge et vakkert budskap om kjærlighet til en slags militant ideologi og at de fikk meg til å tenke det er best å ikke bli oppfattet som en aktivist.

Solvang mener at dersom paraden ikke hadde blitt avlyst, ville han gått i den og vært aktivist for retten til å elske den man vil - men også for å hedre de som ble drept og skadet natt til lørdag.

- Dypt tragiske nyheter

Hotellgründer Petter Stordalen (59) gir tydelig utrykk for hva han mener om hendelsen.

- I dag hadde vi gleda oss til å feire kjærligheten og mangfoldet, vi hadde gleda oss til å feire verdiene våre og flokken vår. I stedet våkner vi til dypt tragiske nyheter, og nå strekker ikke ordene til. Våre tanker går til alle som er rammet. Ingen skal få ta fra oss verdiene våre. Kjærligheten er størst.

Det skriver Stordalen selv på Facebook.

SKEIV: Harry Styles hjelper fan komme ut av skapet til moren sin på konsert. Video: Twitter @intothexxlight Vis mer

- Et direkte angrep

Han får støtte av «Farmen»-profilene Tonje Frøystad Garvik (33) og Lene Sleperud (33) som er blant flere som har reagert på den tragiske hendelsen.

- Jeg synes det er helt forferdelig at det ikke skal kunne være trygt å elske hvem man vil. Det er hatkriminalitet, og dette er et direkte angrep på skeive og den skeive bevegelsen, forteller Sleperud og Garvik til Dagbladet.

Garvik og Sleperud var selv ute natt til lørdag, men på et annet utested. Per nå vet de ikke om de kjenner noen som befant seg på utestedet, men legger til:

PRIDE: Tonje Garvik og Lene Sleperud reagerer på skyteepisoden i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PRIDE: Tonje Garvik og Lene Sleperud reagerer på skyteepisoden i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Vi prøver bare å finne ut om det er noen vi kjenner som er involvert, det er jo et lite miljø, så det er jo garantert at vi kjenner noen. Vi har jo fått masse meldinger fra folk og vi var jo ute. Dette er kjempeekkelt.

Som følge av hendelsen mener begge at det har ført til mye usikkerhet og frykt - noe som har rammet alle sammen.

Videre forteller Garvik at paradedagen er det hun - i likhet med flere - gleder seg mest til i året.

- Det er den dagen man virkelig kjenner på alle de som har kjempet før deg for at du skal få friheten til å elske. Når slike ting som dette skjer, skaper det frykt for å delta, så det er helt jævlig.

- IDIOTER: Jan Thomas ble opprørt - og skamfull - da han hørte historien om Edvin som ble slått ned på bussen, angivelig fordi han er homofil. Video: Dorholt / Langsem / Rydning Vis mer

- Er i sjokktilstand

Lørdag morgen blir det kjent at Pride-paraden i Oslo blir avlyst etter tydelig råd og anbefaling fra politet.

På spørsmål om hva «Farmen»-profilene tenker om avlysningen, svarer de følgende:

- Vi tenker de som avlyser den sitter med best oversikt, og om de ikke vurderer det som trygt at den skal gjennomføres, så må en stole på det. En ønsker jo ikke at flere liv skal gå tapt. Samtidig er årets Pride-parade en av de viktigste paradene som ville vært i Norge.

Overfor Dagbladet uttaler kjendisstylist Jan Thomas (55) seg om den tragiske hendelsen.

- Det er jo en sånn underlig ting, av en eller annen merkelig grunn våknet jeg og Harlem klokka 05 i dag. Folk har mistet livet og er alvorlig skadd. Det berører oss alle, man er jo helt i sjokktilstand, det fins ikke noe fornuft i dette, sier han.

I SJOKK: Jan Thomas uttaler seg om skytetragedien, og legger ikke skjul på at han er i sjokk. Her med kjæresten Harlem Alexander. Foto: Tore Skaar/Se og Hør
I SJOKK: Jan Thomas uttaler seg om skytetragedien, og legger ikke skjul på at han er i sjokk. Her med kjæresten Harlem Alexander. Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer

Jan Thomas understreker også at gjerningsmannes holdninger, tilnærminger og hensikt, ikke representerer det norske folk.

- Dette representerer overhodet ikke holdningene til mangfoldet og til flertallet. Uansett bakgrunn i dag, om du er i vårt samfunn eller ikke, vil jeg tørre å påstå at mangfoldet sitter og klør seg i hodet, og lurer på hvordan dette kunne skje.

HYLLET: Fotballtrener i Steinkjer, FK Jon Espen Austmo, sto fram som homofil i vår. Søndag ble han hyllet av klubben. Han håper valget kan gjøre det enklere for andre i idretten. Video: Kjetil Mollan / Kristoffer Løkås Vis mer

Videre forteller 55-åringen at han startet Pride-feiringen med en direktesendt podkast, og tok med seg samboeren til Oslo rådhus for den offisielle åpningen av de skeive dagene. Nå er han tom for ord.

- Jeg kjente bare energien i rommet og stoltheten. Det eksisterer ikke noe fornuftige tanker oppi det her, det er bare fullt av følelser. Men jeg forstår alvoret når politiet går så langt for å kansellere Pride, og fraråder folk å samle seg i store grupper, forteller Jan Thomas.

Er det riktig?

Til tross for at politiet fraråder folk å samle seg, har kjendisstylisten imidlertid reflektert over om det egentlig er riktig.

- Som et menneske som er full av følelser og tanker, så tenker jeg: «Er det riktig? Eller skulle man ha doblet sikkerheten og fått ut militæret og fått alle som skulle delta i dag til å gjennomføre?». For terror, som er en av hensiktene, er jo å skape frykt og sette en stopper for det vakre som skulle skje i dag, sier han til Dagbladet.

- Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. En del av meg vil jo bruke plattformen min på Instagram, som selvfølgelig ikke er gjennomtenkt, til å få folk til og samles et sted for å vise hvor mange vi er, og at vi ikke lar oss skremme.

«Jeg er her»

Artist Fay Wildhagen har delt et lengre innlegg på Instagram, hvor hun deler sine tanker om nattens hendelse.

«Ingen skal måtte tørre å være seg selv. Seg selv skal man bare være», innleder hun innlegget.

«(...) Det vi trenger, eller det jeg har trengt, er trygghet, åpenhet og varme for å være og sakte, men sikkert klare å bli ordentlig stolt av den jeg er. Stå støtt i den jeg er. Jeg klarer ikke å bli sint, jeg. Jeg er bare ufattelig lei meg for at fullkomne, uerstattelige, vakre mennesker nå blir reddere for å være seg selv, frykter å komme ut, frykter å leve».

Wildhagen skriver videre at man ikke er alene, dersom man sliter med legning, identitet og/eller seksualitet.

«Jeg er her. Og bak meg står veldig mange fler. Vi er her. Sammen med deg Sender min dypeste medfølelse og kondolanser til de pårørende og til dere som var der. Dette er hjerteskjærende. Denne mannen avspeiler ikke samfunnets verdier - de skaper vi».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer