- Jeg vant egentlig 600 000 kroner i lån

Slik gikk det med «Big Brother»-kjendisene.

(Dagbladet): Tirsdag denne uka ble det klart at realityserien «Big Brother» gjør comeback, denne gangen på kanalen FEM. Nok en gang skal en gjeng deltakere sperres inne i et spesialbygd hus, hvor de så overvåkes døgnet rundt i rundt hundre dager.

Den som holder ut lengst, stikker av med premien på én million kroner.

Men hva skjedde egentlig med deltakerne fra de tidligere sesongene? Hvor ble de av etter at kameraene ble skrudd av?

Jobber bak kamera Lars Joakim Ringom (36) ble den første vinneren av norske «Big Brother» tilbake i 2001. Etter 97 dager inne i huset på Fornebu, fikk den da 23 år gamle gutten plutselig én million kroner å rutte med.

- For min del var det veldig fint å være med, for jeg vant jo en million. Så ja, hvis de er fast bestemt på å gå inn og vinne en million, så vil jeg anbefale dem å være med, sier Ringom til Dagbladet.

JOBBER BAK KAMERA: Lars Joakim Ringom, som den ble første vinneren av norske «Big Brother», jobber i dag med TV-produksjon. Foto: NTB Scanpix / Privat
JOBBER BAK KAMERA: Lars Joakim Ringom, som den ble første vinneren av norske «Big Brother», jobber i dag med TV-produksjon. Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer

- Hva brukte du pengene på?

- Jeg spanderte en London-tur på elleve kompiser og ga noen penger til et flygelfond på folkehøyskolen jeg gikk på. Så kjøpte jeg meg leilighet, eller, sånn sett ble jeg litt skuffa da jeg fant ut hva Oslo-prisene lå på. Jeg måtte jo ta opp lån. Jeg vant egentlig 600 000 i lån, sier han og ler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er Ringom utdannet fjernsynsregissør fra Høgskolen på Lillehammer, og jobber frilans med TV-produksjon, blant annet for «Ylvis». Ringom satt også bak kamera da tredje sesong av «Big Brother» gikk i 2003.

- Jeg føler jo at jeg kan alt om programmet. Men uavhengig av at det gikk på TV, så var det veldig interessant å være med for å kjenne på det å være stengt inne med mennesker du ikke har valgt selv. Den dag i dag klager jeg aldri på at det ikke er noe å finne på. Den følelsen av at det ikke er noe å finne på, den har jeg aldri. Jeg setter veldig pris på å dra på kafe og drikke en kaffe, eller ta en øl på en pub, sier han.

«Big Brother»-bryllup og rettssak To andre som fikk stor oppmerksomhet i den første sesong av realityserien, var Ramsy Suleiman og Anne Mona Hansen.

TRE BARN: Ramsy og Anne Mona giftet seg inne i «Big Brother»-huset, under gjenforeningen «Big Brother 100 dager etter». Foto: TVNorge
TRE BARN: Ramsy og Anne Mona giftet seg inne i «Big Brother»-huset, under gjenforeningen «Big Brother 100 dager etter». Foto: TVNorge Vis mer

Førstnevnte gikk nemlig ned på kne og fridde til Anne Mona inne i huset, og paret giftet seg også foran kameraene under gjenforeningen «Big Brother 100 dager etter».

I 2012 ble de to foreldre for tredje gang.

I samme sesong møtte vi også Anette Young og Rodney Omdahl Karlsen, som blant annet fikk mye oppmerksomhet for en «noen sekunders lang» sexseanse i «Big Brother»-huset, og var de første til å ha sex på direktesendt TV i Norge.

Forholdet tok slutt et par år etter «Big Brother»-deltakelsen, og bruddet resulterte i en rekke oppslag i Se og Hør.

Young og Omdahl Karlsen mente imidlertid at Se og Hør ikke hadde noe grunnlag for oppslagene, og i 2003 tok de saken opp for retten. I 2007 vant de en knusende seier over bladet, som måtte betale en erstatning og dekke parets saksomkostninger på til sammen 1,1 millioner kroner.

Regissørkjæreste Én som imidlertid ikke fant kjærligheten inne i «Big Brother»-huset, men utenfor, er Roy Grønkvist (46). I 2012 ble Grønkvist, som også var med i første sesong, sammen med filmregissør Margareth Olin (45).

- Det går veldig fint! Jeg har akkurat flyttet inn i ny leilighet med kjæresten, i en stor leilighet i Bispegården i Gamlebyen, sier Grønkvist, som jobber for verktøyfirmaet Berner.

Han har ingen problemer med å anbefale folk å melde seg på «Big Brother».

- Ja, det går fint hvis man er trygg på seg selv og ikke har noen voldsomme ambisjoner som fort kan bli til skuffelser. Det er ikke så mange som har vært med, som har fortsatt i TV-bransjen, for eksempel. Jeg hadde aldri noe planer om å forandre karrieren som enkelte andre hadde. Det var bare for moro skyld, sier han.

VANT OVER SE OG HØR: Anette Young og Rodney Omdal Karlsen ble ble et par i den første «Big Brother»-sesongen i 2001. I 2003 saksøkte de to, som da hadde gått hver til sitt, ukebladet Se og Hør for brudd på privatlivets fred. I 2007 vant de, og Se og Hør ble dømt til å betale erstatning. Foto: NTB Scanpix
VANT OVER SE OG HØR: Anette Young og Rodney Omdal Karlsen ble ble et par i den første «Big Brother»-sesongen i 2001. I 2003 saksøkte de to, som da hadde gått hver til sitt, ukebladet Se og Hør for brudd på privatlivets fred. I 2007 vant de, og Se og Hør ble dømt til å betale erstatning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hva tror du om den nye sesongen?

- Jeg hørte at de hadde tenkt å ta med normale mennesker denne gangen, at det ikke bare er «wannabe»-modeller og bartendere som sitter og koseprater. Så vi får håpe det blir god TV, sier han og ler.

- Prøvde å ta avstand fra alt At han kom til å bli kjent fjes i Norge, var noe Trond Syversen (48), som var med i 2001-sesongen, ikke hadde tenkt på før han meldte seg på. Selv den dag i dag kommer folk bort og vil snakke om realitydeltakelsen hans.

- «Big Brother» kommer på tale hele tida, uansett hvor jeg er. Den gangen var det så voldsomt at jeg prøvde å ta avstand fra alt, men det gikk ikke, forteller Syversen, som i dag bor sammen med familien i Fetsund.

- Jeg visste ikke hva jeg gikk til, med tanke på all oppmerksomheten i etterkant. Det hadde jeg aldri forventet. Første helga ute ble bare helt surrealistisk, for jeg ville jo bare leve mitt gamle liv og gjøre de tingene jeg var vant til. Det var helt utrolig merkelig å gå på Karl Johan for eksempel, med folk som roper til deg fra andre sida av gata. Det hang ved meg i lang, lang tid, fortsetter han.

REGISSØR-KJÆRESTE: Roy Grønkvist, som var med i den første sesongen av «Big Brother» i 2001, er i dag sammen med dokumentarfilmskaperen Margaret Olin. Foto: NTB Scanpix
REGISSØR-KJÆRESTE: Roy Grønkvist, som var med i den første sesongen av «Big Brother» i 2001, er i dag sammen med dokumentarfilmskaperen Margaret Olin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Syversen, som i tillegg til å være lokalpolitiker er leder av Fet svømmeklubb, hobbymusiker og oppfinner, sier at folk bør tenke seg nøye om før de melder seg på.

- Hver enkelt har selvfølgelig et ansvar for hva de begir seg ut på. Men slik jeg ser det kan slike programmer være gambling med menneskeliv. Vanlige folk som melder seg på, har ingen forutsetninger for å forstå virkningen av det å bli eksponert gjennom TV, sier han.

Spilte håndball i OL Én som storkoste seg inne i huset, var imidlertid Britt Goodwin (32). I 2005 gikk hun til topps i den norsksvenske versjonen av realityprogrammet, noe som resulterte i at hun ble én million kroner rikere. 

- Jeg har bare gode minner. Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg var med, og anbefaler alle til å søke. Jeg var jo singel på den tida, så det var bare moro. Det beste var vel det at jeg vant! Neida, det var alle opplevelsene og de morsomme konkurransene. Vi gjorde så mye på så kort tid, så det var kjempegøy, sier Goodwin, som for øyeblikket er i mammapermisjon fra sykepleierjobben.

For seks uker siden ble nemlig hun og samboeren Dan Fellus foreldre for første gang, til lille Ben.

- KOMMER PÅ TALE HELE TIDA: Trond Syversen, som var med i første sesong av «Big Brother», er i dag oppfinner, lokalpolitiker, kommuneansatt og pådriver i lokalmiljøet hjemme i Fetsund. Foto: TVNorge / Privat
- KOMMER PÅ TALE HELE TIDA: Trond Syversen, som var med i første sesong av «Big Brother», er i dag oppfinner, lokalpolitiker, kommuneansatt og pådriver i lokalmiljøet hjemme i Fetsund. Foto: TVNorge / Privat Vis mer

- Akkurat nå har jeg mammaperm, siden jeg har en liten baby som er seks uker i dag. Det er kjempestas!

I 2012 var Gjøvik-jenta også med i OL, da hun spilte på det britiske håndballandslaget for kvinner.

Goodwin har engelske foreldre og britisk pass, og ble plukket ut da det britiske håndballforbundet arrangerte OL-audition i 2008. Håndballkarrieren har hun nå lagt på hylla.

- Jeg ga meg på topp, og la opp etter OL.  Da var det dessverre slutt for det britiske landslaget, og jeg var 30 år og tenkte at det var på tide å skaffe seg noen barn. Da hadde jeg vært sammen med samboeren min i sju år, så det var på tide.

Kjøpte klær for 10 000 kroner En annen «Big Brother»-vinner er Veronica Roso. Hjelpepleieren vant den andre sesongen i 2002.

SPILTE I OL: Britt Goodwin, som vant «Big Brother» i 2005, spilte i 2012 på OL-laget til de britiske håndballjentene. Foto: NTB Scanpix
SPILTE I OL: Britt Goodwin, som vant «Big Brother» i 2005, spilte i 2012 på OL-laget til de britiske håndballjentene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Roso forteller at det første hun gjorde etter at hun fikk milliongevinsten, var å gå på shopping.

- Det første jeg gjorde var å kjøpe klær for 10 000 kroner. Det hadde jeg aldri gjort før, og tenkte det var noe jeg bare måtte. Så kjøpte jeg en gitar, så leilighet, sier hun.

I dag bor Roso sammen med samboeren og sønnen hjemme på Fjellhamar, og jobber fortsatt i hjemmesykepleien. Tida i «Big Brother»-huset husker hun som en veldig fin opplevelse.

- Det var kjempemorsomt! Selvfølgelig må man svelge noen kameler når man har så mange forskjellige typer tett på seg, men det var bare moro. Alt var så uforutsigbart og det skjedde noe hele tida, som passer meg siden jeg er veldig selskapssyk av meg, sier hun og fortsetter:

- FIN OPPLEVELSE: Hjemmepleieren Veronica Roso vant den andre «Big Brother»-sesongen i 2002. Hun ser tilbake på realityopplevelsen som veldig fin. Foto: TVNorge


Foto: TVNorge
- FIN OPPLEVELSE: Hjemmepleieren Veronica Roso vant den andre «Big Brother»-sesongen i 2002. Hun ser tilbake på realityopplevelsen som veldig fin. Foto: TVNorge Foto: TVNorge Vis mer

- Jeg synes for eksempel at det var fantastisk å ha så mange på samme soverom. Det var kjedelig å komme hjem hvor det ikke var noen på soverommet, sier hun og ler.