Sandra Bullock:

- Jeg var redd for Harvey

Sandra Bullock åpner opp om Harvey Weinstein og ringvirkningene av metoo-kampanjen.

ÅPENHJERTIG: Sandra Bullock forteller åpenhjertig om hennes erfaringer fra bransjen. Her fra premieren til den nye filmen hun spiller i, Ocean's 8. Foto: NTB Scanpix
ÅPENHJERTIG: Sandra Bullock forteller åpenhjertig om hennes erfaringer fra bransjen. Her fra premieren til den nye filmen hun spiller i, Ocean's 8. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden trakasseringsanklagene mot filmmogulen Harvey Weinstein tok verden med storm i fjor høst, har en rekke filmstjerner fortalt om sine opplevelser med seksuell trakassering i bransjen. Men superstjerna Sandra Bullock har forholdt seg stille - helt til nå.

Det er i et intervju med The Times at skuespilleren, som blant annet vant en Oscar for sin rolle i filmen The Blind Side, tar bladet fra munnen.

- Redd

- Jeg hadde hørt historier om Harvey, og var redd for ham, sier hun i intervjuet.

Bullock har imidlertid aldri jobbet med Weinstein selv, og forteller at hun hørte historier om skuespillere i bransjen som fikk roller mot sex - og ble forbannet da hun forsto at det ikke var slik det egentlig foregikk.

- Jeg fikk bare høre det Harvey ville at folk skulle høre, og det gjorde meg forbannet. Folk kunne si ting som: «Du vet vel hvordan hun fikk rollen? Hun hadde sex med Harvey». Seinere forsto jeg at kvinner ble brutalt angrepet - de lå ikke med Harvey, det var han som ville ha folk til å tro det, sier hun åpenhjertig.

SE TRAILER: Sandra Bullock har tatt over roret etter George Clooney i «Ocean's 8». Video: Warner Bros. Pictures Vis mer

Så en endring

Videre forteller Bullock at da metoo-ballen begynte å rulle, så ble hun først virkelig glad, før hun seinere ble redd for at det skulle slå tilbake på varslerne. Hun merket også en endring blant sine mannlige kolleger.

- Jeg så en enorm frykt blant menn på filmsettet. Etter hvert sa jeg: «Jeg vet du er redd, men jeg føler meg trygg, så du kan fortelle vitser. Men om du krysser grensa, kommer jeg til å ødelegge deg.»

Det er i forbindelse med premieren på storsatsingen Ocean's 8 at Bullock uttaler seg om hennes forhold til metoo-kampanjen. Filmen er en såkalt «reboot», en slags oppfølger til Ocean's-filmene, denne gangen med bare kvinnelige skuespillere i hovedrollene. Blant dem er kjente navn som Anne Hathaway, Rihanna og Cate Blanchett.

Uønsket opplevelse

Bullock avslører også at hun selv har opplevd en hendelse som satte spor. Og forteller at hun brukte humor for å unngå uønsket kontakt.

- Det var slik jeg navigerte meg ut av vanskelige situasjoner. Det var slik jeg overlevde. Tidlig i karrieren min hadde jeg en vanskelig opplevelse som involverte en maktperson under en filminnspilling. Jeg forsøkte å unngå det ved hjelp av humor, men det gikk ikke. Til slutt sa jeg bare «gi meg sparken».

Siktelse

Weinsteins forsøk på å legge lokk på anklagene ble avslørt av New York Times- og The New Yorker-journalister i en serie artikler, hvor den første ble publisert i fjor høst.

De hadde lenge hørt historier om Weinsteins oppførsel, men ingen hadde klart å få noe håndfast på filmmogulen. Dermed bestemte de seg for å avdekke hvordan han systematisk tok personer som anklaget ham til retten, og fikk dermed med seg tolv kvinner som sto fram med anklagene sine.

I mai ble han siktet for voldtekt, kriminell seksuell handling, seksuelt misbruk og seksuell trakassering overfor to kvinner. Hendelsene fant sted i 2004 og 2013.

Weinstein avviser alle anklager om ufrivillig seksuell kontakt, og nekter straffskyld.

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Ekkokammer er en videopodcast produsert av Dagbladet. Abonner for ukentlige episoder, som tar for seg morsomme, tabubelagte og provoserende temaer. Vi finnes også som podcast: iTunes: https://itunes.apple.com/no/podcast/ekkokammer/id1319455479?mt=2 Eller søk oss opp på andre plattformer. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer