Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Jeg tror dette er den jævligste magasinforsiden jeg noen gang har sett

Linnéa Myhre kritiserer norsk magasincover.

- DRITTMAGASIN: Linnéa Myhre reagerer sterkt på overskriftene som pryder forsiden av det norske magasinet Henne Vakker. Foto: Stella Pictures
- DRITTMAGASIN: Linnéa Myhre reagerer sterkt på overskriftene som pryder forsiden av det norske magasinet Henne Vakker. Foto: Stella Pictures Vis mer

(Dagbladet): Den prisbelønnede eks-bloggeren og forfatteren Linnéa Myhre reagerer kraftig på magasinet Henne Vakkers februarforside.

«Tror dette er den jævligste magasinforsiden jeg noen gang har sett. Stakkars verden, stakkars jenter», skriver hun til et bilde av forsida på sin egen Facebook-profil.

Bladet, som i den aktuelle utgaven setter fokus på rendyrket «antiage»-stoff, er blant annet fylt med guider innen det nyeste av hudpleie, kropp, trening og helse.

Et utdrag av titlene på forsiden er «Alt om fettsuging: Flat mage for alltid», «Botox-guide» og «Rens huden yngre».

- Provoserende Til Dagbladet understreker Myhre at det ikke er modellen det er noe galt med. Hun kritiserer imidlertid bladets overskrifter som alle refererer til hvordan man utseendemessig kan se yngre ut.

- Jeg er klar over at det er et anti-age spesial-blad, og antar dermed at målgruppen er eldre kvinner med vett nok til å ikke kjøpe det. Det mest provoserende er at det legges opp til at alle kan se ut som om de er 19 år for alltid, som om det er unormalt med rynker i en alder av 50 år. Folk må få lov til å bli eldre, jeg vil at mammaen min skal se ut som mammaen min, i stedet for at det forventes at hun tas for å være min søster, skriver Myhre i en SMS til Dagbladet.

- Blir blind Myhre påpeker også risikoen ved at yngre jenter også kan påvirkes av slike magasinforsider.

HØSTER KRITIKK: Dette er coveret til februar-utgaven av HENNE Vakker, som flere nå reagerer på. Foto: Faksimile
HØSTER KRITIKK: Dette er coveret til februar-utgaven av HENNE Vakker, som flere nå reagerer på. Foto: Faksimile Vis mer

- Jeg fatter ikke at journalister som skriver disse bladene får sove om natta, det er som om de har tatt alle de verste skjønnhetsartiklene de kunne finne og samlet det i ett stort drittmagasin. Måtte Gud være med alle som åpner bladet, jeg blir blind bare av å lese forsiden.

Også den norske artisten Gabrielle Leithaug reagerer på bladets forside.

«Takk for meg, verden. Og takk til @linniiie for å vise meg denne magasinforsiden. Nå skal jeg spise resten av Smashvafflene jeg lagde før i dag, mens jeg sender kjæresten min en smiley for at han minner meg på hvor inn i Helsikken forskrudd media er. Ps. Du er ganske vakker sånn helt sånn som du er .. Jeg lover..», skrev hun på sin Instagram-profil.

Artist Marthe Valle, kjent fra «X Factor» og MGP, har også tatt til orde mot forsiden. På sin egen Facebook-side skriver hun:

«Jeg blir helt andpusten av bare å lese forsiden, hva feiler det dere?!? Er dette skjønnhet? At alt på kvinnen skal strammes, skiftes ut, poleres og blekes? At vi skal være ANTI-AGE, fjerne alle spor av levd liv og virke?

- FORSKRUDD: Også artist Gabrielle Leithaug reagerer på magasinforsiden.  
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- FORSKRUDD: Også artist Gabrielle Leithaug reagerer på magasinforsiden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kan dere ikke være en motvekt, finne skjønnhet i det som allerede er, gjøre dagens unge jenter LITT mindre engstelig for at de ikke er bra nok? Så kan vi sammen ta en joggetur fordi det gjør godt med frisk luft og å ha en kropp som funker, spise sjokolade fordi det er godt, og ta en skål for de sporene som livet gir oss - på godt og vondt.»

- Vet mange er interessert Sjefredaktør i HENNE, Laila Madsö, sier til Dagbladet at meningen med Henne Vakker var å skape et rendyrket skjønnhetsmagasin med en «spissere» vinkel og målgruppe enn Henne.

- I moderbladet Henne, der vi retter oss mot kvinner på 40 pluss, skriver vi jo om de tingene som blir etterspurt i kritikken her, nemlig naturlighet, hvordan få bedre hud, kropp og om livsstil og selvutvikling og så videre. Henne Vakker derimot fokuserer på anti-aging fordi vi vet at det er en stor gruppe kvinner rundt 30-50 år og oppover som er interessert i dypere og mer spesifikk innsikt — også om behandlinger og inngrep som for eksempel botox og fillers, sier Madsö og legger til:

- Markedet er fullt av forskjellige tilbud om kosmetiske og kirurgiske behandlinger og Henne Vakker går i dybden med ekspertkunnskap, og alltid på en etisk balansert måte slik at leserne våre får nok kunnskap til å ta gode valg. Vi tar den tiltenkte målgruppens behov for informasjon på alvor.

- Forjævlig Carl-Erik Grimstad, lærer i presseetikk, forklarer at «slike magasinforsider dessverre er vanlig kost nå til dags». Han er likevel enig med Myhre på flere punkter.

- I et samfunnsperspektiv er dette helt forjævlig. Når man snakker om et pressefaglig syn, så er dette noe som rammer hele magasinbransjen.

Han tror likevel ikke at kritikk rettet mot ett magasin vil endre bransjen, slik den er i dag.

- BLIR ANPUSTEN: Forsiden falt heller ikke i smak hos artist Marthe Valle.
Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
- BLIR ANPUSTEN: Forsiden falt heller ikke i smak hos artist Marthe Valle. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

- Jeg er nok redd for at dette er et velrettet slag i lufta. Hele magasinbransjen som betjener dette markedet er veldig preget av denne bølgen. Det er en slags evig ung-ideologi, hvor spesielt kvinner opplever et stort press, sier Grimstad.

- ET SLAG I LUFTA: Presseetikkekspert Carl-Erik Grimstad synes forsida er «forjævlig», sett fra et samfunnsperspektiv, men tror ikke at kritikken vil endre magasinbransjen.
Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
- ET SLAG I LUFTA: Presseetikkekspert Carl-Erik Grimstad synes forsida er «forjævlig», sett fra et samfunnsperspektiv, men tror ikke at kritikken vil endre magasinbransjen. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media