Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Jeg snakker med døde mennesker

Medium Gro-Helen Tørum beundrer prinsesse Märtha Louise.

- SNAKKER MED DØDE: Medium Gro-Helen Tørum hevder hun kan snakke med døde. - Det er som å åpne meg for et landskap jeg ikke kan forstå. Jeg åpner sansene, og lukter, smaker, hører og ser, sier hun.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- SNAKKER MED DØDE: Medium Gro-Helen Tørum hevder hun kan snakke med døde. - Det er som å åpne meg for et landskap jeg ikke kan forstå. Jeg åpner sansene, og lukter, smaker, hører og ser, sier hun. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

||| (Dagbladet): - Jeg kan snakke med døde mennesker hvis de vil, sier Gro-Helen Tørum til Dagbladet.

Tørum er et profilert medium, kjent fra blant annet «Studio Fem. Den andre siden» og programmet «Fra sjel til sjel», hvor hun hjelper mennesker med å komme i kontakt med døde slektninger og venner.

Hun sier hun lever av å kommunisere med de døde, og ønsker å avdramatisere denne kontakten.

- Kjempetøff Märtha - Jeg synes Märtha er kjempetøff! Det er er hardt det hun står i nå. Det står stor respekt av det hun gjør, og det beundrer jeg henne for, sier Tørum.

- Det er fint å børste støv av døden. Det tror jeg vi trenger, for temaet har vært hemmelighetsstemplet så lenge, sier hun.

I gårsdagens VG advarte Snåsamannen, Joralf Gjerstad, folk mot å ta kontakt med de døde. Det kan være farlig, mener han.

- For min del er det ikke farlig å snakke med de døde. Jeg opplever at de som ønsker kontakt fra den andre siden, ønsker det fordi de har noe å melde, sier Tørum.

Ikke for alle Hun beskriver kontakten med de døde som en våken drømmetilstand.

Her kan hun henvende seg til den andre siden, men kontakten skjer alltid på de dødes premisser. Selv må hun nullstille sitt eget ego, sånn at hun kan være et nøytralt mellomledd mellom den avdøde og den som ønsker svar, sier hun.

- Jeg kan ikke dokumentere at jeg snakker med de døde, for dette er opplevelsesbasert. Men jeg tror at hvis jeg kan forløse noe i livet til personer som ønsker svar, er det det som betyr noe.

- Det er et stort ansvar å påta seg?

- Ja. Men å gjøre det med ydmykhet, respekt og humor er noe man lærer seg. Derfor er det å snakke med de døde heller ikke noe alle bør gjøre.

Kan kontakte kong Olav I utgangspunktet hevder Tørum å kunne kontakte hvem som helst av de døde. Hun avslår likevel å spørre avdøde kong Olav hva han synes om prinsessens kontakt med det åndelige.

- Jeg kan gjøre det, men vil ikke. Det blir altfor kontroversielt og privat til at jeg vil gå inn på det. Spørsmålet blir stilt av kommersielle grunner og ikke av kjærlighet, sier hun.

Tørum mener også det er viktig at mange er skeptiske til det hun holder på med. Samtidig ønsker hun seg større rom for undring i skepsisen. 

- Jeg sier ikke at jeg har sannheten. Det kan hende jeg lever på en stor løgn. Men det gjør meg glad, og vi må ikke ta livet så fryktelig alvorlig, sier Tørum.

KONTROVERSIELL: Prinsesse Märtha Louise har skapt oppstyr den siste uka, etter å ha hevdet at det er enkelt å ta kontakt med de døde. Foto: Henning Lillegård
KONTROVERSIELL: Prinsesse Märtha Louise har skapt oppstyr den siste uka, etter å ha hevdet at det er enkelt å ta kontakt med de døde. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media