Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kronprins Frederik av Danmark

- Jeg trodde livet ville ta slutt

Kronprins Frederik av Danmark synes det var vanskelig å omstille seg.

TØFF OVERGANG: Kronprins Frederik av Danmark forteller i en ny dokumentar at det ikke var like enkelt å omstille seg til rollen som framtidig regent av Danmark. Foto: NTB scanpix
TØFF OVERGANG: Kronprins Frederik av Danmark forteller i en ny dokumentar at det ikke var like enkelt å omstille seg til rollen som framtidig regent av Danmark. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er de fleste dansker forberedt på at kronprins Frederik (49) en gang i framtida skal ta over den danske tronen - når hans mor dronning Margrethe (78) abdiserer eller avgår ved døden.

For ham selv har ikke tanken alltid vært like enkel å forstå. I et unikt innblikk i livet til den private tronarvingen, i form av den danske dokumentaren «Min vej», snakker han nå ut om ungdomsårene.

I ARV: Kronprinsen, her fotografert på slutten av 1990-tallet, er førstemann i den danske tronfølgen. Hans førstefødte sønn, prins Christian, er på en god andreplass. Foto: NTB scanpix
I ARV: Kronprinsen, her fotografert på slutten av 1990-tallet, er førstemann i den danske tronfølgen. Hans førstefødte sønn, prins Christian, er på en god andreplass. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kronprinsen nærmer seg 50 år, og er vant med å stå i medienes søkelys. Da han fylte 18 var imidlertid ikke tilværelsen like enkel å få grep om.

- Veldig usikker

Det er Ekstra Bladet som først omtaler saken. De siterer dokumentaren, som gikk på danske TV2 søndag kveld.

I filmen forklarer han at ungdomsårene var tøffe.

- Å bli utpekt på forhånd til å overta et land var for meg mystisk, forteller han blant annet.

49-åringen ytrer videre at det var svært få med konkrete svar å forholde seg til, annet enn hans egen foreldre. Han tok derfor på seg oppgaven selv, ved å observere sin mor og far i aksjon på offisielle oppdrag og ellers i hverdagen. Kronprinsen deltok selv i offisielt arbeid fra ung alder, som arveprinser rundt om i Europa også er kjent for å ha gjort.

Usikkerheten satt likevel lenge i ham.

- Rundt min egen 18-årsdag var jeg veldig usikker. Jeg trodde at livet mitt ville ta slutt. Nå måtte jeg plutselig oppføre meg fullblodsvoksen, noe som var veldig ubehagelig, forklarer han og fortsetter:

ALLTID I RAMPELYSET: Frederik av Danmark ble i sine ungdomsår omtalt som «turboprinsen» på grunn av utagerende oppførsel. Det gjorde overgangen til rollen som framtidig regent vanskeligere enn for andre. Foto: NTB scanpix
ALLTID I RAMPELYSET: Frederik av Danmark ble i sine ungdomsår omtalt som «turboprinsen» på grunn av utagerende oppførsel. Det gjorde overgangen til rollen som framtidig regent vanskeligere enn for andre. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Samtidig kunne ingen fortelle meg hva eller hvordan ting skulle gjøres. Man levde i en underlig, vektløs tilstand, avslører Frederik av Danmark.

I dag har han selv fire barn, alle med kronprinsesse Mary. Hans eldste er prins Christian (12), som etter nåværende danske regler er nummer to i tronfølgen. Kronprinsen, som fyller hele 50 år i slutten av mai, ønsker at hans egen sønn skal sitte igjen med et annet inntrykk av rollen som kongelig enn det han har selv.

- Når min sønn spør hvordan det er, skal jeg svare ham rett ut hele veien. Jeg vil si til ham at det ikke er noe å frykte, forklarer kronprinsen.

ENDRING: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fire barn sammen. Han forteller at han ønsker at overgangen skal være enklere for dem enn det den var for ham. Her er de fotografert i sommer. Fra venstre i forgrunnen ser vi prinsesse Josephine, prinsesse Isabella, prins Vincent og prins Christian. Foto: NTB scanpix
ENDRING: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fire barn sammen. Han forteller at han ønsker at overgangen skal være enklere for dem enn det den var for ham. Her er de fotografert i sommer. Fra venstre i forgrunnen ser vi prinsesse Josephine, prinsesse Isabella, prins Vincent og prins Christian. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sporty feiring

Han har klart å bli en folkekjær figur for danskene, med sine snart 50 år i søkelyset. For å feire sin kommende bursdag, har han invitert alle som vil til en noe annerledes feiring.

Mandag andre pinsedag skal kronprinsen nemlig delta på det som heter «Royal Run», der han med tilnærmet 70 000 dansker skal løpe distanser i hele fem danske byer, skriver Billed Bladet.

KONGELIG BÅTTUR: I formiddag tok Kongeskipet Norge jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden. Video: Marie Røssland Vis mer

Kronprinsen starter i Aalborg klokka 09:00, før han halvannen time seinere skal løpe en annen distanse i Aarhus.

Deretter bærer ferden videre til Esbjerg, Odense og København. Sammenlagt skal kronprinsen løpe flere titalls kilometer sammen med danskene mandag.

Føler seg misforstått

Det er ikke bare for kronprinsen at rollen var vanskelig å beherske. Det var heller ingen enkel overgang for hans australske kone Mary (46).

Den offisielle forlovelsen fant sted den 8. oktober i 2003. Da ga dronning Margrethe sønnen sin lov til å gifte seg med den australsk-britiske statsborgeren, som seinere skulle bli kronprinsesse. Det skjedde bare tre år etter at Mary og Frederik møtte hverandre for første gang, på en bar i Sydney.

VANSKELIG: Kronprinsesse Mary har heller ikke hatt noen enkel overgang. Da forlovelsen til kronprins Frederik ble kjent, synes hun det var vanskelig å omstille seg. Foto: NTB scanpix
VANSKELIG: Kronprinsesse Mary har heller ikke hatt noen enkel overgang. Da forlovelsen til kronprins Frederik ble kjent, synes hun det var vanskelig å omstille seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kun to år etter dette pakket hun koffertene og forlot Australia, til fordel for Danmark. I et intervju med Ut & Se i høst, fortalte hun at det ikke var like enkelt for henne i starten.

- Da forlovelsen ble offisiell, var det fortsatt ganske rart og veldig nytt. Jeg klarte ikke å fatte hva som skjedde. Jeg var så fokusert på å gjøre det riktige. Når man først er det, blir man veldig usikker på seg selv, fortalte kronprinsessa ærlig til magasinet og fortsetter:

- Man tør kanskje ikke å vise at man også kan være litt tullete … You know. Og fordi man ikke tør å trå ut i det usikre, viser man seg som litt mer kontrollerende eller seriøs, sa hun.

Hun mente det danske folket først fikk se en mer tilbaketrukken Mary, en som ikke stemmer overens med den hun egentlig er.

Sammen har Mary og Frederik barna Christian (12), Isabella (11) og tvillingene Vincent (7) og Josephine (7).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!