Alyssa Milano:

- Jeg valgte å ta abort

«Charmed»-stjerna Alyssa Milano deler ærlig aborthistorie fra 20-åra.

ABORT: Alyssa Milano forteller åpenhjertig om hvorfor hun tok abort ikke bare én, men to ganger i 20-åra. Foto: NTB Scanpix
ABORT: Alyssa Milano forteller åpenhjertig om hvorfor hun tok abort ikke bare én, men to ganger i 20-åra. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den siste tida har flere amerikanske kjendiser delt sine erfaringer rundt abort for å minske stigmaet rundt temaet.

Dette på bakgrunn av de mange abortlovene som har blitt vedtatt rundt om i flere stater i USA det siste året.

I mai ble abort totalforbudt i Alabama, selv hvis en kvinne blir gravid som følge av voldtekt eller incest. I Missouri får man ikke ta abort etter uke åtte, mens det i Georgia ikke er lov til å ta abort «etter de første hjerteslagene».

Nå deler skuespiller og sanger Alyssa Milano (46) sin historie. I podkasten «Alyssa Milano: Sorry Not Sorry», sier hun at hun i tidlig 20-åra tok abort - to ganger.

TV-STJERNE: Alyssa Milano er for mange kjent fra tv-serien «Charmed». Foto: NTB Scanpix
TV-STJERNE: Alyssa Milano er for mange kjent fra tv-serien «Charmed». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det skriver kjendisnettstedet People.

- Jeg visste på det tidspunktet at jeg ikke var i stand til å være mor, så jeg valgte å ta abort, sier hun åpenhjertig.

Videre forteller 46-åringen at det var hennes valg, og at det for henne var det rette valget på det aktuelle tidspunktet.

RASER: Komiker og feminist Sigrid Bonde Tusvik raser mot mulig endring av abortloven. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Forelska for første gang

De to abortene skal ha skjedd da skuespilleren var tidlig i 20-åra. Milano understreker at det ikke nødvendigvis var noe hun ønsket å gjøre, men at hun skjønte at det var noe hun var nødt til.

På dette tidspunktet var hun i et seriøst forhold med sin daværende kjæreste, og de brukte beskyttelse da de hadde sex.

- Jeg var forelska for første gang, på den måten du bare kan være forelska når du er ung. Det var stort, til og med overveldende. Det fylte livet mitt, og det var en gledelig, spennende og styrkende tid i livet mitt, forteller hun.

Men Milano var derimot ikke klar for å bli mor. Skuespillerkarrieren hennes hadde akkurat begynt å skyte fart, og hun hadde flere spennende prosjekter på gang. I tillegg sleit stjerna med akne, og gikk på medisiner som kunne føre til defekter hos et potensielt barn. På toppen av det hele sleit hun også med perioder med angst.

ABORT: Da Christina Fraas hørte nyheten om de nye abortlovene i Alabama, som nesten tilsier abortforbud, klarte hun ikke unngå å si noe. Video: Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

I strid med troen

Med andre ord bidro en lysende karriere, akne og psykiske vansker til valget om å ta abort. Det var likevel et vanskelig valg.

- Det var ødeleggende. Jeg var oppdratt katolsk, og var plutselig i konflikt med troen min. En tro jeg begynte å innse at bare styrket menn til å ta alle avgjørelser om hva som var lov og hva som ikke var lov, forteller «Charmed»-skuespilleren.

MANN OG KONE: I dag er Alyssa Milano tobarnsmor av eget valg. Her med ektemannen David Buglari. Foto: NTB Scanpix
MANN OG KONE: I dag er Alyssa Milano tobarnsmor av eget valg. Her med ektemannen David Buglari. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til tross for at Milano etter den første aborten fortsatte å beskytte seg under sex, ble hun gravid igjen et par måneder seinere. Da tok hun det samme valget.

I dag ser skuespilleren tilbake på de to abortene som et riktig valg, og hun angrer ikke. For sju år siden ble hun mor på sine egne premisser, da sønnen Milo Thomas Bugliari (7) kom til verden. I 2014 ble hun mor igjen, da dattera Elizabella Dylan Bugliari (4) ble født. Begge barna har hun med ektemannen sin David Bugliari (38).

Se dette innlegget på Instagram

I hope you’ve had an amazing weekend. 💫

Et innlegg delt av Alyssa Milano (@milano_alyssa)

Oppfordret til sexstreik

Da guvernøren i Georgia, Brian Kemp, i mai signerte den såkalte «hjerteslag-loven», som skal settes i verk fra 1. januar neste år, var det mange som reagerte.

Loven gjør abort ulovlig etter at de første hjerteslagene kan registreres, noe som kan skje når en kvinne er seks uker på vei - ofte før man er klar over graviditeten.

Den gang var Milano blant motstanderne, og delte et tydelig budskap på Twitter.

- Våre reproduktive rettigheter blir slettet. Fram til kvinner får kontroll over sine egne kropper, kan vi ikke risikere graviditet. Slå følge med meg ved å slutte å ha sex fram til vi får bestemme over egne kropper. Jeg ber om en sexstreik, skrev 46-åringen den gang.

- Vi må forstå hvor alvorlig denne situasjonen er i landet. Dette minner folk på at vi har kontroll over egne kropper og hvordan vi bruker dem, utdypet hun overfor nyhetsbyrået Associated Press.