Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Jeg sprakk litt i stemmen på allmøtet

William Nygaard slutter i Aschehoug etter 36 år som sjef.

SJEF I 36 ÅR: Her er William Nygaard sammen med forfatter Unni Lindell. Foto: SCANPIX
SJEF I 36 ÅR: Her er William Nygaard sammen med forfatter Unni Lindell. Foto: SCANPIX Vis mer

||| (Dagbladet): William Nygaard (66) slutter i H. Aschehoug & Co ved oppnådd pensjonsalder, melder forlaget i en pressemelding i dag.

Nygaard, som har vært daglig leder i Aschehoug siden 1. april 1974, fyller 67 år i mars neste år. Han slutter i jobben 31. mars 2010.

- Jeg sprakk litt i stemmen da jeg annonserte det på allmøtet i dag. Jeg synes det er litt rart. Men til våren har jeg vært i den samme jobben i 36 år, så det er på tide å runde av, sier Nygaard til Dagbladet.

Ble skutt
William Nygaard ble særlig kjent da han som en av de første forleggerne i verden trosset Ayatollah Khomeinis dødsdom over alle som befattet seg med Salman Rushdies kontroversielle roman «Sataniske Vers».

I 1993, fire år etter at boka kom ut, ble Nygaard utsatt for et attentat utenfor sin egen bolig i Oslo, og truffet av tre kuler. Gjerningsmannen ble aldri pågrepet, men Nygaard har fortsatt sin innsats for ytringsfrihetsspørsmål.

- Dette arbeidet må man nevne når William Nygaard nå går av. Det tjener til hans ære at det ikke er begrenset til det som skjedde rundt «Sataniske vers», men at det har fortsatt i ettertid, skryter Nygaards kollega i det konkurrerende forlaget Cappelen, Anders Heger.

- Å arbeide med ytringsfrihetsspørsmål er en tradisjon som ligger under hele forleggerfaget i Norge. Det er ekstremt viktig for at vi skal kunne være kvalitetsrettet og framtidsrettet og fortsatt gi ut vitale bøker, sier Nygaard selv.

Hva skjer med hagefesten?
Han assosieres også med de årlige hagefestene han arrangerer i forlagets villa på Frogner i Oslo. Der møtes det som kan krype og gå av norske kulturpersonligheter.

- Haha, hva som skjer med hagefestene er et av de store spørsmålene. Men vi får håpe at det fortsatt gis ut bøker og også arrangeres en og annen fest etter at jeg har sluttet. Også hagefester, sier Nygaard.

Han har fire barnebarn, men planlegger ikke å trekke seg helt tilbake for å nyte livet med dem.

- Nå skal jeg først jobbe for fullt, og vel så det, de siste seks månedene. Men også etterpå vil jeg være aktiv på ett eller annet nivå. Jeg har i sikte et miljøfellesskap, der jeg håper å bli en frittstående medarbeider, sier Nygaard uten å ville presisere.

Aschehoug er nå i gang med å finne Nygaards erstatter. Stillingen som daglig leder for forlaget lyses ut, og et rekrutteringsfirma skal allerede være i gang med å se etter kandidater.

SLUTTER NESTE ÅR: Når William Nygaard fyller 67. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
SLUTTER NESTE ÅR: Når William Nygaard fyller 67. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media