PLAGET OG TERRORISERT: Modell og programleder Kathrine Sørland ble plaget og terrorisert i fem måneder av en falsk motefotograf. Hun velger å stå åpent fram med historien for å advare unge jenter mot å la seg lure. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
PLAGET OG TERRORISERT: Modell og programleder Kathrine Sørland ble plaget og terrorisert i fem måneder av en falsk motefotograf. Hun velger å stå åpent fram med historien for å advare unge jenter mot å la seg lure. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

«Jeg skulle få 7 000 kroner for nakenbilder»

Kathrine Sørland ble sextrakkasert og forfulgt av falsk fotograf.

||| (Dagbladet): - Det var ekkelt og ubehagelig, sier Kathrine Sørland til Dagbladet om perioden hun ble forfulgt og forsøkt lurt av en mann som utga seg for å være en dansk motofotograf.

Siden oktober i fjor og et halvt år framover ble småbarnsmoren telefonterrorisert av mannen. I går sto hun og Trine Grung fram i programmet Puls på NRK og fortalte om hvordan det var å bli forfulgt av fremmede menn.

Overfor Dagbladet utdyper Sørland:

- Han var veltalende og sa han ville leie en suite på Grant Hotel og ta «artistic nudes». På mange måter framsto han ganske seriøst til å begynne med, men jeg reagerte på at han hadde en ekkel stemme.

AdvarerSammen med sin manager Geir Hamnes gjennomskuet Sørland likevel raskt den falske motefotografen.

- Han begynte veldig høflig, men etter hvert foreslo han at jeg skulle få 7 000 kroner for nakenbilder og det dobbelte hvis han fikk «røre ved seg selv», som han sa ordrett, sier Sørland.

Hun velger å stå åpent fram med historien for å advare unge jenter mot å la seg lure.

- Jeg har selv vært modell og vet hvordan det er å være ung og naiv og så kommer det en mann og lover deg gull og grønne skoger, sier Sørland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men hvordan gjennomskuer man sånne menn?

- Det kan være vanskelig, men du må stole på magefølelsen, sier Sørland.

Hun har fått veldig mange ekle henvendelser etter at hun ble et kjent fjes.

- Særlig med en gang jeg ble kjent, var det masse rare henvendelser. Det var telefoner med pusting og pesing og bilder i posten med kroppsdeler i en viss tilstand, forteller Sørland.

Hun har hele tiden forsøkt å ikke ta den type ting så seriøst, men legger ikke skjul på at det var ubehagelig da den falske motefotografen meldte seg.

Ble skremt- Jeg kan ikke vite hvem han er eller hva han kan finne på å gjøre. Så jeg blir litt redd, og har begynt å låse dørene. Jeg ser for meg at jeg våkner midt på natta og så står han utenfor terrassedøra, forteller hun til NRK.

Til slutt ble han så ufin at Sørland satte hardt mot hardt.

- Jeg ga veldig klar beskjed om at hvis han fortsatte, så ville jeg ta det videre. Han prøvde seg et par ganger til med å ringe fra skjult nummer, men jeg svarte ikke, og nå har han gitt seg, sier Sørland.

At hun ble mor 18 måneder siden har også gjort henne ekstra bekymret.

- Jeg er blitt enda mer var på de signalene jeg sender ut. Og med en fyr som dette, vet du aldri om han plutselig kommer seg inn her. Med en liten gutt er det klart jeg har blitt mer påpasselig, sier Sørland.

Samtidig understreker hun at den formen for forfølgelse - eller stalking - som hun selv opplevde, var en mild variant.

- Aller verst er det for dem som blir forfulgt av noen de kjenner. Det kan gå fryktelig galt og få fatale konsekvenser. I forhold har jo bare jeg opplevd en light-variant, sier Sørland.

- Du er ikke redd for at det bare blir enda flere ubehagelige henvendelser når du er åpen om dette?

- Jeg er så uredd at jeg tar den sjansen. Dette er viktig. Og skjer det igjen kommer jeg til å sende saken videre til politiet, sier Sørland.

Varsler stalking-lovMen de fleste som trakasseres på denne måten, blir forfulgt av noen kjenner - vanligvis en de har hatt et kjærlighetsforhold til, melder NRK.

Justisminister Knut Storberget (Ap) er bekymret over utviklingen og vil ha en egen «stalking-lov»

- Denne typen forfølgelse innebærer en massiv invadering av privatlivet. Hver enkelt henvendelse kan være relativt harmløs i seg selv, men det er helheten som kan være lammende, sier Storberget til Dagbladet.

Han forteller at Europarådet nå arbeider med en konvensjon mot vold mot kvinner.

- Derfor arbeider vi nå også med en lovbestemmelse her i Norge som fanger opp den typen terrorisering av privatlivet det her er snakk om. Straffeloven er laget av og for menn, og fanger ikke opp problemer som dette, sier Storberget.

Han advarer samtidig mot å tro at en lovbestemmelse er nok.

- Dette er noe av det vanskeligste politiet kan etterforske, og derfor må vi ha et stort fokus også på andre virkemidler og på å bygge opp et velfungerende hjelpeapparat, sier Storberget.